[#1] Jaki przewód do naprawy pada/joysticka
Hej

Gdzie dostanę przewód który posłuży mi do naprawienia padów od CD32 i joysticków Amigi? Musi być 10-żyłowy (lub 9 + ekran), giętki i w miarę cienki oraz nie za drogi.
Mam 2 pady w których przełamały się żyły przewodów a np w sklepie Axel we Wrocku jedyny kabel 10 żyłowy jaki dostałem jest mocno gruby, kosztuje 6zł za metr i waży tonę :) Ewentualnie może być 8 żył + ekran pod który można by podpiąć masę.

Jak Wy sobie radzicie z tym tematem?
[#2] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@Davka, post #1

Dołączam się do pytania oraz dopytuje o końcówkę db-9 do amigi 600 którą można bezproblemowo podłączyć do portu myszy i joystick gdzie to dostać.
Pozdrawiam
[#3] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@Davka, post #1

a nie lepiej kupić jakiegoś połamańca na allegro w cenie paczki fajek i wykorzystać taki przewód?
[#4] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@groovebox, post #3

Akurat uszkodzone pady do CD32 to rzadkość na Allegro, a nawet jak są to obstawiam że 50% z nich ma przełamane przewody (wszystkie uszkodzone z którymi ja się zetknąłem miały właśnie uszkodzony przewód).

A zwykłe joye nie gwarantują że będzie 9 żył w przewodzie bo do pojedynczego fire wystarczy mniejsza ich ilość.

Wolę mieć nowy pewny przewód żeby nie rozbierać pada ponownie za miesiąc.
[#5] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@Davka, post #1

Osiem żył jest np tutaj, analogicznie można szukać dalej z zapytaniem "xżył" gdzie x=ilości żył.

Albo "PRZEDŁUŻACZ DO JOYSTICKA" od naszej Rodzinnej w sensie Amigowej kiedyś chyba firmy Matt

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2015 19:21:29 przez amizet
[#6] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@amizet, post #5

8 to nie problem znaleźć, gorzej z 9-cioma. A jeśli ma być 8 + ekran to ekran musi być z plecionki a nie folii.

Przedłużacze joyów mam ale szkoda niszczyć. Chciałbym normalny przewód kupić, to nie może być takie trudne... chyba :)
[#7] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@Davka, post #6

Ale tam jest napisane "Żyła wewnętrzna: 8x7/0,127 Cu" widzisz tam takie małe kabelki.

Ale jak kupisz nowy przedłużacz, to napędzisz rynek, no chyba że to deficytowy towar którego tylko zostało parę sztuk na magazynie.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2015 19:28:03 przez amizet
[#8] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@amizet, post #7

Fakt, widać tam dodatkową linkę.
Widzę że taka konfiguracja jest oznaczana jako 8C+1 i po tym haśle znalazłem już kilka ofert:

http://www.sklep-elektronik.pl/przewod-8c1-ekranowany-8zylekran-1673-p-15712.html
http://ovh.nowyelektronik.pl/product.php?id_product=6871
http://www.jmele.home.pl/sklep/product_info.php?products_id=36212

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2015 21:00:14 przez Davka
[#9] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@Davka, post #1

Ja kupiłem takie kable w MATT w Łodzi, nie wiem tylko czy mają to w sieci,
najlepiej iść i zapytać albo chociaż zadzwonić. Kabelki miały standardową wtyczkę db9
i mogłem sobie wybrać ile żył mają mieć, na wszelki wypadek kupiłem z dziewięcioma,
chyba mają też różne długości, ale to buło z półtora roku temu, więc różnie to może być.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2015 21:16:26 przez Ferin
[#10] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@Ferin, post #9

Dzięki za info, napisałem do nich.
[#11] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@Davka, post #8

Fakt, widać tam dodatkową linkę.

Siedem cienkich kabelków "0,127", pewnie taki kabel się nada. Wszystko zależy od oczekiwań.

Może firma Matt ma same kable z wtyczkami gdzieś na stanie, może dobrym posunięciem było by do nich napisać z zapytaniem. Pewnie produkują jak im zejdzie, to robią nowe. Bo jeśli produkowali to w latach 9x, to metoda jaką używali wtedy nie różni się od tej której używają teraz. Wtyczki to pewnie robią z zakrętek po coca coli na wtryskarce, matryc pewnie nie wyrzucili bo po co zawsze się mogą przydać. Tak że wcale to nie jest jakiś antyk zabytek klasyk. Tak mi się wydaje.
[#12] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@amizet, post #11

Kup przedłużacz RS np. 3m. Ucinacz kabel z jednej strony i masz gotowy kabel z wtyczka. W większości przypadków 9 żył i ekran. Wadą kolor szary a nie czarny.
[#13] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@amizet, post #11

Z tego co sie orientuje sa jeszcze kable ale tylko metrowe.
[#14] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@Davka, post #1

Najlepsze przewody i kabelki to te sieciowe/telefoniczne. Nie wiem jak z już samymi przewodami na zewnątrz, ale do reanimacji joysticków wewnątrz takie sieciowo/telefoniczne skrętki są najlepsze z najlepszych. Wystarczy stary kabel Ethernet 8 żyłowy i podocinać sobie je na wymiar. Joysticki chyba wszystkich 9 pinów nie wykorzystują, pady... trudno powiedzieć ale też wydaje mi się że nie powinny bo 2 piny z 9 są dla myszek, trackballi i osiowych joysticków więc te od cd32 (CHYBA) też korzystają z 7 pinów max.
[#15] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@jogg, post #14

Uwierz że pady CD32 używają 9 sygnałów, a to właśnie je chcę naprawić.
Joye mam już wszystkie sprawne na tą chwilę :)
[#16] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@Davka, post #15

A nie byłoby najtaniej kulić 1m ekranowanej "skrętki" - kabla UTP 6 kat. ? 8 żył plus ekran... Koszt góra 2 zł ?
[#17] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@companiero, post #13

Gdzieś mam jeszcze 3 sztuki kabla po 3 metry, ale sprawdze dopiero w poniedzialek
[#18] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@sunater, post #16

Skrętka ma druty w żyłach, jest sztywniejsza i szybciej pęknie.

Na allegro są przedłużacze DB9 1.8m za 7zł, a 15m za 40zł.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2015 20:32:55 przez sanjyuubi
[#19] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@amizet, post #5

Komiks dobry OK
[#20] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@BULI, post #19

Ten komiks dużo mówi o sytuacja jaka panuje w Ami-Świecie, jacyś Panowie w płaszczach i kapeluszach na końcu jakaś tajna Agentka wplątana w tłumie która przejmuje resztę poufnych informacji.

Tzn. wszystko Top Secret, po co podnosić poziom wiedzy konkurencji, lepiej trzepać $$ na owcach.

Lub można to przetłumaczyć w trochę mniej drastyczny sposób lecz tak czy tak, przekaz będzie taki sam.

Lecz sam komiks jak najbardziej spoko. Przynajmniej ja go tak odbieram i obrazuje on nam to jak ludzie kiedyś spostrzegali rzeczywistość.
[#21] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@amizet, post #20

Ciekawe interpretacje, ja aż tak daleko nie sięgam, skupiłem się na grze słownej z imieniem Matt (zdrobnienie Matthew) szeroki uśmiech
He, he to potwierdza, że każdy widzi co chce i o ile ma na to ochotę

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2015 11:51:29 przez BULI
[#22] Re: Jaki przewód do naprawy pada/joysticka

@sanjyuubi, post #18

Są skrętki z linkami zamiast drutu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem