[#1] Preparaty poprawiające kontakt
Jaki preparat (izopropanol itp.) polecacie do konserwacji amigowej płyty? Chodzi mi głównie o złącze do kart turbo w A1200.
I przy okazji czy taki preparat nanosi się na całe złącze, czy tylko na "paski" kontaktowe?
[#2] Re: Preparaty poprawiające kontakt

@PopoCop, post #1

Złącza nie trzeba konserwować - styki są pozłacane.
Można je od czasu do czasu przetrzeć izopropanolem aby usunąć brud/tłuszcz.
[#3] Re: Preparaty poprawiające kontakt

@stachu100, post #2

A styki w złączu karty turbo (Apollo 1240)? Też izopropanol czy jakieś inne preparaty typu elektrokontakt?
[#4] Re: Preparaty poprawiające kontakt

@PopoCop, post #1

Gumką do mazania, taką prostokątną można, chyba też.
[#5] Re: Preparaty poprawiające kontakt

@PopoCop, post #3

Izopropanol. trzeba lekko nasaczyc wacik i mocno wycierac styki od wewnatrz na zewnatrz - zeby ew brud zetrzec ( mowa o plycie). B trudno sie dostac do stykřw w zlaczu. U mnie w apollo zawsze pomaga wyjecie duzego macha i przeczyszczenie mu stykřw bo ta nieszczesna podstawka najczesciej zle przewodzi. Robie to papierem sciernym o gradacji 2000 a potem czyszcze z opiłkow i na koncu izopropanol. Zacznij od mocnego wyczyszczenia zlacz na plycie - jest to najmniej inwazyjne.
Istnieje tez preparat "Kontakt PR" do regeneracji potencjometrow - absolutnie nie polecam bo zostawia smar przewodzacy, to samo wd40 - absolutnie nie

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2015 00:22:27 przez Mikrobi
[#6] Re: Preparaty poprawiające kontakt

@Mikrobi, post #5

Chodzi mi o czyszczenie styków w złączu karty wpinanym w płytę Amigi. Machy mam wlutowane, więc problem podstawek odpada.
[#7] Re: Preparaty poprawiające kontakt

@PopoCop, post #6

Polecam szczotkę do zębów + izopropanol. Szczotka najlepiej twarda lub średnia.
[#8] Re: Preparaty poprawiające kontakt

@PopoCop, post #6

Ja zwijałem mniejszy wacik na sztywnym patyku, nawet wrzuciłem karte do myjki ultradzwiekowej. Pomaga tylko czyszczenie i doginanie machow oraz wlutowanie oscylatora na stale bez podstawek.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem