[#1] Ide2CF pytanie o wymiary.
Witam,
koledzy, forum czytam juz ładnych kilka lat, a w zasadzie jest to mój chyba pierwszy post.
Mam pytanie nie do końca związane z Amigą, bo informację tę potrzebuję do modyfikacji konsoli Dreamcast w której chcę umieścić czytnik kart CF.
Pytanie: Jakie wymiary (wysokość, długość, szerokość) posiadają często używane w Amigach adaptery IDE2CF? Zadałem kilka dni temu to pytanie kilku sprzedającym z allegro, niestety od żadnego nie otrzymałem odpowiedzi.
Może ktoś posiada informację gdzie można dostać jak najmniejszy taki adapter?
W konsoli jest bardzo mało miejsca i właśnie zastanawiam się gdzie taki adapter w niej upchnąć, tak by nic nie wyprowadzać poza obudowę konsoli (jedynie wyciąć slot na kartę), więc i mniejszy tym lepszy. W sumie nie ma dla mnie żadnego znaczenia czy jest to adapter ze złączem 40 czy 44 pin, bo złącze IDE w adapterze i tak wylutuję by wlutować się kabelkami bezpośrednio w PCB adaptera dla zaoszczędzenia tych kilku mm miejsca.

Z góry dzięki za odpowiedzi i wszelkie sugestie!
POZDRAWIAM!
[#2] Re: Ide2CF pytanie o wymiary.

@KoLi, post #1

Mój adapter 2xCF na IDE ma wymiary: 64 x 69 x 8 (wymiary w milimetrach)
69 milimetrów jest na ścianie ze złączem IDE.
Problem możesz mieć taki, ze w tym adapterze będziesz miał dostęp z zewnątrz tylko do jednej karty CF, drugą będziesz musiał zabudować w środku.

[#3] Re: Ide2CF pytanie o wymiary.

@Oxyron, post #2

Czyli taki na 1 CF powinien być w teori o ok 1/3 krótszy? To w sumie daje mi już jakiś zarys o rozmirach.

Może ma ktoś jeszcze pomysł gdzie szukać czegoś jeszcze mniejszego?
[#4] Re: Ide2CF pytanie o wymiary.

@KoLi, post #3

najmniejszy to ten:

link

Czyli wielkość gniazda CF plus polaczenie IDE44. mniejszego nie znajdziesz
[#5] Re: Ide2CF pytanie o wymiary.

@KoLi, post #3

52x37mm (po wylutowaniu złącza IDE będzie miał 5mm wysokości)
mam taki niepotrzebny w razie czego, wyślij mi adres mailowy to podeślę Ci zdjęcie

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2015 10:46:33 przez nostrum666
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem