[#1] Układy scalone RAM-AMIGA 500
Cześć

Wiecie gdzie mogę nabyć układy scalone ram do Amigi 500. Mogą to być kostki:

TMS44C256-10N (Texas Instruments)
HY534256S-70 (Hyundai)
TC514256AP-70 (Tseng)
MSM514256 (Oki)
UPD4242556C (NEC)
M5M44256AP (Mitsubishi)
HYB514256B-70 (Siemens)
AAA1M304P-07 (NMB)
MCM514256AP70( Motorola)
MT4C4256-7 (Micron)
MB81C4256A-60P (Fujitsu)

Osobiście spotkałem w amigach kości TC, MCM oraz TMS. Wiadomo, żeby były w dobrej cenie.
[#2] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@ACULA2, post #1

Ile to jest dobra cena?
[#3] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@ACULA2, post #1

Możesz zerknąć tutaj
[#4] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@wali7, post #2

6-8 zl za uklad?
[#5] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@ACULA2, post #4

Możesz poszukać starych kart graficznych na ISA
[#6] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@jarob, post #5

Karty S3 Trio mają układy idealne dla Amigi.
[#7] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@ACULA2, post #1

Szukaj na ebayu. Jak nie masz tam konta, to pomogę w zakupie.

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2015 19:15:14 przez SuperBuster11
[#8] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@ACULA2, post #1

Kupiłem od kolegi z ppa 8-kostek MCM514258ap80, 4 wykorzystałem, a reszta leży.
[#9] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@sanjyuubi, post #8

To ode mnie
[#10] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@SuperBuster11, post #9

MCM514256ap80 ma czas dostępu 80ns, na mojej są 70ns. Ile chcesz za scalaki?
[#11] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@ACULA2, post #10

Tu masz 8 kości
[#12] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@ACULA2, post #1

w Sławmirze są po 6 zł
[#13] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@Kilos, post #12

Właśnie kupiłem w Sławmirze. szeroki uśmiech
[#14] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@ACULA2, post #13

A tak przy okazji, bo też wkońcu chce zrobić sobie 2mb chip. Czy ktoś się orjentuje gdzie kupić takie pamięci żeby zrobić to tylko na 4 kościach jak kolega Torin tu
http://www.ppa.pl/forum/amiga/32160/amiga-500-rev-8a-1-lub-rev-6a-upgrade-ram/2 i jakie to powinny być kości dokładnie? (czego szukać)
No i czy to dobre rozwiązanie czy lepiej jednak na tradycyjnych kościach na baranka??
[#15] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@zeter, post #14

Może mam takiego simma z odpowiednimi kości. Mogę sprawdzić, ale dopiero w czwartek pod wieczór.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2015 11:22:53 przez SuperBuster11
[#16] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@SuperBuster11, post #15

Nie ma pośpiechu, było by super, dzięki OK
[#17] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@zeter, post #14

Lutowanie klasycznego prosiaczka ma tą wadę, że nie zamkniesz później obudowy A500 - RAM będzie za wysoki i podniesie klawiaturę. Musisz też dolutować układ 74F.
Montaż takich "pająków" jak u mnie to podobna ilość pracy a mniej kłopotu. Potrzebujesz 4 kostki 512kbit w obudowie SOJ 20 (np. 1M x 4bit jak w moim przypadku) Jest tego bardzo dużo w różnego rodzaju starych SIMMach 2/4 MB (jednostronne, 4/8 kostek) i 8 MB (dwustronne, 16 kostek) Jak znajdziesz takiego SIMMa to musisz tylko znaleźć speckę do kostek i sprawdzić czy układ we/wy jest zgodny z opisem:

Sygnały I/Ox mogą być oznaczone nieco inaczej (np. DQx) ale z opisu musi wynikać, że to to samo. Czas dostępu czy takie bajery jak tryb EDO/FPM są bez znaczenia.
Układy z SIMMa polecam wylutować opalarką. Strumień i moc na maxa, zdmuchuje układy z PCB momentalnie i nic się nie przypali ani nie uszkodzi
[#18] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@Torin, post #17

Lutowanie klasycznego prosiaczka ma tą wadę, że nie zamkniesz później obudowy A500 - RAM będzie za wysoki i podniesie klawiaturę.

To akurat nie prawda, wszystko się mieści włącznie z ekranem no chyba, że ktoś zrobi to niechlujnie, albo wlutuje podstawki... wtedy może się zdziwić.
[#19] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@Torin, post #17

Dzięki za porade, pracy chyba nawet mniej się wydaje ale w sumie nie mi ją oceniać gdyż operacje wykona mój ojciec, emerytowany, stary dobry elektronik ;) No ja niestety tego talentu po nim nie odziedziczyłem :):) W każdym razie zbieram wszelkie cenne informacje na ten temat by przekazać je ojcu. Całość chce wykonać wedle Twojego przepisu z wyżej wymienionego linku. Już to oglądał i nie ma problemu, no może jedyny że na tą chwile ani ja ani on nie mamy scalaków. Dlatego była by bajka jak by się okazało że SuperBuster11 miał by te pamięci. Jak nie to już wiem ciut więcej czego szukać. Dzięki wielkie.

No co do baranka to widziałem że raczej się mieści w obudowie, zwłaszcza jak wykonane z taką starannością jak Kilos zrobił :) Widziałem w galerii OK

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2015 16:13:57 przez zeter
[#20] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@zeter, post #19

Cześć. 2mb chip w końcu na pokładzie! Jeszcze raz SuperBuster11 WIELKIE DZIĘKI ok, racja za ram i fatygę. Dzięki też Torin za Twój opis moda i wskazówki. Teraz czas na testy ale wstępnie wszystko działa :) A tak to wygląda :)

[#21] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@zeter, post #20

Jeszcze raz SuperBuster11 WIELKIE DZIĘKI

Proszę bardzo.
[#22] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@SuperBuster11, post #21

:( Moja radość długo nie trwała, jeszcze wczoraj po odpaleniu złożonej już do kupy amigi ukazał mi się zielony ekran. Powstrzymałem się od pisania wczoraj postu bo złość nie była by dobrym sprzymierzeńcem ;) Dziś podmieniłem 2 układy CIA ze sprawnej amigi ale nadal zieleń. Wiadomo że to błąd chip ramu ale nie wiem zabardzo co dalej począć… jakieś propozycje? Jak patrze na luty w nowym ramie itp to wszystko wydaje się ok. Pozdrawiam.
[#23] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@zeter, post #22

A nie możesz tego sobie zrobić tak ładnie jak chyba sanjyuubi (gdzieś w tematach widziałem) na adapterkach pcb, wtedy i pewność większa że luty trzymają i ładniej to wygląda.
[#24] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@zeter, post #22

Na ostatnim Amigowisku na zieleń w A500 pomogło mi dociśnięcie paluchem romu:).
[#25] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@fazior, post #24

Pytam poważnie, po podmieniałem wszystkie układy jakie mogłem od innej amigi (prócz agnusa bo nie mam). Jakie dalej poczynić kroki? Objaw jest taki że odpala mi sie na zielono i miga zielona dioda od power. Caps lock normalnie reaguje, reset na klawiaturze tak jak by też Amiga przyjmowała.
[#26] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@zeter, post #25

Ja to widzę tak: Każdy przypadek jest indywidualny i nigdy nie wiadomo o co tej konkretnej starej cholerze chodzi. U mnie to był niedociśnięty rom. Obadaj luty, sprawdź czy wszystko styka jak powinno.
[#27] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@zeter, post #20

Powiem szczerze że przy takim polutowaniu nie trudno o jakieś zimne luty, lub o to że nagle gdzieś przy złożeniu komputera w całość coś gdzieś niechcący pęknie.
[#28] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@zeter, post #25

A zworki, przezworkowałeś mobo na 2mb chip?
[#29] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@Torin, post #17

Czy ktoś mi podpowie skąd można brać takie specyfikacje o jakich pisze Torin. Szukam do GoldStar
GM71C4400AJ70
9148 KOREA

Amizet. zworki są oczywiście w.g. opisu jak należy.
Czyli Zworka JP2 odwrócona
Zworka JP3 rozlutowana całkowicie
Zworki JP4 przy U32 - zlutowane tylko 2 górne pady

pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2015 18:06:28 przez zeter

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2015 18:07:58 przez zeter
[#30] Re: Układy scalone RAM-AMIGA 500

@zeter, post #29

Chodzi Ci o datasheet? Wpisz GM71C4400AJ70 datasheet w google.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem