[#1] Brak wizji A600
Witam !

Nabyłem samą płytę.
Brak wizji w modulatorze i na chinch.
Na RGB podobno jest ale muszę zrobić kabel.
Co mogę zrobić, od czego zacząć?
Chyba że jest ktoś kto się zdeklaruje pomóc $ :).
[#2] Re: Brak wizji A600

@vicol, post #1

Jak na cinch jest ciemno to na RGB też będzie ciemno.
Pewnie płyta nie wstaje.
Powodów może być wiele np.: Procesor lub Angus walnięty.

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2015 22:01:14 przez Kamikadze
[#3] Re: Brak wizji A600

@Kamikadze, post #2

Płyta wstaje ładuje z dyskietki bo to sprawdziłem. Gościu obiecywał że ma obraz z RGB. Muszę podłączyć i przetestować.
[#4] Re: Brak wizji A600

@vicol, post #3

A ha, to sprawdź wizualnie okolice układu U12.
Czy nie ma śladów lutowania, porównaj ze zdjęciami płyty czy czegoś nie brakuje.
Problem jest spowodowany nieprawidłowym działaniem u12.
Sprawdź jaka częstotliwość jest na 6 końcówce, powinno być 4.433619MHz.
A dalej Ci powiem potem.
[#5] Re: Brak wizji A600

@Kamikadze, post #4

Ja miałem taką 600 na której był tylko rgb czyli jest to możliwe.
[#6] Re: Brak wizji A600

@biolog77, post #5

Jest, jest Układ CXA1145 nie przetwarza RGB Tylko z niego wytwarza sygnał video.
Więc różnego rodzaju zakłócenia pracy tego układu mogą spowodować brak sygnału video.
[#7] Re: Brak wizji A600

@vicol, post #1

Jak będzie uszkodzona linia opóźniająca Z221 lub Z222 przy układzie CXA to jest właśnie taki efekt.
A jeśli kondensatory w tych okolicach wylały to z reguły ta linia ulega uszkodzeniu. Jest to proste do sprawdzenia przy pomocy zwykłego multimetru. Jak sobie nie poradzisz to mogę to naprawić.
[#8] Re: Brak wizji A600

@Marcin74, post #7

Tak ale jeśli chłopak nie wie co jest co to lepiej by oddał do fachowca.
A jeśli jest zawzięty, to trzeba go wstępnie przygotować by poznał trochę zagadnienie.
No i musi być kumaty, więc pomiar częstotliwości nie powinien sprawić mu trudności, a pozwoli wyeliminować inne błahe usterki.
Jak możesz i mieszkasz blisko, to mu faktycznie pomóż bo coś się nie odzywa. :D
[#9] Re: Brak wizji A600

@vicol, post #1

W sumie to ogarnąłem dwie płyty A600 w weekend to mogę teraz zająć się i Twoją. W razie czego daj znać na maila.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem