[#1] Dodatkowy ram na płycie rev 8.1a-zielony ekran
Mam płyte rev 8.1a. Wlutowałem podstawki pod cztery dodatkowe kości ram, samych kości jeszcze nie osadziłem. Przezworkowałem JP2 na chip ram( zwarte piny 2-3) i JP3 oraz rozwarłem wszystkie pady pod demultiplekserem, wstawiłem podstawkę i układ 74HCT139. Czy w takiej konfiguracji bez dodatkowych kości amiga powinna sie zgłosić, bo u mnie po włączeniu jest zielony ekran. Kości jeszcze nie mam, stąd moje pytanie.
[#2] Re: Dodatkowy ram na płycie rev 8.1a-zielony ekran

@ACULA2, post #1

Z tego co pamietam to bez pamieci w podstawkach u mnie tez byl zielony ekran.
[#3] Re: Dodatkowy ram na płycie rev 8.1a-zielony ekran

@robertos231, post #2

Po włożeniu 4 kostek pamięci OKI Amiga ruszyła. Mam teraz na płycie 1MB pamięci CHIP.
Aby dodatkowo zadziałało rozszerzenie 0,5 lub 1MB pod klapką to oprócz demultipleksera 74HTC139 musiałem rozlutować zworke JP7. Uzyskałem w ten sposób 1,5 MB pamięci chip.
Rasumując dla rewizji 8a.1 chcąc uzyskać 1,5-2MB pamięci chip należy wykonać:

*JP2 - piny 2-3 zwarte
*JP3 -przestawic z pozycji pionowej na poziomą
*JP7-rozlutować
*rozlutować wszystkie pady pod U32
*wstawić demultiplekser 74F139 lub 74HCT139(wersja HCT też działa)
[#4] Re: Dodatkowy ram na płycie rev 8.1a-zielony ekran

@ACULA2, post #3

Ja jeszcze musialem zdjac zworke na rozszerzeniu pamieci aby dzialalo.
Zworka ta przed przerobka wylaczala rozszerzenie. Po przerobce z ta zworka
dioda Power migala i komputer sie resetowal w kolko.
Po zdjeciu zworki (co wczesniej skutkowalo wylaczeniem rozszerzenia) Amiga zobaczyla rozszerzenie. W sumie mam 1.5 MB.

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2015 21:02:02 przez robertos231
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem