[#1] Amiga 3000 i Fat Gary
Nabyłem niedawno od Cosmosa podstawkę Romy 3000 pod Fat Gary do obsługi kości kickstartu 1MB.

Zamontowałem ją wg poradnika na stronie www, ale coś poszło nie tak i Amiga się nie uruchomiła. Wylutowałem więc Romy i wstawiłem samą podstawkę. Niestety nie poszło łatwo i przy wyciąganiu płytki uszkodziłem 7 otworów na płycie głównej i 2 ścieżki. Ścieżki naprawiłem, przez uszkodzone otwory przełożyłem cieniutki drucik miedziany.
Niestety naprawa nie dała efektu, Amiga dalej nie działa. Jest czarny ekran, dioda power przygaszona, dopiero po resecie z klawiatury dioda power się rozjaśnia, ale dalej mam czarny ekran, tyle, że z pionowymi pasami (taki efekt uboczny LCD).

Potrafi ktoś ze schematu płyty napisać mi, który pin Fat Gary idzie do jakiego najbliższego układu? Sprawdziłem, na tyle na ile się znam połączenia z niektórymi układami, ale nie sprawdziłem wszystkich ścieżek, bo nie wiem z czym się łączą, lub z czym się łączą w pierwszej kolejności. Te ścieżki, które naprawiałem niby są połączone, część z Busterem, część z Ramsey.

PS. Podmieniłem wszystkie układy na płycie głównej, na takie które są w 100% sprawne, ale bez efektu (tzn. efekt bez zmian).

Schemat TU

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2015 18:28:50 przez SuperBuster11
[#2] Re: Amiga 3000 i Fat Gary

@SuperBuster11, post #1

OK.
Udało mi się uruchomić Amigę, ale:

Działa tylko po resecie z klawiatury i na Kicku 3.0 z Amigi 1200. Oczywiście bez dysku twardego. Na kicku 3.1 nie działa, na Custom ROM 3.9 też nie dziala. Na kicku 2.04 po resecie ekran robi się błękitny i nic nie wyświetla.
Po podłączeniu myszki na ekranie pojawiają się pionowe niebieskie pasy, podczas ruszania myszą pasy znikają i pojawiają się na przemian, czasem komputer się zawiesi. Mój Fat Gary jest chyba uszkodzony, bo z nim, na tej konfiguracji Amiga nie startuje.

Podczas uruchamiania ekran miga, tzn. gdy jest fioletowy, to się rozjaśnia i ściemnia tak jakby w rytm odczytu głowicy flopa.
Workbench pokazuje tylko około 1,3 MB, po zmianie Agnusa na wersję 1MB, pokazuje tylko około 300 kb CHIP. Pamięci FAST nie pokazuje wcale, chociaż mam włożone 16MB.

Filmik
[#3] Re: Amiga 3000 i Fat Gary

@SuperBuster11, post #2

Gdy dotknę Fat Gary, to Amiga się zawiesza, więc któryś lut w podstawce nie trzyma, albo któraś naprawiana ścieżka puściła lub robi zwarcie.
[#4] Re: Amiga 3000 i Fat Gary

@SuperBuster11, post #3

To zrób przegląd swoich lutowin czy naprawianych ścieżek - tylko na spokojnie.
[#5] Re: Amiga 3000 i Fat Gary

@waldiamiga, post #4

Lutownica mi zdechła. I dałem ogłoszenie do giełdy, bo boję się to ruszać, żeby tego całkiem nie spieprzyć. Umiem zrobić wiele rzeczy, ale jak mam coś poprawiać, to zawsze coś spieprzę
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem