[#1] Arduino
Czy próbowal ktokolwiek z was obsłużyć jakąś płytkę z rodziny Arduino lub kompatybilną pod AmigaOS/MorphOS?
Ostatnio zaintrygował mnie temat programowania tych płytek.
[#2] Re: Arduino

@R-Tea, post #1

A co rozumiesz przez "obsłużyć"? Bo komunikować się da np. przez RS232, ale programować już niekoniecznie - brak narzędzi.
[#3] Re: Arduino

@Jenot, post #2

No właśnie bardziej mi chodziłło o programowanie
[#4] Re: Arduino

@R-Tea, post #3

Dało by się może, jak by się pokombinowało.
Ale OS3.9 to minimum.
[#5] Re: Arduino

@R-Tea, post #3

Ktoś by musiał przeportować avrdude do programowania przez ISP pod AmigaOS, chyba, że arduino programuje się przez jakieś bootloadery, to wtedy będzie trudniej.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2015 01:43:28 przez sanjyuubi
[#6] Re: Arduino

@R-Tea, post #3

A generalnie to chodzi ci o programowanie, czy programowanie?
[#7] Re: Arduino

@sanjyuubi, post #6

Nie potrzeba AvrDude w ogóle.
AvrDude bierze udział przy programowaniu tylko przez programator ISP itp.
Wystarczy konwerter na Ser(serial port) do TTL.
Środowisko Arduino z modułami Arduino komunikuje się przez Ser.
[#8] Re: Arduino

@R-Tea, post #1

Niedawno rzuciło mi się Arduino na OS4Depot http://os4depot.net/index.php?function=showfile&file=utility/workbench/smarthome_chapter_001.lha jest tam też link do jakiejś strony ale już po niemiecku. Dla mnie temat kompletnie obcy więc nie wiem nawet czy to coś w temacie. Ale autor pisze że mają jakieś diody błyskać to może to to? szeroki uśmiech
[#9] Re: Arduino

@sanjyuubi, post #6

@ sanjyuubi
[quote]A generalnie to chodzi ci o programowanie, czy programowanie?[quote]

P R O G R A M O W A N I E (napisanie kodu w języku dołączonym do oficjalnego środowiska Arduino, kompilacja+wysłanie po USB na EEPROM mikrokontrolera)
W flashu jest bootloader, ale nie trzeba z niego korzystać.
[#10] Re: Arduino

@R-Tea, post #9

O USB to trudno na Amidze, ale na każdym Arduino jaki by nie był, jest tylko konwerter USB -> UART, więc sam Ser wystarczy.
[#11] Re: Arduino

@R-Tea, post #9

Jeśli nie ma żadnego IDE do AVRów (a pewnie nie ma) na Amidze to zapomnij. Ktoś by musiał przeportować przynajmniej WinAVR lub AVR-GCC.
[#12] Re: Arduino

@sanjyuubi, post #11

A ja gdzieś widziałem Javę na amigę.
A to IDE jest przecież w javie.
[#13] Re: Arduino

@Kamikadze, post #12

Eclipse jest w javie, ale bez kompilatora to co najwyżej użyjesz tego jak notatnika z kolorowaniem składni i nie wiadomo, czy nie będzie mulić.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2015 20:16:22 przez sanjyuubi
[#14] Re: Arduino

@sanjyuubi, post #13

Mulić będzie bo kto na 30 letnim kompie teraźniejsze aplikacje uruchamia. :D
Osobiście nie widzę sensu, wykorzystywać amigi do pracy w Arduino IDE, no ale się da.
Lepiej kupić za stówkę tablet i na tablecie, jak PC nie ma.
[#15] Re: Arduino

@Kamikadze, post #14

Zakładałem, że jak MorphOS to jakiś MAC wchodzi w grę.
[#16] Re: Arduino

@sanjyuubi, post #15

A to spokojnie pójdzie.
A tu są źródła Arduino IDE.
[#17] Re: Arduino

@Kamikadze, post #12

Nie potrzeba żadnej Javy. Arduino można też programować zewnętrznym programatorem z pominięciem tego wbudowanego, a do tego można przeportować jakieś inne środowisko (i kompilator), które niekoniecznie musi być napisane w Javie.
[#18] Re: Arduino

@R-Tea, post #17

Przeportować można, ale kto to zrobi?
[#19] Re: Arduino

@R-Tea, post #17

Ha ha. nie no pewnie, że można.
Można nawet w CLI ręcznie po wypisywać sekwencje.
Tylko ile z tym dłubania, a sens żaden.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem