[#1] Rozszerzenie pamięci
Mógłby mi ktoś zaprojektować rozszerzenie pamięci do starego laptopa Commodore na podstawie tego schematu?

Całość musi się zmieścić na płytce o rozmiarach:
-szer: 46 mm
-wys: 32 mm

Na schemacie brakuje jeszcze kondensatora, powinien być 100nF, tylko nie wiem gdzie powinien być podłączony.
Ogólnie pomysl pochodzi z tej strony
Miałem go już dawno zrealizować, niestety z braku czasu nie dokończyłem projektu.
Była to też moja próba "samodzielnego" stworzenia takiego elementu, schemat wykonałem w Eagle jakieś 2 lata temu. Najtrudniejsze dla mnie było stworzenie płytki, na której wszystkie ścieżki by się pomieściły.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2015 11:57:09 przez SuperBuster11
[#2] Re: Rozszerzenie pamięci

@SuperBuster11, post #1

No to jak zaczynasz jakiś projekt, to wypadałoby go skończyć. Sądzisz, że ktoś inny to zrobi? Wątpię ;)

Kondensatory filtrujące 100 nF daje się blisko każdego cyfrowego układu scalonego. Wpina się je między plus zasilania, a masę. Kto jak kto, ale powinieneś już to wiedzieć ;)
[#3] Re: Rozszerzenie pamięci

@SuperBuster11, post #1

Ło matko... ! Kto ten schemat robił, dostałem oczopląsu
Pogadaj z kimś kto się na projektowaniu PCB to Ci to ogarnie bo to nie jest jakieś wybitnie trudne do zrobienia.
Żebym miał czas to bym to zrobił, ale siedzę obecnie w wywiązaniu się z zamówień.
[#4] Re: Rozszerzenie pamięci

@Architect1200, post #3

Ło matko... ! Kto ten schemat robił, dostałem oczopląsu

Ja Dlatego proszę o pomoc.

Raz nawet zrobiłem to na pająka, jak na tym zdjęciu, tyle, że użyłem taśmy sygnałowej dysku twardego.
Niestety, rozszerzenie działało ale program testowy pokazywał jakieś błędy. I na tym zakończyłem swoją walkę z elektroniką. Może użyłem złych kości, a może to brak tego kondensatora? Nie wiem. Chcę mieć takie rozszerzenie, ale sam tego nie ogarnę. Za głupi jestem

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2015 12:38:58 przez SuperBuster11
[#5] Re: Rozszerzenie pamięci

@SuperBuster11, post #4

Dolutuj na krótko na razie te kondzie (jak najbliżej pinów zasilania pamięci) i wtedy sprawdź. Wiesz co się dzieje z napięciem w układzie podczas zapisu i odczytu jak nie ma filtracji ?
[#6] Re: Rozszerzenie pamięci

@Architect1200, post #5

No domyślam się. Niestety nie sprawdzę już tego, bo rozlutowałem to jakiś czas temu.
[#7] Re: Rozszerzenie pamięci

@SuperBuster11, post #1

Toż to w ogóle jest nieczytelne, ja np na schematach w ogóle nie używam połączeń tylko stawiam na pinach etykiety.

Jaki raster ma ta listwa? 2,54 czy 2mm?

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2015 15:00:57 przez sanjyuubi
[#8] Re: Rozszerzenie pamięci

@sanjyuubi, post #7

Jaki raster ma ta listwa? 2,54 czy 2mm?

to złącze jak do hdd 2,5" tyle, że ma o 4 piny mniej.

Toż to w ogóle jest nieczytelne, ja np na schematach w ogóle nie używam połączeń tylko stawiam na pinach etykiety.

Mam to w pliku z eagla, może jest nieczytelne, ale tak to wygląda, jak robi to totalny amator, jak ja.
[#9] Re: Rozszerzenie pamięci

@SuperBuster11, post #8

.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2015 15:17:05 przez sanjyuubi
[#10] Re: Rozszerzenie pamięci

@sanjyuubi, post #9

Tu mam zdjęcie, jak to wyglądało na płytce

A tu są moje wypociny,tylko nie wiem, który plik będzie się pokrywał z tymi zdjęciami.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2015 15:25:20 przez SuperBuster11
[#11] Re: Rozszerzenie pamięci

@SuperBuster11, post #10

Jak na pierwsze zaprojektowane PCB to wcale nie jest tak tragicznie...

Biorąc pod uwagę, że robisz to tylko dla siebie, to pewnie mogłoby tak zostać. Tylko dalej nie widzę tu kondensatorów. Kondensatory powinny się znajdować między VCC a GND układów, możliwie jak najbliżej układów. Bez nich może to nie działać, albo tylko czasami ;).

Gdyby to miała być produkcja seryjna to raczej dałbym jeden układ SRAM, flip-flopa 574 na liniach adresowych i jakieś bufory (taki prosty interfejs DRAM-do-SRAM). Zamiast tych starożytnych DRAMów.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2015 16:59:32 przez strim_
[#12] Re: Rozszerzenie pamięci

@SuperBuster11, post #10

Jak Ci się nie chce liczyć i konfrontować z datashet-ami, to zawsze dawaj grubsze linie VCC a GND Jeszcze grubsze i kondziołki.
[#13] Re: Rozszerzenie pamięci

@SuperBuster11, post #10

Co powiesz na to(?):

Kostki lutowane od dołu.
[#14] Re: Rozszerzenie pamięci

@sanjyuubi, post #13

O coś takiego mi chodzi.
Tylko złącze 40 pinowe powinno być wyśrodkowane w osi Y. 2 kości, te zewnętrzne powinny być na górze, bo mogą się nie zmieścić podczas wkładania płytki do komputera. No chyba, że kości będą lutowane od góry.
Może zamieszczę tu jeszcze zdjęcie płyty głównej, żeby trochę utrudnić zadanie ;)

Chodzi mi o wystające złącza oznaczone CN25-28 i o układy przy złączy po lewej stronie.
[#15] Re: Rozszerzenie pamięci

@strim_, post #11

Jak już wcześniej wspomniałem, to jest projekt sprzed 2 lat (mniej więcej), dlatego nie ma tak kondziołków Jakbym to rysował dzisiaj, to bym je tam dołożył.
[#16] Re: Rozszerzenie pamięci

@SuperBuster11, post #14

Tak ze zdjęcia, to nic nie widać ile tam jest miejsca ani w dół, ani w górę.
[#17] Re: Rozszerzenie pamięci

@sanjyuubi, post #16

Wiem, o co chodzi, chciałem tylko pokazać, że kości nie mogą być na dole, gdybym chciał użyć 2 rozszerzeń. Naniosę wymiary na zdjęcie.
[#18] Re: Rozszerzenie pamięci

@SuperBuster11, post #17

To Ty chcesz założyć PCB na te piny i zlutować? Myślałem, że będziesz lutował wtykę, wtedy nic nie powinno przeszkadzać od dołu.
[#19] Re: Rozszerzenie pamięci

@sanjyuubi, post #18

To Ty chcesz założyć PCB na te piny i zlutować?

Nie, źle mnie zrozumiałeś. A ja myślałem, że te kości będą przeszkadzać.

A to zdjęcie z wymiarami, sorki za kolejną amatorkę
[#20] Re: Rozszerzenie pamięci

@SuperBuster11, post #19

Połóż sobie tą kostkę pamięci na tym układzie i zobacz jak będzie wysokość, złącze możesz wlutować tak, ze będzie wystawać. tylko pytanie, czy Ty tam cokolwiek założysz skoro masz upaćkane piny cyną.
[#21] Re: Rozszerzenie pamięci

@sanjyuubi, post #20

Spokojnie da radę założyć.
No i co najmniej 1 mm odstępu między kośćmi wyjdzie. A te 4 złącza CN25-28 mogę usunąć. Wg strony którą podałem, nie są używane z rozszerzeniem pamięci.
[#22] Re: Rozszerzenie pamięci

@SuperBuster11, post #21

Musiałbyś sobie to wydrukować i przyłożyć kostki, czy pasują.
Jak masz Windows, to ci mogę podesłać plik XPS, bo coś drukarka PDF odmawia mi posłuszeństwa.
[#23] Re: Rozszerzenie pamięci

@sanjyuubi, post #22

OK, to podeślij XPS.
[#24] Re: Rozszerzenie pamięci

@sanjyuubi, post #22

Wydrukowałem.

Powiem tak. Kawał świetnej roboty, i to w kilka godzin (licząc czas z moimi postami) OK
Wymiary są idealne, kostki też się zmieszczą. To mam teraz kolejną prośbę.

Czy mógłbyś mi taką płytkę zamówić w "drukarni"? a potem zlutujesz? Kości mogę podesłać, ale będą wymagały demontażu, no chyba, że posiadasz takie.

Pokrywam wszystkie koszty związane z wyprodukowaniem i złożeniem tych płytek.
Oczywiście za projekt dostaniesz bonus.
[#25] Re: Rozszerzenie pamięci

@SuperBuster11, post #24

Nie rozbestwiłeś się trochę?
[#26] Re: Rozszerzenie pamięci

@sanjyuubi, post #25

Witam

Chciałbym zapytać fachowców od projektowania pcb, jaki program polecacie dla początkującego który chciałby zacząć projektować proste płytki i byłby w miarę prosty w obsłudze? Chodzi generalnie o projektowanie np: jakiś programator czy płytka wpinana do kompa przez LPT, DB9, elementy serii 74, jakiś eeprom i tym podobne.

Pozdrawiam
[#27] Re: Rozszerzenie pamięci

@janekdrukarz, post #26

Zdecydowanie KiCAD.

Ewentualnie Eagle. Ale darmowa wersja Eagle ma jakieś ograniczenia co do rozmiaru i stopnia skomplikowania płytki.

Oba są w miarę proste do ogarnięcia przez początkującego, choć mi bardziej pasuje interfejs KiCADa.
[#28] Re: Rozszerzenie pamięci

@janekdrukarz, post #26

Ja schemat robię w Eagle, a jak w standardowych bibliotekach brakuje potrzebnego mi elementu, to go tworzę i zapisuję w swojej bibliotece (można kopiować istniejące elementy i je modyfikować). Kurs obsługi Eagle był publikowany począwszy od numeru 5/2006 w Elektronice Praktycznej.
Następnie schemat Eagle eksportuję za pomocą wtyczki ULP do formatu programu DipTrace, w którym robię płytkę. Te narzędzia są oczywiście płatne, ale i warte swojej ceny. Natomiast jak się poszuka i pokombinuje, to można z nich korzystać za darmo.
[#29] Re: Rozszerzenie pamięci

@sanjyuubi, post #25

Ani trochę. To jak, przystajesz na propozycję?
[#30] Re: Rozszerzenie pamięci

@RomanWorkshop, post #28

Witam
@RomanWorkshop, @strim_ dzięki panowie za pomoc. Ściągnąłem i zainstalowałem na razie Kicad_a. Na youtube widzę ze są video tutoriale, jak będę miał trochę wolnego czasu to zacznę to przeglądać.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem