[#1] Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a
Witam,

Mam sobie taki dziwny przypadek z PowerBookiem G4, a mianowicie przestał się uruchamiać po tym jak MOS 3.8 został zamknięty komendą z menu. Wcześniej po prostu wyłączałem go z przycisku po zainstalowaniu MOS-a i włączał się za każdym razem poprawnie.
Dodam jeszcze że karta graficzna wyświetlała artefakty pod MOS jak i MacOS 10.5 ale komputer działał mimo tych artefaktów.
Żeby go ożywić próbowałem już kilku różnych resetów ustawień a to PRAM, zasilania i inne ale jedyne co komputer teraz robi to wydaje dźwięk przy starcie, słychać rozpędzający się dysk i to tyle. Matryca jest ciemna, nie słychać aktywności dysku. Nie ma też obrazu na zewnętrznym monitorze DVI. Zostawiłem także PB bez zasilania (wraz z odłączoną baterią podtrzymującą PRAM bodajże) na ponad tydzień ale komputer nie uruchamia nawet po tym czasie. Próbowałem odłączać baterię i włączać na samym zasilaczu, na samej baterii, z wyjętymi RAMami i z każdym zamontowanym z osobna.

Macie jakieś pomysły jak go uratować czy już tylko na organy się nadaje?
[wyróżniony] [#2] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@Thom75, post #1

Skoro były artefakty a PB wydaje dźwięk powitalny to pewniakiem padła grafika do końca. Spróbuj rozebrać maszynke i potraktuj GPU... suszarką do włosów. Miałem kiedyś takiego Acera z GF8600GT którego raz na dwa, trzy tygodnie suszyłem szuszarą, taką półprofesjonalną - full temp a niski nadmuch.
[wyróżniony] [#3] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@Thom75, post #1

Można zrobić tzw. "reballing" układu Radeon 9700M, czyli mówiąc prosto odlutowanie go z płytki, zrobienie mu nowych "kropek" z cyny i przylutowanie od nowa. Wymaga to doświadczonej osoby posiadającej odpowiedni sprzęt. A jak nie, to dawca części...
[#4] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@Krashan, post #3

Właściwie to zastanawiałem się czy nie zrobić taki re-work opalarką do okien ale nie mam dostępu do takiej ani do pre-heatera czy też specjalnie warunków żeby go rozebrać na części i to wykonać. Nestety wygląda na to że pójdzie na dawcę organów chyba że ktoś chce go dla siebie?

Choć wracając jeszcze do tematu dziwi mnie to że działał przez kilkanaście dni normalnie a umarł dokładnie w momencie jak dałem zamknij z menu MOSa? Przypadek?
[#5] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@Thom75, post #4

[i]Przypadek?/i]

Prawdopodobnie tak.
[#6] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@waldiamiga, post #5

No dobra, to czy w takim przypadku jeśli to są tylko zimne luty pod chipem grafiki/pamięci to czy wystarczy że odplę płytę główną "na pająka" dociskając te układy żeby sprawdzić czy wstanie płyta z obrazem? To wydaje się logiczne prawda?
[#7] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@Thom75, post #6

Nie wiem jak jest z PB ale w iBookach w takim wypadku często podkładano "coś" pod płytę by dociskała układ GPU do wspólnego chłodzenia.
[#8] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@waldiamiga, post #7

Czy może ktoś próbował wygrzewać płytę do MACów w piekarniku?
Jaka temperatura i jak długo trzeba by grzać?
To jedyna metoda jaka mi zostaje, przynajmniej jak na razie gdyż ceny usług są powalające i wg mnie czasem przewyższają wartość tego komputera.
[#9] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@Thom75, post #8

Grzałem grafikę na PCIe w piekarniku, ustawiłem piec na 210 stopni i czas 8 minut, efekt? Mizerny...
[#10] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@Thom75, post #8

Aby przeprowadzić "doświadczenie" w domowych warunkach i wyciągnąć jakieś wnioski to... trzeba by wziąć kulki położyć na laminacie i obok dać jakiś kondensator i paczyć co się stanie. Czy pierwsze kulki zmienią stan skupienia czy kondensator wybuchnie.

A jak już tak bardzo chcesz mieć "placek z Jabłkami" to lepiej wziąć piecyk do kanapek etc. zapiekanek taki który ma grzałki w kształcie "neonówek" to się dość szybko grzeje i w środku jest mniej powietrza.

Piekarnik jest trochę duży i nie wiem jak nowe piekarniki ale te stare, mają stare grzałki czyli takie powyginane pręty i to tak sobie oddaje ciepło te z "neonówkami" do takich celów chyba lepsze.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2015 18:28:20 przez amizet
[#11] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@Thom75, post #8

Ostatnio na reanimowałem padło hp pawulon dv6000 ze sławetna nvidia.

Robilem tak:

Wymontowana płyta, reszta osłonieta folia aluminowa do kanapek, wyciety otwór odsłaniajacy układ grafiki. HotAir ustawiony na 220 stopni, szeroki i lekki nadmuch i jechane tak przez około 8 minut. Uważać, aby nie zdmuchnąć drobnicy smd. Dać spokojnie ostygnąć, zdjać folię i próbować odpalić. W przypadku porazki, zapodac jeszcze raz od poczatku.
[#12] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@muffin, post #11

Jak tak reanimowałem mamy laptopa 3x. Za pierwszym wytrzymał 3 miesiące, kolejne poprawki max. 2 tygodnie. Niestety trzeba przeważnie kule wymienić na nowe porządne, a tego to samemu bez sprzętu dobrego się nie zrobi.
[#13] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@Thom75, post #8

Trzeba wymienić układ graficzny na nowy, bo ten oryginalny już wyzionął ducha. Zatem rozejrzyj się za nowym, a następnie za kimś kto ma odpowiednią maszynę do jego podmiany. Maszyna ma to do siebie, że inny elementy nie są podgrzewane. Tak ta maszyna wygląda:

[#14] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@gilban, post #13

Witam,

Pobawiłem się dziś rano i efekt jest obiecujący. Wymontowaną płytę przygotowałem wg opisu i upiekłem.
Mac odpalił za pierwszym razem i działa już tak od popołudnia.
Tak więc chipset nie wyzionął ducha a MOS i MacOS X działają bez zarzutów i nie ma też artefaktów.
Niestety troszkę się rozczarowałem gdyż OSX jest koszmarnie wolny, ale za to MOS śmiga super.

Zdjęcia DropBox
[#15] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@Thom75, post #14

Mac odpalił za pierwszym razem i działa już tak od popołudnia.

Ciekawe ile podziała, jak już pisałem Acer z GF8600GT działał od dwóch do trzech tygodni.
[#16] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a
[#17] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@jogg, post #16

Witam,

W tym egzemplarzu była kompletnie skamieniała pasta pod procesorem i grafiką, możliwe że to była przyczyna. Pasta pod procesorem była tak twarda że musiałem ją zdrapywać z miedzi nożem a z procka po podgrzaniu lekko suszarką.

Tak czy inaczej pobawię się chwilę MOS-em a później laptopa oddam komuś kto będzie wiedział co z nim zrobić. Tak czy inaczej fajnie że działa.

Pozdrawiam
[#18] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@Thom75, post #17

chętnie przyjmę :)
[#19] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a
[#20] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

Myślę że kwestia ceny za oddanie jest do dogadania. Dodam że za ok miesiąc będę w Polsce. Jak coś pisz na priv.
[#21] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@Thom75, post #14

Film niedostępny
[#22] Re: Power Book G4 nie wstaje po wyłaczeniu go z MOS-a

@Norbert, post #21

Wygląda na to że wszystko jest w porządku. Komputer nadal działa i nie ma artefaktów.
Pobawiłem się trochę i doszedłem do wniosku że jednak mi się nie przyda i najlepiej będzie jak go sprzedam. Dlatego też wystawiłem go na giełdzie PPA.
Jeśli ktoś jest zainteresowany zapraszam do kontaktu aby dogadać szczegóły.

Co do filmiku, to przed momentem sprawdzałem i "u mnie działa" szeroki uśmiech

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem