[#1] Serial - jak sprawdzić?
Macie może jakiś sprawdzony sposób określenia co nie tak może być z portem Serial? Kupiłem Amigę 500, niestety bez dyskietek. Na ostatnim DeCrunch poratowany zostałem kopią Workbencha, tak więc, po naprawieniu sypiącej się stacji dyskietek, mogłem zacząć swoją zabawę z ADFSender i tym podobnymi wynalazkami.

Niestety wygląda na to, że albo padła mi Paula, albo CIA B (AFAIR) - ponieważ nie mogę włączyć RTS/CTS. Objaw jest taki, że nie jest przesyłany ani jeden bajt, a A500 przestaje reagować na Ctrl+C.

Próbowałem chyba wszystkiego: 2 rodzaje przejściówek USB-RS232, natywny port COM na PC, Windows 7 i Windows XP 32-bit.

Kabel na 99,9% sprawny, bo udało mi się przesłać _jakieś_ dane przy XON/XOFF czy też bez flow control. Niestety jest problem z wysłaniem/odebraniem sygnału BREAK przez Amigę w tych przypadkach, tak więc dane po stronie Amigi dostaję trochę przycięte (chyba wynika to z wielkości ustawionego bufora, np. transwarplong kopiuje się do wielkości 10800 bajtów).

Żeby nie było - sprawdziłem też 4 razy 'pinologię' kabelka null-modem (DB9-DB25), zmieniałem zasilacz (oryginalny dawał ~ -9V zamiast -12V, ale to odrębna historia).

Jakieś pomysły jak najszybciej mogę potwierdzić/wykluczyć uszkodzenie po stronie Amigi?
[#2] Re: Serial - jak sprawdzić?

@drsky, post #1

Może ta kopia workbencha coś nie teges jeśli nie możesz ustawić w prefsach rts/cts?
Ewentualnie może też stacja dyskietek nie do końca czyta/zapisuje tak jak powinna?
Z drugiej strony w sumie nie trzeba tego zapisywać, wystarczy wszystko jak trzeba ustawić w prefsach i dać "use" i do wyłączenia sprzętu powinno działać.
Jeśli masz już -12v na zasilaczu to można wyłączyć chociaż tutaj poszukiwanie problemu.
Ustawienia seriala:
19200 braud
4096 buffor
RTS/CTS handshake i w sumie to tyle ze zmian ustawień po stronie amigi, pc ma bufor chyba domyślnie więc tylko prędkość i rts/cts pewnie trzeba zmienić.
Ewentualnie w pc w menadżerze urządzeń poszukaj serial i ustaw mu tam w menadżerze preferencje takie jak trzeba.
[#3] Re: Serial - jak sprawdzić?

@drsky, post #1

Szkoda ze nie spotkalismy sie na Decrunch. Poratowalbym Cie jeszcze kilkoma dyskietkami z uzytkami niezbednymi do zabawy z A500. (Parnet, Sernet, Pronet).
Pokazalbym Ci tez jak wykorzystujac naped ZIP, zrobic z niego dysk dla A500. Lepiej miec 100MB niz ich nie mieć.
Widze ze zasilanie -12V juz poprawiłeś.
Masz cos jeszcze oprocz Workbencha ?
[#4] Re: Serial - jak sprawdzić?

@jogg, post #2

Użyłem skrótu myślowego: zamiast "nie mogę włączyć RTS/CTS" powinno być "nie działa RTS/CTS". Bo opcja spokojnie się włącza i w zależności od tego mam inne zachowanie niż w przypadku XON/XOFF lub None.

Próbowałem również przesyłać na 9600 i kombinowałem z buforami, ale widzę, że wpływ ma głównie ustawienie RTS/CTS.
[#5] Re: Serial - jak sprawdzić?

@Norbert, post #3

Nope. Tylko goły Workbench.

Odnośnie napędów - przerobiłem sobie jedną stację (Samsunga SFD), na wewnętrzną - bo oryginalna stacja totalnie mi świrowała mi stacja. Tę zresztą udało mi się naprawić - jak się okazało - błędy odczytu i gubienie dyskietki powodował niekontaktujący czujnik obecności i blokady zapisu. Czyszczenie pomogło.

> Pokazalbym Ci tez jak wykorzystujac naped ZIP, zrobic z niego dysk dla A500.
> Lepiej miec 100MB niz ich nie mieć.

Jak już uda mi się znaleźć gdzieś używkę ZIP'a to na pewno się zgłoszę :D

W sumie to gdybym miał choćby AsmOne'a to sobie bym dopisał coś do diagnostyki portu. Chyba monitorowanie tego adresu powinno pomóc?

BFD000 pra /DTR /RTS /CD /CTS /DSR SEL POUT BUSY

Czy tymczasowa zamiana układów CIA miejscami mogłaby pomóc? Z tego co widzę na rejestrze PRA siedzi w CIA A obsługa stacji dyskietek:

BFE001 pra /FIR1 /FIR0 /RDY /TK0 /WPRO /CHNG /LED OVL

Tak więc jeśli układy są "podmienialne", to pewnie i Workbencha nie wczytam, jeśli padł obecny CIA B.

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2015 17:00:38 przez drsky
[#6] Re: Serial - jak sprawdzić?

@drsky, post #5

Znalazłem chwilę i pobawiłem się, a efekty wyszły co najmniej dziwnie.

Kolega Tomek (tomekwojcik), poratował mnie dzisiaj dyskietką z AsmOne, tak więc mogłem wziąć się do roboty. Napisałem sobie prosty sender do wysyłania danych po serialu i o dziwo działa, czyli Tx/Rx funkcjonuje. Ale to nie rozwiązało mojego problemu, zatem wróciłem do problemu wysyłania potwierdzeń.

Ustawiłem więc port PRA w tryb wyjścia i zacząłem zmieniać stany linii... O dziwo tylko linia /DTR zareagowała właściwie, tylko ją soft diagnostyczny po podpiętym kablu wykrył. No to przyszła pora mierzenia napięć.

Dla /DTR przy stanie '1' (8 bit rejestru), pomiędzy SG a DTR (po drugiej stronie kabla null-modem) miałem ok. -12V. Po zmianie na '0' +12 V.. Ciekawiej się zrobiło, kiedy chciałem sprawdzić /RTS. Znowu: '1' (7-my bit rejestru) -12V.. Ale dla wartości '0' wzrósł do -9V... A oczekiwałbym raczej +12V (mam rację?)

Niewiele myśląc, i ryzykując odnóża układów CIA - zamieniłem je miejscami. Niestety efekt ten sam... Zresztą nawet stacja dysków się nie zbuntowała...

Z tego co widzę, na podstawie schematu to obszar poszukiwań mogę zawęzić do kondensatorów E531-E538 i układów U38/U39..

Jakieś pomysły? Spotkał się ktoś z takim problemem?

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2015 00:12:08 przez drsky

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2015 00:21:51 przez drsky
[#7] Re: Serial - jak sprawdzić?

@drsky, post #6

Raczej układ U38, na CIA nie ma napięć +12 i -12.
Trzeba by było sprawdzić, czy na pinie 4 zmienia się stan. Ten tor jest bardzo prosty do sprawdzenia, to tylko dwa elementy.

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2015 23:18:32 przez sanjyuubi
[#8] Re: Serial - jak sprawdzić?

@sanjyuubi, post #7

Stan się zmieniał, bo z -12 (niski) robiło się -9 (niby jako wysoki) - dokładnie w momencie manipulowania bitami.

Faktycznie było to U38... Wydłubałem (pożyczyłem) odpowiednik ze starej karty IO do PC, usunąłem stary układ, wlutowałem podstawkę, włożyłem nowy układ ..

I teraz zarówno DTR i RTS działają jak należy :D Zaraz przetestuję spróbuję ADF Sender Terminal..
[#9] Re: Serial - jak sprawdzić?

@drsky, post #8

Podsumowując: wszystko działa jak należy - pierwsze dyskietki przetransferowane i działają bez zarzutu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem