[#1] uszkodzenie którego układu w A500 daje także zielony ekran ?
Wiem że zielony ekran oznacza uszkodzenie pamięci chip. Jednak w moim przypadku na 90% uwaliłem któryś z układów w podstawkach (CIA, PAULA,GARRY bądź AGNUS). Nie mam w tej chwili amigi którą mógłbym przeznaczyć "na straty" ryzykując uszkodzenie - czy ktoś miał już może zielony ekran przy uszkodzonym Agnusie ? (nie miałem ekstraktora i mogłem go niechcąca uszkodzić :( ) . Jest to dla mnie ważne bo mam drugą chyba sprawną płytę (tak zapewniał sprzedawca zppa) ale bez układów w podstawkach i po przełożeniu układów mam zielony ekran też :(
[#2] Re: uszkodzenie którego układu w A500 daje także zielony ekran ?

@sunater, post #1

Ja miałem zielony jak Agnus nie stykał.
[#3] Re: uszkodzenie którego układu w A500 daje także zielony ekran ?

@flops, post #2

Jaka AMIGA 500?

Rev. 3/5/6/8/8.1(Plus)

- CHIP-RAM
- AGNUS
- GARRY
- DATA PATH U12/U13 74LS244
- U32 74F139N
- Kickstart
[#4] Re: uszkodzenie którego układu w A500 daje także zielony ekran ?

@micromars, post #3

mój błąd nie doprecyzowałem... rev 8a.1
[#5] Re: uszkodzenie którego układu w A500 daje także zielony ekran ?

@sunater, post #4

A500 8A1 bywa jako Plus jak i standard.

Jeżeli to Plus z Baterią, to zerknięcie w tym kierunku powinno być.
Jeżeli bez baterii, będzie naj prawdopodobnie Agnus, możliwie pęknięty plastik i brak kontaktu. Po prostu ściągnąć Kabel Binder i zerknąć.

Ważne, docisnąć wszystkie IC, i sprawdzić Kickstart czy jest na miejscu, A8 posiadają 1 Pin więcej, pierwszy powinien zostać pusty.

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2015 17:11:33 przez micromars
[#6] Re: uszkodzenie którego układu w A500 daje także zielony ekran ?

@micromars, post #5

rev 8a.1 standart. Nie mam baterii wlutowanej. Dziękuje za rady - sprawdzę niezwłocznie :) (kickstart mam włożony prawidłowo bo już raz mi sie zdarzyło go spalić w amidze 600 właśnie przez przesunięcie o 1 rząd w górę - kosztowna jest edukacja na własnych błędach :( )
[#7] Re: uszkodzenie którego układu w A500 daje także zielony ekran ?

@sunater, post #6

Według wikipedii zależy jaki to odcień zieleni, jeśli zielony to problem jest gdzieś agnus lub chip ram. Jeśli jasno zielony to CIA.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem