[#1] Gdzie kupić kondensatory do Amigi.
Jako że dosyć długo czekałem na odezwę w sprawie zakupu kondensatorów do Amigi,(pomoc uzyskałem).Postanowiłem wziąć poszukiwania w swoje ręce i koniec końców trafiłem do bardzo bardzo miłego sklepu z równie miłymi ludźmi którzy mieli w swojej ofercie kondensatory Polecam,bardzo komunikatywne osoby.
[#2] Re: Gdzie kupić kondensatory do Amigi.

@Stoopi, post #1

Ale Ty zdecydowałeś się na wymianę kondensatorów, dalej na elektrolityczne. Jednak wiele osób z tej oferty nie skorzystają, gdyż wymieniają kondensatory na tantalowe. Jedynie te duże zostają się elektrolityczne, gdyż tantalowych o takich pojemnościach nie ma. W przyszłości wiadomo, te tantalowe nie będą już wylewały. A Ty lub nowy właściciel znów będzie musiał kondensatory na nowe wymienić. Ja dlatego odesłałem swoją płytę główną do specjalisty i mam wstawione kondensatory tantalowe.
[#3] Re: Gdzie kupić kondensatory do Amigi.

@gilban, post #2

Wszystko zalezy od kosztow wymiany tych kondensatorow.
[#4] Re: Gdzie kupić kondensatory do Amigi.

@gilban, post #2

Na tantalowe nie trafiłem niestety w trakcie moich poszukiwań.Co do ceny; serwis wymieni mi za 20-30 złotych.Amigę już będę trzymał u siebie do końca moich dni. :] Właściciela nie zmieni, no chyba że mój syn dostanie w spadku. :]

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2015 14:00:56 przez Stoopi
[#5] Re: Gdzie kupić kondensatory do Amigi.

@Stoopi, post #4

Hmmm... Dobry serwis sam dysponuje kondensatorami i to tantalowymi, a cena będzie podobna.
[#6] Re: Gdzie kupić kondensatory do Amigi.

@jarob, post #5

Niestety nie mieli wszystkich typów i o podobnej wysokości.Przyznaję się; najmniejsza linia oporu, dodatkowo "serwis pod blokiem".Lenistwo mości panowie. :P
[#7] Re: Gdzie kupić kondensatory do Amigi.

@Stoopi, post #1

30min. Roboty i gar.

Link AmigaGTI

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2015 16:45:22 przez micromars
[#8] Re: Gdzie kupić kondensatory do Amigi.

@gilban, post #2

Ja zamiast tantalowych mam ceramiczne i tez są idealne. Lepsze niz elektrolity i dysponują wyższymi pojemnościami niż tantalowe
[#9] Re: Gdzie kupić kondensatory do Amigi.

@Stoopi, post #1

Nawet nowe elektrolity nie wytrzymają Ci tyle co te do tej pory. Ja kiedyś pokusiłem się o sprawdzenie co niektórych wymontowywanych z Amiśki i miały pojemność dalej właściwą po 20 latach (oprócz tych wylanych oczywiście), a nowe które zamierzałem zamontować potrafiły mieć nawet o 1/6 mniejszą i zapewne dobrze by było jakby wytrzymały połowę tego co oryginalnie zamontowane.
Od tamtej pory montuje tylko jak koledzy wspominają tantale i elektrolity dobrej jakości Jamicon/Panasonic.

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2015 17:16:48 przez Architect1200
[#10] Re: Gdzie kupić kondensatory do Amigi.

@Architect1200, post #9

Mam podobne doświadczenia, wymieniłem wszystkie elektrolity w zasilaczu do A600 (lekkim). Z ciekawości pomierzyłem stare i wszystkie, nawet stojący za prostownikiem 47 µF/400 V, trzymały normę. Także na razie nie spieszę się z wymianą kondensatorów na płycie głównej...
[#11] Re: Gdzie kupić kondensatory do Amigi.

@Krashan, post #10

Na płytach głównych to wymieniałbym profilaktycznie tylko kondensatory elektrolityczne SMD, nawet jeśli nie widać z nich wycieku.
Często jak się zdejmie taki kondensator to pod spodem widać już początki sączenia. Taki niewielki wyciek jeszcze szkody nie narobi, a po tylu latach te kondensatory mają prawo cieknąć i są jak bomba zegarowa gdy się je zostawi.
[#12] Re: Gdzie kupić kondensatory do Amigi.

@jarob, post #11

Często jak się zdejmie taki kondensator to pod spodem widać już początki sączenia.

To na pewno nie są ślady kleju pod tymi kondensatorami smd?

Jesli chodzi o wymiane kondensatorów, to spotkałem sie z wieloma opiniami
sugerujacymi, żeby wymieniać kondesatory na takiego samego typu, jakie były
orginalnie zastosowane. Wynika to z faktu, że specyfikacja kondesatorów
to nie tylko pojemnność i napiecie ale i inne czynniki. Ale, skoro wymienia się
kondesatorki na tantalowe i wszystko działa jak nalezy więc widocznie można
i tak.

Co do tego, czy wymieniac profilaktycznie, tutaj również opinie są podzielone.
Wiekszość jest za, ale są też osoby znające sie na rzeczy, które nie podzielaja
tego zdania.

Czytalem, że problem polega na tym, że commodore montował w późniejszym okresie,
czyli od czasu a600 i a1200 jak też a4000 najtańsze kondesatory, jakie były
dostepne na rynku. Nie wiem, czy tak było faktycznie, natomiast bardzo rzadko
spotyka sie a500 czy a2000 z wylanymi kondesatorami.
[#13] Re: Gdzie kupić kondensatory do Amigi.

@Jarkman, post #8

Czy aby nic ci sie nie pomyliło? Pokaż mi kondensator ceramiczny o pojemności np. 1000uF?
A tantale też są kondensatorami elektrolitycznymi.
[#14] Re: Gdzie kupić kondensatory do Amigi.

@Andrzej11, post #12

Każdy ma swe własne zdanie na ten Temat, niestety zaczyna się wielki płacz gdy za późno.

Kondensatory w A1200 A600 jak i A4000 powodują nie widocznie szkodę na Płytach, niestety zostają po uszkodzeniu zauważone.

Zabawa, jak i z Baterią na Płytach A2000 A3000 A4000 i A500Plus.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem