[#1] Disk is Write Protected w CDTV ale w A500 już nie ! Zewn. Stacja CD-1411
Ja mam ciekawy problem, związany z nagrywaniem dyskietek pod CDTV (a włściwie brakiem nagrywania)

Zaznaczam że stacja FDD sprawna - sprawdzona pod CDTV i A500 - gry sie odpalają.
Jest tylko jedna róznica : W CDTV nie mogę sformatować zadnej dyskietki : mam komunikat Disk is Write Protected, natomiast w A500 - wszysko OK, dyskietki formatuja się.

Rozebrałem na początek stację ale przełacznik od formatowania i obecnosci dyskietki - OK. ( zreszta o tym świadczy prawidłowe działanie w A500)

Co może być nie tak z moją CDTV lub stacją nie dziąłającą poprawnie z CDTV (?)

Stacja oczywiście oryginał CD-1411.

Szukam w necie i nie mogę znaleźć jaki stan podać na pinie 14 wtyku/złacza w CDTV Ext.Floppy Drive TAK aby CDTV w końcu zauważyła że dyskietka nie jest Write Protected... tędy droga ?

Proszę o poradę....
[#2] Re: Disk is Write Protected w CDTV ale w A500 już nie ! Zewn. Stacja CD-1411

@makary23, post #1

Przypuszczalnie uszkodzona jest cdtv.
Sprawdź gniazdo stacji w komputerze.
Najlepiej gdybyś miał możliwość przetestowania z inną stacją zewnętrznej.
[#3] Re: Disk is Write Protected w CDTV ale w A500 już nie ! Zewn. Stacja CD-1411

@makary23, post #1

Sygnał /WPRO jest aktywny w stanie niskim, więc jeśli wymusisz na nim stan wysoki, to zabezpieczenie zapisu powinno "zniknąć".
Z tym, że jest to rozwiązanie połowiczne, bo nie usuwa usterki, która powoduje takie zachowanie stacji.

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2015 21:38:39 przez RomanWorkshop
[#4] Re: Disk is Write Protected w CDTV ale w A500 już nie ! Zewn. Stacja CD-1411

@RomanWorkshop, post #3

Wymusiłem stan wysoki (5v z jakiegoś pinu , a potem z zasilacza CDTV) i coś nie tak... stacja laduje program XCOPY i pochwili się zatrzymuje... stan wysoki podłaczyłem za kondensatorkiem na płycie głównej amigi. Kondensatorek ten znajduje się pomiedzy oznaczeniami 34. i 35. to on bezpośrednio prowadzi do pinu 14 w gnieździe external floppy disk ... czy coś robię nie tak ?
[wyróżniony] [#5] Re: Disk is Write Protected w CDTV ale w A500 już nie ! Zewn. Stacja CD-1411

@makary23, post #4

Sygnał _WPROT jest obsługiwany przez CIA a te układy często padają. Sprawdź jeszcze czy nie masz czasem zwarcia do masy na tym pinie.
[#6] Re: Disk is Write Protected w CDTV ale w A500 już nie ! Zewn. Stacja CD-1411

@Marcin74, post #5

Tak mam zwarcie do masy na tym pinie bez podłaczonej stacji dyskietek. Czy to oznacza uszkodzenie układu? Stan aktywny jest wysoki (z wcześniejszej wypowiedzi) a stan niski to stan gdy nic się nie dzieje ... rozumiem że mimo wszystko nie powinno być "masy" ?
[#7] Re: Disk is Write Protected w CDTV ale w A500 już nie ! Zewn. Stacja CD-1411

@makary23, post #6

Chciałem podziękować koledze Marcin74. Jako pierwszy naprowadził mnie na rozwiązanie problemu.
Zamieniłem dwa układy CIA miedzy sobą i stacja teraz na CDTV zapisuje !
Pytanie czy nie będzie to powodowało dalszych problemów ze stacją gdyż wydaje się że jeden ukłąd w tej sytuacji na pewno jest uszkodzony.

Pozdrawiam serdecznie kolegę Marcin74 i jeszcze raz dziękuję za pomoc.
P.S. Czy można te układy wymieniać z Amig 500 ? Troszkę inne oznaczenie mają w A500 (koncówka z literkami inna , początek jest taki sam : 8520A).
[#8] Re: Disk is Write Protected w CDTV ale w A500 już nie ! Zewn. Stacja CD-1411

@makary23, post #7

Możesz zamienić ten układ na ten z A500.
[#9] Re: Disk is Write Protected w CDTV ale w A500 już nie ! Zewn. Stacja CD-1411

@makary23, post #7

Polecam się na przyszłość i pozdrawiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem