[#1] Rozszerzenia podklapkowe i PSRAM
Zanim spalę sobie jakikolwiek sprzęt...

Jest sobie projekt zastępczego rozszerzenia podklapkowego RAMu do A500 działającego na SRAMach. Jakiś czas temu na Allegro udało mi się za chyba 3zł wychaczyć 19 równoległych kości 512k x8 PSRAM, które pozwoliłyby na konstrukcję 9,5 rozszerzeń podklapkowych 1MB. Pytanie brzmi - czy rozwiązanie z tego schematu będzie wystarczające do zinterfejsowania PSRAMów (poza oczywistą różnicą adresowania 512K i 1M)? Pytam, bo z elektroniką dopiero zaczynam przygodę. Schemat ten ma w sumie dla mnie sens (podobnie jak ten), ale być może istnieje pewna zawiłość, której nie widzę ze względu na mój brak doświadczenia.

Rozumiem, że Amiga sama w sobie będzie zasuwać po kolejnych komórkach pamięci i dbać o refresh, więc nie muszę korzystać z self/auto refresha tylko dać jej robić swoje?

Dataszity:
HM658512A
TC518512AF

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2015 12:54:31 przez teh_KaiN
[#2] Re: Rozszerzenia podklapkowe i PSRAM

@teh_KaiN, post #1

Rozwiązanie z tego linku jest światłe, ale zupełnie nie rozumiem, czemu ktoś to zrobił na układach 74 kiedy można było użyć jednego małego CPLD. Wtedy miałbyś całe 2 układy (SRAM i CPLD) na płytce i zawsze łatwiej poprawić logikę w CPLD niż lutować płytkę od nowa.

Rozumiem, że Amiga sama w sobie będzie zasuwać po kolejnych komórkach pamięci i dbać o refresh, więc nie muszę korzystać z self/auto refresha tylko dać jej robić swoje?

Nie wiem za bardzo co masz tutaj na myśli, ale założenie tego projektu jest takie, że używasz pamięci, której nie trzeba odświeżać. Więc albo zwykłego SRAMu albo PSRAMu z włączonym auto refreshem.

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2015 13:03:31 przez strim_
[#3] Re: Rozszerzenia podklapkowe i PSRAM

@strim_, post #2

Chyba rzeczywiście najlepiej będzie zastosować CPLD. Po głębszym wczytaniu się w dataszit widzę, że tryby auto/self nie są takie kompletnie automatyczne - auto wymaga dużej liczby impulsów ("2048 automatic refresh cycles must be done every 32 ms") na wyjściu /OE//RFSH gdy /CS jest wysoki, a self jest dedykowany trybom standby. Także myślę, że jakieś maleństwo za 5zł sobie z tym poradzi.

Nic to, pozostaje więcej czytać. Będę miał więcej pytań to odgrzeję temat.

Myślałem jeszcze nad zastąpieniem RTC jakimś tanim, nowożytnym scalakiem i zrównolegleniem jego outputa jakimś tanim attiny/atmega. Ale to były plany zanim pojawił się Twój pomysł z CPLD. Ktoś już robił SPI na CPLD, więc to raczej wykonalne. Ciekawym, jak dużego scalaka bym do tego wszystkiego potrzebował.

Wydaje mi się, że do obsługi PSRAMów starczy taki scalaczek, ale 600 bramek to może być mało na to drugie. No ale, nie od razu Kraków zbudowano. I tak się pewnie zaraz tym nie zajmę, bo RKLE15 zbliża się gigantycznymi krokami a ja dalej w polu.

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2015 14:14:18 przez teh_KaiN
[#4] Re: Rozszerzenia podklapkowe i PSRAM

@teh_KaiN, post #3

Nie czytałem datasheetów tych Twoich kości, ale nie lepiej użyć nowych PSRAMów które mają w pełni automatyczny refresh? Albo w ogóle zwykłych SRAMów które przy tym rozmiarze są dość tanie i tak (AS6C4016 niecałe 4 EUR).

Co do RTC to sprawa nie jest tak prosta jak by się na pierwszy rzut oka wydawało, jeśli chcesz zachować kompatybilność programową to musiałbyś w CPLD zreimplementować cały interfejs MSM6242B. Dużo zachodu.
[#5] Re: Rozszerzenia podklapkowe i PSRAM

@strim_, post #4

Skoro mam tyle tych kości to fajnie by było zrobić z nich pożytek. No i pojedyncze małe CPLD wyjdzie taniej niż nowy PSRAM. Poza tym ukryty jest tu walor edukacyjny - nieoceniony dla takiego elektronicznego debila jak ja. ;d

Co do RTC to może rzeczywiście by było łatwiej to na jakimś cudzie programowalnym w C zrobić - programować w tym języku się nie boję niczego. Pytanie czy taki mikrokontroler będzie odpowiednio szybko zasuwał, by niewidzialnie międzymordzić.
[#6] Re: Rozszerzenia podklapkowe i PSRAM

@teh_KaiN, post #5

Jeśli użyjesz mikrokontrolera pozwalającego na bezpośrednie interfejsowanie z szyną równoległą w trybie slave to nie powinno być problemu - RTC to akurat szybki nie jest. Np. mikrokontrolery PIC32 mają taką funkcję. Przyznam że sam jej nie używałem ale sanjyuubi tak.
[#7] Re: Rozszerzenia podklapkowe i PSRAM

@teh_KaiN, post #1

Tam jest napisane, że niby amiga wykonuje odświeżanie linią RAS, czyli w sumie manualnie, w takim wypadku nie powinno ciebie to martwić, bo i tak nie aktywujesz SRAMU jak nie będą aktywne linie CAS i RAS, a PSRAM przecież sam się odświeża.

Tak jak mówi STRIM, polecam Ci do tego celu XC9536XL, a schemat możesz narysować w środowisku xilinx jak nie umiesz veriloga lub vhdla, wtedy wyjdzie Ci na to samo jak byś bawił się układami z serii 74.
[#8] Re: Rozszerzenia podklapkowe i PSRAM

@strim_, post #2

Rozwiązanie z tego linku jest światłe, ale zupełnie nie rozumiem, czemu ktoś to zrobił na układach 74 kiedy można było użyć jednego małego CPLD

Pewnie dlatego, że nie potrzeba do tego programatora ani żadnego środowiska, prawdziwie oldschoolowa technika, która pozwala odróżnić prawdziwego elektronika od pseudo-elektroników takich jak my :)
[#9] Re: Rozszerzenia podklapkowe i PSRAM

@sanjyuubi, post #7

Skoro sam się odświeża, to jak rozumieć:

OE/RFSH: Output Enable/Refresh (Input)
This pin has two functions. Basically it works as OE when CE is low, and as RFSH when CE is high(in standby mode). After a read or write cycle finishes, refresh does not start if CE goes high whileOE/RFSH is held low. In order to start a refresh in standby mode, OE/RFSH must go high to reset the refresh circuits of the RAM. After the refresh circuits are reset, the refresh starts when OE/RFSH goes low.

Oraz jeśli możesz, to spójrz w pierwszego dataszita, rozdział Refresh.

Nawet jeśli bym miał użyć ręcznych refreszów takich jak z DRAMem, musiałbym przerobić układ konwersji adresu RAS/CAS -> A0..A17 tak, by wysyłął adres do czipa nie tylko wtedy gry CAS zostanie ustawiony (z tego co widzę o tej późnej godzinie, tak właśnie jest na schemacie z pierwszego postu), ale także w przypadku ustawienia RAS. Problematyczna sprawa się robi, hmmm...

A skoro już jesteśmy w podstawowych sprawach elektronicznych, to w skrócie czym różni się Xilinx od Altery jeśli chodzi o CPLD?
[#10] Re: Rozszerzenia podklapkowe i PSRAM

@teh_KaiN, post #9

A skoro już jesteśmy w podstawowych sprawach elektronicznych, to w skrócie czym różni się Xilinx od Altery jeśli chodzi o CPLD?

W skrócie to ceną (oczywiście kilka niuansów jest). Osobiście wolę Altery ale z powodu ceny przesiadam się na Xilinxa.
[#11] Re: Rozszerzenia podklapkowe i PSRAM

@teh_KaiN, post #9

Jeżeli musisz odświeżać pamięć, to to nie jest PSRAM tylko zwykły DRAM. A dokładniej to co podałeś to zwykły DRAM z interfejsem SRAM.

Spójrz sobie na układ IS66WVE4m16bll - "For seamless operation on an asynchronous memory bus, PSRAM products incorporated a transparent self - refresh mechanism."

No i tu masz problem, bo skoro Amiga używa tylko odświeżania RASem i zwiększaniem adresu, to nigdy nie będziesz wiedział, kiedy następuje odświeżanie w przeciwieństwie do odświeżania CBR, chyba, że będziesz liczyć cykle zegara i jesli CAS nie pojawi się po np jednym takcie zegara (dodatkowy sygnał), to wtedy będziesz odświeżać. Albo Zastosować jakiś generator zegara 25MHz i odświeżać co określony czas w czasie, gdy RAS nie jest aktywne.

Jak masz się bawić w odświeżanie to zastosuj zwykły DRAM, który jest kompatybilny z sygnałami ze złącza, albo PSRAM, który sam się odświeża wewnętrznie i proces ten jest przeźroczysty dla użytkownika.

Jeżeli nie rozmieniasz się na drobne, to praktycznie w większości zastosowań i dla amatora zupełnie niczym co mogłoby zadecydować o wyborze. Ja zaczynałem od EMP7032 w ruskim ramie, potem przeszedłem na EPM3064, a potem na XC95144XL i tak mi zostało.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2015 12:57:03 przez sanjyuubi
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem