[#1] Prośba o analizę usterki i RAMu
Pierwszy Blizzard (30tka 50MHz)
Siedzi w nim taki RAM

Karta w slocie widzi zazwyczaj połowę wielkości RAM np. wsadzasz 16mb, widzi 8mb, wsadzasz 32mb to widzi 16mb.
Najlepsza konfiguracja udała mi się dziś wsadziłem ten dziwny 32mb RAM (fotka wyżej) + 16mb do slotu 2 i teraz mam 24mb widoczne w Workbenchu :)
Zazwyczaj karta nie widzi wcale kości 32mb i większych nawet jeżeli użyję tylko jednego slotu.

Czy ktoś potrafi zdiagnozować tą usterkę? Czy da się to naprawić by widziała prawidłowe wielkości kostek RAM?

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2015 20:05:05 przez Vato
[#2] Re: Prośba o analizę usterki i RAMu

@Vato, post #1

Edit

Jednak obsługuje max 2x32MB

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2015 20:17:43 przez _Skiba
[#3] Re: Prośba o analizę usterki i RAMu

@Vato, post #1

A czy próbowałeś z pamięciami nie EDO. Część Amigowych kart nie lubi się z pamięciami EDO. I jeszcze najlepiej by było jakby taka pamięć była dwustronna, a nie jednostronna.

Tu link jest info, że karta obsługuje max 64 MB ram. Czyli na jedno gniazdo 32 MB FAST. I na tej samej stronie jest zamieszczona instrukcja w PDF opisująca zworkologię do pamięci: link.

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2015 20:23:48 przez gilban
[#4] Re: Prośba o analizę usterki i RAMu

@gilban, post #3

Karta widzi połowę RAMu także w kościach 2stronnych.
Nie mam aż tyle kostek żeby dużo kombinować, jednak kilkanaście sztuk potestowałem.
Zasada jest prosta: wszystkie 4mb działają, część 8m działa, wszystkie 16mb i większe są widoczne tylko w połowie.
[#5] Re: Prośba o analizę usterki i RAMu

@Vato, post #4

Może inaczej zworki musisz ustawić :)
[#6] Re: Prośba o analizę usterki i RAMu

@gilban, post #5

Zworki są tak ustawione, że karta widzi RAM. Poprzestawiam i nic nie działa, albo działa tak samo :)
[#7] Re: Prośba o analizę usterki i RAMu

@Vato, post #6

Czyli zostaje się poszukać dwie kostki - najlepiej takie same - NIE EDO
[#8] Re: Prośba o analizę usterki i RAMu

@gilban, post #7

Szukam ale mi nie idzie... instrukcji do tych zworek w pierwszym Blizzardzie.
Kiedyś ją miałem bo zworki zmieniałem, ale zgubiłem ją :/
[wyróżniony] [#9] Re: Prośba o analizę usterki i RAMu

@Vato, post #8

dałem Ci linka do tej instrukcji właśnie w pdfie - jak zworki ustawić:

BLIZZARD1230_JUMPERS.PDF
[#10] Re: Prośba o analizę usterki i RAMu

@Vato, post #8

A starsze wersje nie miały ograniczeń w obsłudze RAM? Poszukaj artka o turbinach Blizzardach było coś w MA, może coś wyjaśni.
[#11] Re: Prośba o analizę usterki i RAMu

@gilban, post #9

Dzięki za link!!!

Hehehe po ustawieniu zworek tą 32mb EDO (tą z fotki) widzi w pełni, ale innych nie widzi albo widzi połowę.
No ale jak mam już 32mb to siem cieszem :) W sumie do wszystkiego to styka na luzie w klasyku
[#12] Re: Prośba o analizę usterki i RAMu

@Ender, post #10

Też tak myslalem, ale jest 2x32MB.
[#13] Re: Prośba o analizę usterki i RAMu

@_Skiba, post #12

No właśnie jak działa ta kostka 32mb to co bym nie wsadzał do 2 slotu i jak zworek ustawiał to w slocie 2 widzi tylko 4mb :)
Więc zostawiam na razie 32mb i 2 slot pusty.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem