[#1] Podzespół na karcie RAM-512K
Witam. Wylała bateria na płytkę i uszkodziła widoczny na zdjęciu element. Więc przydało by się go wymienić, tylko za cholerę nie wiem co to jest i o jakich parametrach. Pomoże ktoś?

Foto1
Foto2
[wyróżniony] [#2] Re: Podzespół na karcie RAM-512K

@Kiniu, post #1

witam.
Z googla wyszło ze ten chip obok to zegar , więc twój element wygląda jak typowy kwarc zegarkowy .
Będzie w każdym sklepie z elektroniką.
Tak mi się wydaje
Do czyszczenia tych wżerów najtańszy jest aceton albo któryś specjalizowany kontakt-s

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 17:26:06 przez Mikrobi
[#3] Re: Podzespół na karcie RAM-512K

@Kiniu, post #1

Kwarc/oscylator
[#4] Re: Podzespół na karcie RAM-512K

@Mikrobi, post #2

Dziękuje bardzo.
Czyli cosik takiego?
A co do parametrów to jak bo jest kilka opcji do zamówienia?
[#5] Re: Podzespół na karcie RAM-512K

@Kiniu, post #4

ogólnie to ma mieć tylko te 32.768kHz co ten

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 17:47:31 przez Mikrobi
[#6] Re: Podzespół na karcie RAM-512K

@Mikrobi, post #5

M6242B, 2 i 3 noga scalaka już ci zakwitła i połączenie 3 nogi scalaka z diodą.Wyczyść te połączenia i przelutuj.
[#7] Re: Podzespół na karcie RAM-512K

@janekdrukarz, post #6

Dzięki. Najbardziej chodziło mi o ten kwarc bo nie wiedziałem co to jest. Resztę się poczyści, przylutuje i będzie lepiej niż nowa :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem