[#1] Pomoc w testach stacji dyskietek PC
Potrzebuję chętnych, którzy posiadają miernik uniwersalny oraz stacje dyskietek od PC inne niż: ALPS DF354H090F, Samsung SFD-321B (/LE REV.T3), SONY MPF920 (Z/131), TEAC FD-235HG (6325-U). Chodzi o to, żeby zmierzyć rezystancję pomiędzy pinem +5V na złączu zasilania, a pinem 16 na złączu IDC34 stacji dyskietek, podać jej wartość i model stacji. Jeśli miernik nie pokaże żadnej rezystancji na najwyższym zakresie pomiarowym (2M lub 20M omów), to znaczy że nie ma tam żadnego rezystora. Z góry dzięki za pomoc.

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2015 12:46:31 przez RomanWorkshop
[#2] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@RomanWorkshop, post #1

Jakiś nowy projekt ?
[#3] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@RomanWorkshop, post #1

Mam TEAC FD-235HG ale bez tego numeru (6325-U).
Mierzyć?
[#4] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@maliniak, post #3

Nowy projekt, mierzyć ;)
[#5] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@RomanWorkshop, post #1

TEAC FD-235HG (B028-U)
5V-PIN16 - wartość ~1k
[#6] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@maliniak, post #5

MITSUMI MODEL D353M3D
1014Ω LUB 1068Ω
[#7] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@RomanWorkshop, post #1

Samsung SFD-321B (/EZ REV.S3) - 1000Ω
[#8] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@RomanWorkshop, post #1

techmedia TFD-310 (REV.2) - 980 Ω
sony MPF520-1 - 1000 Ω
nec FD1231H - 0Ω
Gotek - 0 Ω

ps
napisz cos wiecej o "projekcie" :)

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2015 20:15:34 przez Norbert
[#9] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@Norbert, post #8

Oczywiście mam nadzieję, że pisząc 0 omów masz na myśli brak jakiejkolwiek rezystancji, a nie permanentne zwarcie pinu 16 do +5V ;)

Projekt odgrzewany i nie zbyt ciekawy, więc nie wiem czy warto o nim nawet pisać... Podwójny interfejs zewnętrznej stacji dyskietek do podłączenia dwóch nieprzerobionych stacji od PC lub emulatorów (pracujących jak stacja PC), oczywiście do złącza DISK DRIVE. Przydatny zwłaszcza użytkownikom Amigi CDTV.
[#10] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@RomanWorkshop, post #9

Przydatny zwłaszcza użytkownikom Amigi CDTV.

ja jako użytkownik i wielki fan CDTV powiem, że... nie chciałbym rezygnować z oryginalnej stacji dysków, która niestety jest nieprzolotowa... chciałbym natomiast mieć możliwość podłączenia oryginalnej stacji dysków oraz np Goteka czy HxC i wybierać sobie z której stacji chcę startować... czy z oryginalnej, czy z emulatora w obudowie... dlatego od jakiegoś czasu wisi moje ogłoszenie na Giełdzie o zmontowanie czegoś w stylu Drive Expander
Mogło by to się przełączać automatycznie, w zależności gdzie jest dyskietka, karta pamięci/pendrive lub mieć po prostu przełącznik:
Pozycja 1: stacja dysków A (np oryginalna)
Pozycja 2: stacja dysków B (HxC lub Gotek w zew obudowie np Sakura)
Pozycja 3: obie stacje na raz jak w podłączeniu łańcuszkowym DF0 + DF1
Pozycja 4: (opcjonalna) odłączenie obu stacji...

Bardzo chętnie bym coś takiego kupił. OK
Bo wiadomo, że CDTV to raczej leży w salonie pod TV i ciężko jest o dostęp do tyłu, żeby sobie wachlować stacjami/emulatorami... tak to przełącznik wyprowadzony z przodu by ułatwiał znacznie życie... OKok, racja

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2015 21:58:41 przez zmiennik
[#11] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@zmiennik, post #10

Tak, tylko mało kto ma dwie oryginalne zewnętrzne stacje (nieprzelotowe). Poza tym brak złącz DB23 żeńskich i męskich do wykonania takiego rozgałęźnika.

Natomiast wewnętrzne stacje od PC lub emulatory oraz taśmy do ich podłączenia są łatwo dostępne. Dlatego robię taki interfejs ze zwykłymi złączami IDC34.
[#12] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@RomanWorkshop, post #9

Brak rezystancji. Źle to podałem.
[#13] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@RomanWorkshop, post #11

Tak, tylko mało kto ma dwie oryginalne zewnętrzne stacje (nieprzelotowe).

dwie może mało kto, bo większość ma tylko jedną, nieprzelotową... ale jakby wiedzieli, że mogą se dokupić Goteka czy HxC to może by byli chętni...Wystarczyłoby swoją ofertę rozszerzyć o eBay lub Amibay, by się przekonać o tym ilu byłoby na to chętnych.. oczywiście dobra reklama by swoje zrobiła...
złącza męskie jak wiemy są dostępne, a żeńskie można przecież przerobić... a co da Twoje urządzenie konkretnie? czym się różni od tego co zaproponowałem, bo mówisz, że też można podłączyć stację dysków od PC oraz emulator... to będzie stacja w stylu twin? z obudową?

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2015 22:30:04 przez zmiennik
[#14] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@zmiennik, post #10

Dwie pierwsze opcje są do wykonania za pomocą jednego przełącznika, który dla danego urządzenie ustawia SEL0 i wylacza MTRX.
Gotek mozna podpiac bezposrednio do zlacza fdd cdtv . Są tam wszystkie wymagane sygnaly. Na tej podstawie mogą działać 2 napędy na jednej taśmie. Bez elektroniki, przy każdym dostępie do urządzeń będzie "kręcił się" silnik.

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2015 22:23:14 przez Norbert
[#15] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@Norbert, post #14

ja nie wiem, nie znam się, jak możesz wykonać coś takiego, co mnie interesuje, to chętnie odpowiednio zapłacę...

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2015 22:38:22 przez zmiennik
[#16] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@zmiennik, post #13

Na razie to ma być sam interfejs, czyli płytka ze złączem DB23, dwoma złączami IDC34 na stacje/emulatory i dwoma złączami zasilającymi te napędy.
[#17] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@RomanWorkshop, post #1

Testy zakończone, dzięki wszystkim za zaangażowanie. Wyniki są następujące: stacje ALPS DF354H090F, NEC FD1231H oraz emulator Gotek - nie mają rezystora pull-up na pinie 16 (sygnał MOTOR ON).

Natomiast stacje Mitsumi D353M3D, Samsung SFD-321B (różne wersje), SONY MPF520-1, SONY MPF920 (Z/131), TEAC FD-235HG (różne wersje), TechMedia TFD-310 (REV.2) oraz emulator HxC - mają rezystor pull-up na pinie 16 (sygnał MOTOR ON), o nominalnej wartości 1000 omów.
[#18] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@RomanWorkshop, post #17

mi się marzyło coś takiego żeby była obudowa a w niej 3 flopki, podpinało by się jednym kablem do ami i full wypas, rozglądałem się za obudowami zewnętrznymi na napędy 3,5'' ale chyba nie ma takich, widziałem tylko 5,25 i to też bardzo rzadko, ciekawe ile drożej w produkcji by wyszła taka obudowa od obudowy sakura, stacje są trzy więc nie trzeba by kombinować że muszą być przelotowe.
[#19] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@QUAD, post #18

Tak tylko, co z fabrycznymi zewnętrznymi stacjami? Trzeba by je odstawić na bok i nie używać po podłączeniu takiego "kombajnu".

Ogólnie, to pomysł zbudowania takiego sprzętu jest ciekawy. Do tego wyświetlacz z numerem aktualnie odczytywanej/zapisywanej ścieżki, sygnalizacja/blokada zapisu na ścieżce 0 (wirusy), możliwość blokowania zapisu w ogóle, funkcja wyłączania klikania stacji (no-click) itp. Strim wspomniał kiedyś o pomyśle na taką obudowę z dwoma napędami i ww. funkcjami. Być może kiedyś zostanie ona wyprodukowana przez firmę Sakura.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2015 17:32:08 przez RomanWorkshop
[#20] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@Norbert, post #8

Zmierzyłem, i nie sprawdziłem, że już była - więc mogę jedynie potwierdzić, że na NEC FD1231H nic nie pokazuje
[#21] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@okejokej, post #20

okej, okej ;)
[#22] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@RomanWorkshop, post #19

Ja mam takie coś

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2015 21:32:53 przez Dorian3d
[#23] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@Dorian3d, post #22

[#24] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@Dorian3d, post #23

O coś takiego chodzi, tyle że byłyby w takiej obudowie dwa (albo trzy) napędy. Zaglądałeś do środka, jakie tam są układy scalone? Masz instrukcję obsługi?
[#25] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@RomanWorkshop, post #17

Jeśli założy się zworkę MO w gotku, wtedy jest pull-up na pinie 16 (1000om)
[#26] Re: Pomoc w testach stacji dyskietek PC

@Norbert, post #25

Faktycznie, przeoczyłem to na schemacie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem