[#1] Problem z uruchomieniem
Witajcie jak widać jestem tutaj nowy i mam prośbę. Proszę o pomoc w uruchomieniu komputera , windows po 20 latach zrobił swoje nie wiem nic o komputerze na którym 25 lat temu działałem ,w pracy na codzień , w święta naszła mnie ochota aby zagrać w gierke z okresu prl miałem mam sporo dyskietek które zachowały się w pudełku w dość nie nagannym stanie wykopałem z piwnicy staruszkę amigę 3000 którą to używaliśmy w latach 90 tych do montażu imprez weselnych i innych uroczystości podobnej wagi , a mianowicie problem jest następujący po odpaleniu komputera w monitorku mam tylko szare tło słychać wentylator i chroboczący dysk system nie startuje po włożeniu dyskietki raz zagrzyta i sie zatrzymuje , jak to Panowie ruszyć ? bo jak stracę cierpliwość to pudło wyląduje w przysłowiowym recyclingu
[#2] Re: Problem z uruchomieniem

@AmigaMan71, post #1

Jak masz wyrzucić, to może lepiej podeślij komuś do naprawy.
[#3] Re: Problem z uruchomieniem

@AmigaMan71, post #1

piwnica to jest dobre miejsce na kiszone ogórki i marynowane grzybki, a nie na elektronikę kolego

bo jak stracę cierpliwość to pudło wyląduje w przysłowiowym recyclingu

tak jakbyś nas tu straszył
[#4] Re: Problem z uruchomieniem

@AmigaMan71, post #1

Amigę 3000 chcesz wyrzucać? Nawet nie pisz takich rzeczy. Poprzyciskaj caps lock - zobacz czy po kilku przyciśnięciach się zawiesza czy nie, sprawdź przełącznik z tyłu, czy masz włączony scandoubler, zobacz do środka czy bateria nie wylała, odepnij twardziela - może zdechł. To na początek. Jeśli nie pomoże to daj jednemu z forumowych speców do naprawy. I nie odpowiadaj na wiadomości - "wezmę, kupię za stówę, wymienię za tablet, zutylizuję" - najpierw sprawdź ile ten sprzęt jest wart.
[#5] Re: Problem z uruchomieniem

@AmigaMan71, post #1

Najpierw ratuj Amisie.Na pewno odezwie się ktoś z Twojej okolicy by poratować radą i pomocą.
[#6] Re: Problem z uruchomieniem

@AmigaMan71, post #1

Wezmę, kupię za stówę, wymienię za tablet, zutylizuję
[#7] Re: Problem z uruchomieniem

@Jenot, post #4

uff nie spodziewałem się takiego gromu różnych odpowiedzi , dziękuje panowie w szczególności Jenot za obiektywną opinie w weekend zdejmę pokrywę , na hardware pc się orientuje może coś wykombinuję z tym zabytkiem, zastosuję się Jenot do twoich rad , lekarzmed temat utylizacji aktualny zobaczymy co wymyślę w weekend może mój znajomek który zajmuje się naprawą notebooków coś pomoże jeśli nie to faktycznie pójdzie na odstrzał nie mam na to naprawde czasu , ps. nie wiedziałem że ten staruszek jest coś wart po tylu latach
[#8] Re: Problem z uruchomieniem

@AmigaMan71, post #7

Jest wart, i to dużo więcej niż "tablet". Ja mogę Ci doradzić podobnie jak Jenot. Na naszym forum jest dużo ludzi, którzy chętnie pomogą Ci w ogarnięciu problemu. A jeśli Ci się uda samemu odpalić Amisię po tylu latach to sam zobaczysz jaka super zabawa jest z "Przyjaciółką". I tak jak kolego napisał, z góry olewaj propozycję typu "wezmę za stówkę lub dwie".
Powodzenia.
[#9] Re: Problem z uruchomieniem

@AmigaMan71, post #7

Jeżeli to taka Amiga to nawet jeśli przestała działać ma taką wartość, że możesz się zdziwić.
Nie oddawaj jej przypadkiem za 200zł
[#10] Re: Problem z uruchomieniem

@Vato, post #9

Panowie problem z moim komputerem połowicznie rozwiązany,pomógł mi dawny przyjaciel który siedział w branży video w wczesnych latach 90 używał też tego komputera
bateria w komputerze jest usunięta , musiał ktoś to zrobić wcześniej w mojej firmie w latach 90
problemem okazał się jak to nazwał podwajacz częstotliwości komputer funkcjonuje na monitorze oryginalnym marki commodore , nie moim niestety , ale nie funkcjonuje na dowolnym monitorze tft lub kineskopowym z dzisiejszej epoki , znajomy zasugerował oryginalny monitor jednak tłumacząc bardzo wygórowanymi cenami nie adekwatnymi do stanu i dzisiejszych czasów wspomniał coś o nowym podwajaczu , prawdopodobnie idzie coś takiego zakupić ?

proszę o odpowiedź , co jak i gdzie ?
[#11] Re: Problem z uruchomieniem

@AmigaMan71, post #10

Scandoubler do A3000 można kupić tu.Ja kupiłbym jednak monitor dedykowany Amigom.Ale to już zależy do czego miałaby być ta Amisia wykorzystywana.A tutaj kilka słów o scandoublerze.

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2016 15:31:56 przez Stoopi
[#12] Re: Problem z uruchomieniem

@AmigaMan71, post #10

możliwe że chodzi o flicker-fixer na układzie Amber, do naprawienia, chociaż samego ambera widziałem ostatnio na eBay za 70$ (kilka lat temu kupiłem za 20$ i sądziłem, że to drogo)
[#13] Re: Problem z uruchomieniem

@AmigaMan71, post #10

A może po prostu flicker-fixer jest wyłączony tym przełącznikiem z tyłu komputera (tuż obok wejścia VGA).
Sprawdzałeś?
Podłącz monitor i sprawdź ten przełącznik - może pokaże się obraz na ekranie.
[#14] Re: Problem z uruchomieniem

@AmigaMan71, post #10

W A3000 masz układ Amber. Przełącznik z tyłu służy do jego włączania/wyłączania. O ile sprawuje się świetnie w normalnych trybach to Hires Laced na nim nie działa poprawnie. Może nie działa sam przełącznik, może trzeba przeczyścić nóżki Ambera, może sam Amber jest uszkodzony (jest do kupienia na Ebayu). Jeśli chcesz, żeby wszystkie tryby pracowały poprawnie to kup dobry scandoubler podłączany do wyjścia RGB lub Indivision ECS.
[#15] Re: Problem z uruchomieniem

@Jenot, post #14

Dziękować Panowie za szybkie odpowiedzi , więc juz odpowiadam wyłącznik z tyłu tzw pstryczek był sprawdzany tyle to ja doszedłem i mój znajomy , przejrzałem licytacje allegro w poszukiwaniu monitora do komputera i ogarnął mnie szok cenowy
i teraz pytanie czy ten monitor zda egzamin ?
http://allegro.pl/monitor-do-amigi-amiga-m1438s-polecam-i5927511393.html
czy opłaca się w ogóle wydawać tak ogromne pieniądze za 20 letni monitor ?
temat podwajacza tez przestudiowałem dzięki za artykuł , no i mam dylemat nowy podwajacz z retroami.com czy ten monitor dedykowany do amigi ale cena zbiła mnie kompletnie z tropu
[#16] Re: Problem z uruchomieniem

@AmigaMan71, post #15

To kup Benq BL702A. Nowy 17 calowy monitor LED .
Wyświetla obraz PAL z Amigi bez żadnych "podwajaczy" tak jak oryginalne monitory Commodore.
[#17] Re: Problem z uruchomieniem

@AmigaMan71, post #15

Cena jeszcze nie jest taka wysoka. Miałem taki sam monitor i sprzedałem go chyba niecały rok temu w licytacji w nieco wyższej cenie. To jeden z najlepszych monitorów do Amigi (multisync - można go używać do natywnych trybów Amigi 15kHz i do trybów dbl czy VGA z karty graficznej). W Twoim przypadku chyba najwygodniej będzie kupić na Allegro albo dać ogłoszenie w dziale Giełda tutaj na ppa i kupić kabel RGB-SCART. Podłączysz do TV czy monitora, który ma wejście SCART i wszystko powinno być w porządku. Innym rozwiązaniem jest kupienie nowego lub używanego monitora LCD, który potrafi wyświetlić tryby Amigi bez scandoublera przez wejście VGA. Przeszukaj forum - kilka wątków na ten temat było, na pewno znajdziesz coś dla siebie. Używane monitory LCD można trafić na Allegro za kilkadziesiąt zł, nowe zaczynają się od chyba 400, a to i tak taniej niż zalinkowany przez Ciebie Microvitec.
[#18] Re: Problem z uruchomieniem

@AmigaMan71, post #15

Jeżeli miałbym kupić M1438S (którego mam od 20 lat), to zdecydowanie wolałbym wydać 400 zł za Indivision ECS, obraz będzie lepszy niż z oryginalnego Ambera (gdyby sam Amber okazał się sprawny, to możesz go sprzedać za 200-300 zł) i spokojnie będziesz mógł używać dowolny monitor VGA - kineskopowy, LCD, i do tego dużo większy niż 14 cali. M1438 ma jeszcze ten feler, że tryby VGA zazwyczaj mają czarne paski po lewej i prawej stronie ekranu (taka jego uroda), a gdybyś do tej A3000 dokupił kartę graficzną, to na M1438S wyświetlisz max. 800x600 (używałem go kiedyś z PC). Nie warto, nie za te pieniądze.
[#19] Re: Problem z uruchomieniem

@wali7, post #18

Chłopaki temat do zamknięcia i podziękowania za pomoc , umówiłem się w sklepie że podjadę z amigą sprawdzic sugerowany przez lekarz_med monitor benq , wczesniej nabyłem przejsciowke z duzego wyjscia amigi na male wyjscie monitorowe na aukcji allegro , monitor benq zadziałał od strzała piękny soczysty obraz dobrze ze nie zdecydowałem sie na stary monitorek , na pewno nie za tą cenę
dzięki za miłe wsparcie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem