[#1] Amiga 500 - czarny ekran
Na wstępie dodam, że jestem nowym użytkownikiem. Kupiłem właśnie Amisię 500 z rozszerzeniem. Z braku monitora podłączyłem do LCD Dell 2410 i Dell U2211. Na Dell U2211 pojawia się albo czarny ekran albo fioletowy lub czerwony. Czasami biały i wtedy startuje stacja ale chodzi jakby cały czas. Amisię połączyłem kablem RGB - VGA (DB23 z DB 23 zakupiony na allegro). Amiga posiada lekki zasilacz. Zasilacz "świszczy" lekko podczas pracy. Otwierałem - nie widać jakiś uszkodzeń. Amigę też otworzyłem i przeczyściłem - docisnąłem układy, przedmuchałem, sprawdziłem kondensatory. Kondensatory na płycie powinny być ok - nie ma wybrzuszeń ani wycieków. Wyciek był na karcie rozszerzeń z kondensatora. Pytanie czy poszedł jakiś układ? Jak to zdiagnozować jak przeczyścić na co zwrócić jeszcze uwagę? Przy Amidze jestem zielony. Chciałbym ją uratować od zapomnienia. Ogólnie zacząłem kolekcjonować. Mam już na rozkładzie C128D i C128CDR plus dodatki i czasopisma (prawie wszystkie C&A). Działałem nawet kiedyś na scenie. Ogólnie to taki miły powrót do przeszłości:) dawno zaplanowany:) żona już się z tym pogodziła:) Docelowo chciałbym oczywiście mieć więcej sprzętu w tym dwie A500ki. Mam też pytanie odnoście ACA 500. Gdzie kupić i w jakiej cenie? Czy to jest dobre rozwiązanie? Czy lepsza stacja GOTEK ? Amigę chcę używać nie tylko do kultowych gier, ale dem i innego softu. Coś poradzicie?
[#2] Re: Amiga 500 - czarny ekran

@dp20, post #1

Na mój gust to rozszerzenie trzeba zdemontować zanim nie sprawdzi tego elektronik. Co do aca500 i goteka to zupełnie inne urządzenia. ACA500 z tego co wiem nie jest dostępna w sprzedaży, poza rynkiem wtórnym. Szczerze mówiąc dawno nie widziałem, aby ktoś ACA500 chciał odsprzedać. W wielkim skrócie ACA500 umożliwia podłączenie kart turbo i twardego dysku, ponadto przyspiesza A500i ma trochę dodatkowego ramu, gotek natomiast to emulator flopa.

link

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2016 20:40:16 przez misiek2
[#3] Re: Amiga 500 - czarny ekran

@dp20, post #1

Wyciągniej rozszerzenie i spróbuj bez niego odpalić Ami.
[#4] Re: Amiga 500 - czarny ekran

@R-Tea, post #3

Rozszerzenie wyjąłem ale bez rezultatu. Co dalej? Mogę dokładnie spojrzeć na płytę... Mogą być jakieś nóżki zaśniedziałe? Ogólnie gościu miał Amisię w piwnicy w bloku... Może ROM? W jakiej kolejności to sprawdzać.
[#5] Re: Amiga 500 - czarny ekran

@dp20, post #4

Możesz odpalić np. gołą płytę po wypięciu flopa i klawiatury. Przy okazji warto podać rewizję płyty, która to jest określona w okolicach flopa.
[#6] Re: Amiga 500 - czarny ekran

@dp20, post #4

Witam u mnie w A500 jak miałem biały ekran winowajcą był układ Paula.
[#7] Re: Amiga 500 - czarny ekran

@Bartol, post #6

Proponuję najpierw podłączyć Amisie pod rgb-euro w telewizorze i dopiero wtedy sprawdzać.Podłączenie rgb-vga ma sens jeśli monitor obsługuje tryby poniżej 30khz lub ma już ustawiony tryb productivity lub jakikolwiek powyżej 31khz.Tak myślę...
[#8] Re: Amiga 500 - czarny ekran

@Stoopi, post #7

Dzięki wszystkim za dobre rady. Myślałem podobnie - czytając inne fora wcześniej. Na pewno amisię podłączę do tv jak tylko kupię kabelek EURO. Co do obsługiwania 15khz. Z tego co widziałem na liście przynajmniej jeden z monitorów ma. A ten drugi no coś jednak pokazywał (kolory) po podłączeniu Ami. Sprawdzę i dam znać. Może komuś się przyda. Ogólnie rozpoczynam swoją przygodę z Amigą. Jeśli ta nie ruszy proszę na PW - może ktoś przyjaciółkę odsprzeda. Buduję własną kolekcję i na pewno na tym nie skończę:) Dajcie jeśli możecie jakieś ciekawe tytuły dem, które by ruszyły na 500 -tce. Dzięki za odpowiedzi.
[#9] Re: Amiga 500 - czarny ekran

@dp20, post #8

P.S. Gdzie zlokalizować Paulę? Jest podpisana na płycie? I gdzie kupić na zamianę? Jakoś szczególnie się go wyjmuje?
[#10] Re: Amiga 500 - czarny ekran

@dp20, post #9

PAULA jest w samym środku płyty i jest wyraźnie podpisana na laminacie obok scalaka - "PAULA" Zarówno w mobo Rev 5, jaki i w Rev 6A. Tylko najstarsze Rev 5 nie miały imion układów na laminacie. Jakbyś miał właśnie taką najstarszą mobo, to szukaj w samym środku płyty scalaka o oznaczeniu 8364 na obudowie.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2016 23:26:58 przez R-Tea
[#11] Re: Amiga 500 - czarny ekran

@R-Tea, post #10

Podłączyłem Amisię do monitora LCD jeszcze raz ale najpierw samą płytę i o ile wcześniej pojawiał się ekran czarny to na samej płycie pojawiał się biały, po podłączeniu stacji nadal biały ale stacja ruszyła i gdy włożyłem dyskietkę coś odczytała. Zaczęły na ekranie przewijać się jakieś zygzaki. Po podłączeniu klawiatury nadal czarny ekran.
Monitor Dell U2410f. Na razie możliwości podłączenia przez EURO nie mam.
Czy objawy nadal mogą wskazywać na PAULę i gdzie ją można zdobyć? Jak wymienić? Z góry dzięki za wszelkie rady.
[#12] Re: Amiga 500 - czarny ekran

@dp20, post #11

Z tylu amigi masz gniazdo cinch oznaczone jako mono. Podłącz zwykłym cinchem do tv i zobacz czy coś wyświetli. TV musi mieć wejście video cinch, lub musisz mieć kabel tzw. euro-cinch.
[#13] Re: Amiga 500 - czarny ekran

@janekdrukarz, post #12

Zwykły chinch to jaki? Pojedynczy czy podwójny taki jak do audio (głośników)?
[#14] Re: Amiga 500 - czarny ekran

@dp20, post #13

Pojedynczy.
[#15] Re: Amiga 500 - czarny ekran

@Krashan, post #14

Podłączony chinchem mono. Biały ekran na samej płycie (bez klawiatury i stacji dysków). Paula do wymiany?
[#16] Re: Amiga 500 - czarny ekran

@dp20, post #15

Może paula, może któryś z układów CIA, albo jeszcze coś innego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem