[#1] Intel Edison - przydatne?
Natrafiłem na taką specyfikację, dopiero co

Intel Edison

I wobec niedawno ogłoszonej płytki Vampire II mam pytanie, czy taka mała płytka (która na dodatek będzie pewnie nieco więcej kosztowała niż Raspberry), posiadająca procesor Atom (x2), może być przydatna do celów robienia rozlicznych akceleracji, względnie innych retro-celów?

Czy ktoś kompetentny mógłby przejrzeć specyfikację? Zaznaczono, że płytka jest dedykowana do rozwiązać IoT (dawniej to się nazywało m2m), toteż możliwości powinna mieć technicznie pokaźne.
[#2] Re: Intel Edison - przydatne?

@DiskDoctor, post #1

może być przydatna do celów robienia rozlicznych akceleracji, względnie innych retro-celów?

Realistycznie: Nie.
[#3] Re: Intel Edison - przydatne?

@strim_, post #2

Miałem na myśli przykładowe zastosowanie takie jak zrobienie dla Minimig / MIST / A500 / A600 / A1200 interface'u który umożliwia przykładowo grę w Lotus 2, tunelując serial/parallel po internecie, z wykorzystaniem np. domowego WiFi.

Płytka poza tym jest niedroga, kosztuje 50 $.
[#4] Re: Intel Edison - przydatne?

@DiskDoctor, post #1

primo: kcenzuraa Intel?
drugie primo: X86 jest little-endian
trzecie primo: aby w ogóle myśleć o czymś w stylu softwareowa emulacja 68K i łączenie tego z prawdziwą amigą trzeba by mieć dość szybki procesor (tutaj jest powolny! i ten nieszczęsny endian...) i FPGA i najlepiej w jednym układzie

poza tym jeśli już łączyć Amigę z czymkolwiek to tylko i wyłącznie Raspberry Pi 2 lub Zero. Nie wiem czy one obsługują big endian ale przynajmniej tanie, lepsza wydajność i nie-x86
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem