[#1] Monitor 1802 uszkodzenie?
Witam,
zakupiłem ostatnio monitor 1802, po odpaleniu obraz się pojawia ale jest w kształcie trapezu i skacze, próby regulacji wpływają nieznacznie na kształt obrazu, miganie można wyeliminować. Spotkał się ktoś z czymś takim? W czym może tkwić problem.
[#2] Re: Monitor 1802 uszkodzenie?

@Mowcaumarlych, post #1

Jako że jest to już wiekowy monitor mogą występować w nim zimne luty, tak samo kondensatory elektrolityczne za pewne mają zaniżoną pojemność, takie zachowanie może też występować w przypadku uszkodzenia cewek odchylających.
Zamieść zdjęcie będzie łatwiej ocenić problem.
[#3] Re: Monitor 1802 uszkodzenie?

@Mowcaumarlych, post #1

Starość, k....wa, starość.

Też mam taki monitor. Migotanie faktycznie ustawisz VHOLD.

Kineskopy mają jeszcze pewną regulację pod obudową.
Co do trapezu oddaj jakiemuś elektronikowi z tradycjami który jeszcze pamięta co to kineskop.
Ja tak zamierzam zrobić z moim drugim monitorem.
[#4] Re: Monitor 1802 uszkodzenie?

@Mowcaumarlych, post #1

Odchylanie poziome i synchronizacja wysiadła. Przyczyn może być kilka. Jeśli lutowanie Ci nie straszne to na początek wymień kondensatory elektrolityczne, po tylu latach mogły wyschnąć albo wylać. Zimne luty też mogą robić swoje szczególnie w okolicach sekcji WN. Jeśli po wymianie kondensatorów i poprawie lutów nie poprawi się to pomiary półprzewodników. Tranzystory sterujące w sekcji odchylania.Nie radzę poprawiać ustawienia cewek odchylania na kineskopie bo rozjedziesz całkiem obraz.
[#5] Re: Monitor 1802 uszkodzenie?

@Mowcaumarlych, post #1

Proponuję od razu Ci dać fachowcowi, najlepiej z naszego forum. Zwykły serwis RTV może się tego nie podjąć, bo się mu nie opłaca, albo może za dużo Cię skasować za tą imprezę. My tu pomagamy sobie za pół darmo a nawet za darmo, po kosztach części.
Odchylanie i synchronizacja to nie jest zazwyczaj prosty temat. Jak nie brakuje Ci odwagi, możemy Ci pomóc zdalnie.
[#6] Re: Monitor 1802 uszkodzenie?

@Marcin74, post #4

Ok, dziękuje za odpowiedź, spróbuję poszukać zimnych lutów i wymienić kondensatory. Wysyłam zdjęcie monitora pozdrawiam.
[#7] Re: Monitor 1802 uszkodzenie?

@Mowcaumarlych, post #6

Jeśli ta tęcza to nie efekt zdjęcia, tylko jest cały czas to mamy poważną awarie. Masz możliwość podpięcia "czegoś" do tego monitora co wygeneruje podobnyobraz ?
W tym momencie stawiam na mechaniczne uszkodzenie cewek odchylających, mogły się też zsunąć trochę z kineskopu.
W najgorszym wypadku jeśli to nie cewki, to podobny objaw daje odklejenie maski w kineskopie, a wtedy kineskop do wymiany - można przeszczepić z prawie dowolnego tv 14 cali, z drobnymi przeróbkami na płycie monitora.
[#8] Re: Monitor 1802 uszkodzenie?

@Esio, post #7

To nie efekt zdjęcia tak jest cały czas, będę miał troszkę czasu to rozbiorę monitor i zobaczę co tam się narobiło. Dawcę na przeszczep mam, ale nie wiem czy sobie z tym poradzę:(
[#9] Re: Monitor 1802 uszkodzenie?

@Mowcaumarlych, post #6

No wygląda to tak jakby już ktoś próbował korygować obraz cewkami. Zdejmij obudowę monitora i zobacz czy cewki są sztywno zamocowane na kineskopie. Jeśli siedzą sztywno osadzone to możesz pobawić się z próbami regulacji - może uda Ci się to wyregulować. Podeślij zdjęcia cewek.
[#10] Re: Monitor 1802 uszkodzenie?

@Marcin74, post #9

Jest tez opcja taka że np. monitor był narażony na wilgoć lub np. stał w miejscu gdzie padał na niego deszcz przykładowo giełda :).
[#11] Re: Monitor 1802 uszkodzenie?

@Mowcaumarlych, post #8

Witam jeśli podczas pracy słychać buczenie dość głośną praca układu synchronizacji to masz uszkodzone cewki odchylające . Usterka kondensatorów też możliwa ale wtedy by musiało kilka sztuk na raz paść.Prawdopodobnie kliny podpierające cewkę spowodowały uszkodzenie izolacji z identycznym objawem spotkałem się przy naprawach tv philips.
[#12] Re: Monitor 1802 uszkodzenie?

@Mowcaumarlych, post #8

Jak nie robiłeś nigdy nic z elektroniki to na 100% sobie nie poradzisz.

Każdy szanujący się serwis RTV który pamięta lata 90 zrobi Ci to (o ile nie ma problemu z kineskopem, tj odklejenie maski etc)
[#13] Re: Monitor 1802 uszkodzenie?

@Hubez, post #12

Mam w mieście taki jeden serwis RTV "od zawsze" zaniosę zobaczę czy się podejmą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem