[#1] dodatkowe zaslacz(e) a zakłucenia wizji/fonii :(
Ze względu na wzgląd, iż moja a1200 na 4,5 A zasilaczu wariuje gdy podepnę CD podłączyłem napęd i dysk do zewnętrznego zasilacza. Gdy użyłem komputerowego atx-owego to mam na ekranie niewielkie zakłócenia w postaci poziomych pasków z szumem.. Chciałem "usprawnić" wiec podłączyłem CD do małego zasilacza z "przejściówki" sata/ata32 (jakaś chinszczyzna ale działa) i zakłócenia przybrały na sile. Mam samą płyte główną bez obudowy i ekranów... Co może być przyczyną zakłóceń i jak ich uniknąć ?
Dodatkowo gdy podepnę zasilacz (inny XD) do mojego mixera audio przez który łącze moje amigi z kinem domowym są silne szumy.. Ten sam mixer zasilany 9V baterią działa bez zarzutu... Wiem że to pewnie wina zasilaczy ale można coś zrobić nie wydając majątku na nowe zasilacze ?
[#2] Re: dodatkowe zaslacz(e) a zakłucenia wizji/fonii :(

@sunater, post #1

A wymieniałeś kondensatory w amidze?? , ja mam A1200+karta turbo 1260/80+dysk twardy+CDRW i to na zasilaczu ty ciężkim z A500 na wyjściu ma 5V 4,5A i chodzi wszystko ładnie.
[#3] Re: dodatkowe zaslacz(e) a zakłucenia wizji/fonii :(

@Amigo-A1200-040, post #2

A to nie wystarczy żeby kabel miał ekranowanie?
[#4] Re: dodatkowe zaslacz(e) a zakłucenia wizji/fonii :(

@sunater, post #1

Lepiej nie zasilać tych samych urządzeń czy też wpiętych do jednej płyty głównej z różnych transformatorów a tym bardziej z różnych gniazdek w ścianie.
Bo ogólnie mówiąc... różnie to bywa.
Jak już używasz PC ATXa to użyj go dla całej Amigi.
[#5] Re: dodatkowe zaslacz(e) a zakłucenia wizji/fonii :(

@Vato, post #4

A nie jest tak że +5 i +12 zasilają TYLKO silniczki krokowe/napędowe w dyskach/cd ? By użyć atxa musiałbym uwalić kabe z jednego z zasilaczy amigowych lub robić rzeźbę z wtyków din 5 - czego chciałem uniknąć... W ogóle "goły" zasilacz atx pasuje mi do salonu gdzie stoi amiga jak pięść do nosa - dlatego chciałem go zastąpić mniejszym i "ładniejszym" chińskim...
[#6] Re: dodatkowe zaslacz(e) a zakłucenia wizji/fonii :(

@sunater, post #5

Z +5V idzie cała logika Amigi, silniczki też mogą iść z +5V - zależy od modelu napędu. Zasilanie do miksera trzeba przefiltrować - kondensator do masy, do tego element indukcyjny na linii, ew. jeszcze stabilizator.
Zasilanie z różnych zasilaczy równocześnie jest ryzykowne, w zależności od tego jak się podepnie, można uwalić Amigę, jeden, lub oba zasilacze, albo mieć różne dziwne efekty. Może też działać dobrze, tak czy inaczej nie jest to rozwiązanie dobre.
Często bywa tak, że nie zasilacz jest zbyt słaby (mała wydajność prądowa), tylko długi kabel do Amigi, zaśniedziały styk powodują spory spadek napięcia. Można spróbować dorobić krótszy i grubszy kabel zasilający (wtyk można "wyrzeźbić" z wtyczki DIN audio). Można lekko podkręcić zasilanie na wyjściu (tu warto aby zrobił to ktoś znający się na rzeczy, bo łatwo można usmażyć Ami. Często w desktopowej Ami jest zbyt niskie napięcie na karcie turbo, pomaga dodanie kabelka zasilającego (od gniazda zasilania) na złącze krawędziowe, albo do gniazda stacji dyskietek.
Co masz podpięte do tej Ami? U mnie przez lata A1200 z twardy dyskiem 3.5 cala, napędem CD i Blizzardem IV (68030 50 MHz) z 16 MB RAM zasilał zasilacz od A500 4.5 A na 5 V. Napisz, co u Ciebie zasila.
Ostatnia sprawa dotyczy nazewnictwa zasilaczy. Do A500 dołączano dwa typy zasilaczy, słabszy 2.5A na 5V, lub mocniejszy 4.5A na 5V. Ten mocniejszy jest impulsowy, w związku z czym jest dużo lżejszy od tego słabszego (transformatorowy). Różni ludzie różnie nazywają - "ciężki" bo masa większa, lub "ciężki", bo wydajniejszy.... ważne to, co masz napisane na obudowie - jeśli 4.5A 5V, to masz najmocniejszy zasilacz kiedykolwiek dodawany do małych Amig. I on sporo potrafi, zwłaszcza z a1200.
[#7] Re: dodatkowe zaslacz(e) a zakłucenia wizji/fonii :(

@wali7, post #6

U mnie jest podpięta ACA 1232 40MHz, HDD 3,5' i CD przez przejściówka ata44/ata40 plus plipbox i gotek (na jeśli dam zwykłą stacje dyskietek zamiast gotka to ami jest stabilniejsza dużo...) . Zasilacz mam ten "lżejszy" wagowo - czyli impulsowy 4,5A... Za sugestie co do zasilania mixera dziękuje - zastosuje jak najszybciej :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem