@Stoopi,
post #5
No zasadą to właśnie nie za bardzo, krowie ma pH w okolicach 6,7, ludzkie - 7,2. Bardziej dokładnie - jest mieszaniną składników o odczynie słabo zasadowym (mleko krowie)/zbliżonym do neutralnego (mleko ludzkie). Swoją drogą - ciekawe ile mleka trzeba by było żeby zneutralizować szklankę kwasu cytrynowego...
Co do cytryny - sok z cytryny ma odczyn kwaśny (i to wyraźnie kwaśny - pH ok. 2,5), bo zawiera m.in. wspomniany kwas cytrynowy (słaby kwas organiczny). Nadaje się w związku z tym do neutralizacji zasad (a wydaje się, że wylana zawartość akumulatora litowego będzie zasadowa - mamy tam m.in. lit (co prawda nie w formie metalicznej), glin...). To co się z nim dzieje w organizmie to już nas nie interesuje, gdyż nikt treści żołądkowej na Amigę wylewał nie będzie (choć podobno na SACP...

).