[#1] Prosty kontroler dysku amiga 500 potrzebna mała pomoc
Cześć, postanowiłem zbudować prosty kontroler dysku dla a 500 wg znanego schematu z tej strony:

http://sblive.narod.ru/Amiga/IDE/IDE.htm

Ale mam kilka laickich pytań:
Jakie wartości powinny mieć elementy R1 R2 i C1? (na zdjęciu autora widać że R1 w ogóle nie jest na płytce)
Drugie pytanie związane jest z tym obrazkiem Klik czy każde miejsce w którym spotykają się linie czerwone z niebieskimi (jedna i druga strona płytki) oznaczone zielonym kółkiem to miejsce gdzie należy zrobić połączenie na wylot?
I na koniec czy ktoś z was to robił? Działa to z kickstartem np 37.350? (A600)

dzięki za pomoc
[#2] Re: Prosty kontroler dysku amiga 500 potrzebna mała pomoc

@kataklysm, post #1

Co do pytania drugiego to są przelotki które łączą ścieżkę top z bottom, myślę że kickiem 37.350 powinno działać.
[#3] Re: Prosty kontroler dysku amiga 500 potrzebna mała pomoc

@kataklysm, post #1

A więc kontroler zbudowalem ale niestety nie działa, dlatego mam parę pytań.

Nie mogę zrozumieć do czego służy zworka umieszczona na pcb, może ktoś wie?

Gość pisze ze wszystkie układy maja być z serii F lub ALS, ja mam wszystko F oprócz jednego który jest ALS nie wiem czy to ma wpływ

Mam włożony kickstart 3.1

Po podłączeniu w early menu nic się nie pokazuje ani w rozszerzeniach ani w dyskach, testy robiłem z kartą CF i dyskiem 3,5

Strona projeku klik
[#4] Re: Prosty kontroler dysku amiga 500 potrzebna mała pomoc

@kataklysm, post #3

Bez RDB na dysku nie będą on widoczny w early menu
[#5] Re: Prosty kontroler dysku amiga 500 potrzebna mała pomoc

@Norbert, post #4

Użyłem dysku z amigi 1200 która działa
Oraz karty cf także z 1200 która działa więc chyba powinno być ok
[#6] Re: Prosty kontroler dysku amiga 500 potrzebna mała pomoc

@kataklysm, post #5

Jeśli użyłeś dysku z A1200, a interfejs zbudowałeś poprawnie to system powinien wystartować z dysku.
[#7] Re: Prosty kontroler dysku amiga 500 potrzebna mała pomoc

@kataklysm, post #3

Witam

Na stronie autora na samym dole masz e-mail do autora strony. Napisz do niego, może ci pomoże. Wrzuć zdjęcie kontrolera który wykonałeś i schematu gdzie ta zworka występuje.
Co do kickstartu może ma być zmodyfikowany? Ten co zastosował jest na stronie link

Pozdrawiam
[#8] Re: Prosty kontroler dysku amiga 500 potrzebna mała pomoc

@janekdrukarz, post #7

Też tak pomyślałem i napisałem już kilka dni temu ale się nie odzywa. Jednak jeśli dobrze rozumiem modyfikowany kick jest wymagany aby system startował z dysku a u mnie nie widać dysku w early menu i pod wb z dyskietki także jest pusto hdtoolbox też nie widzi więc raczej to nie wina kicka
[#9] Re: Prosty kontroler dysku amiga 500 potrzebna mała pomoc

@kataklysm, post #8

Witam
Ściągnij sobie hddmem_exp_a50.lha link tam masz plik w katalogu doc (rom_kick_english.txt). Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale to jest uproszczony projekt tego z aminetu, który jest podlinkowany. W tym pliku tekstowym jest wyjaśnione działanie tego kontrolera i kickstartu. "Wymagana jest poprawiona wersja Kickstart 39.106 (w przeciwnym razie nie będzie można uruchomić system z dysku twardego) . Jak jest napisane w rom_kick.txt Kickstart " - tak niby wynika z tego co napisał na swojej stronie.

Pozdrawiam
[#10] Re: Prosty kontroler dysku amiga 500 potrzebna mała pomoc

@janekdrukarz, post #9

No tak ale napisane jest ze nie będzie można uruchomić z dysku a nie ze dysk w ogóle nie będzie działał

Domyślam się że tak jest bo oryginalny kick z a 500 nie ma early menu i nie obsługuje dysków, ja mam w tej chwili kick 3.1 czyli taki jak występuje w A1200 i myślę że powinien startować a nawet jeśli nie uruchomi wb z dysku to sam dysk powinien działać

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2016 21:17:28 przez kataklysm
[#11] Re: Prosty kontroler dysku amiga 500 potrzebna mała pomoc

@kataklysm, post #10

Wymieniłem wszystkie scalaki ale jest to samo nigdzie nie widać śladu po dyskach kiedy odlacze fdd i podlacze sam kontroler z dyskiem przy uruchamianiu dioda HDD zapala się po czym gaśnie i pokazuje się ekran startowy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem