[#1] Raspberry Pi a dostęp do clockportu Amigi
Czy jest możliwość podpięcia się Raspberry Pi pod clockoport Amigi?

Jeśli nie to jakie ograniczenia trzeba pokonać?

Co prawda clockport to nie najszybsza szyna no ale jest... Pytanie co z jego dokumentacją czy jest dostępna i przejrzysta. Pomijam koszerność rozwiązania.

Jeśli tak to możnaby (tylko jakim nakładem pracy?) zrobić z niego czytnik pendrive na USB, kartę WiFi/LAN, szybki port COM itd a może nawet zewnętrzną kartę dźwiękową?
[#2] Re: Raspberry Pi a dostęp do clockportu Amigi

@pong777, post #1

Też mnie ciekawi czy malinka potrafiłaby jakoś dopalić amisie...pomysł
[#3] Re: Raspberry Pi a dostęp do clockportu Amigi

@Bon3r, post #2

Jedyne wykorzystanie Raspberry Pi w Amidze na jakie sie natknąłem kiedys to emulator stacji dyskietek. Pokazało sie to na krótko przed wejściem amigowego firmwaru Goteka i przegrało z nim popularnością.
[#4] Re: Raspberry Pi a dostęp do clockportu Amigi

@Bon3r, post #2

nei wiem czy o to ci chodzi, ale ja mam uae4arm na pi, ale szczerze mowiac pi bardziej nadaje sie do emulacji konsol niz amigi...
[#5] Re: Raspberry Pi a dostęp do clockportu Amigi

@aszu, post #4

Rozumiem, że w tym wątku chodzi o podłączenie pi do rzeczywistej Amigi celem uzyskania profitów z jednej czy drugiej strony. Też gdzieś kiedyś czytałem o wykorzystaniu pi zamiast stacji dysków.
[#6] Re: Raspberry Pi a dostęp do clockportu Amigi

@misiek2, post #5

Raspberry ma wyjścia GPIO. Można je fizycznie spiąć z clockportem Amigi. Teraz kwestia oprogramowania po obydwu stronach aby coś z tego sensownego mogło wyjść.

Na pewno Rasp był już używany zamiast Goteka. Można pewno na nim zrobić też plipboxa.

Mnie przychodzą jeszcze do głowy rzeczy opisane w 1 poście.
[#7] Re: Raspberry Pi a dostęp do clockportu Amigi

@misiek2, post #5

Tu jest coś o emulacji stacji .
http://amigadrive.blogspot.com/
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem