[#1] nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?
Pytanie z cyklu: "pobożne życzenia"

Czy ktoś z domorosłych elektroników nie planuje zaprojektowania nowego rozszerzenia do 2MB CHIP dla A500/2000/CDTV?
Chodziłoby o coś typu:
Mini Megi Chip
lub
MegAChip

Co pozwoliłoby w prosty sposób (z użyciem odpowiedniego Agnusa oczywiście) rozszerzyć CHIP np. w CDTV (w A500 w rev 8 wiadomo, że to prosta sprawa i inna para kaloszy)?

Te rozszerzenia z epoki są już raczej białymi krukami A taki nowy projekt stanowiłby idealne dopełnienie Savyny68k na przykład OK
[#2] Re: nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?

@Jacques, post #1

Widzisz, problemu z zaprojektowaniem rozszerzenia generalnie nie ma. Problem jest w tym, że ofce rzucają się teraz na wszystko jak jastrzębie na kuropatwy. Zobacz, co się dzieje z Vampirem czy Savyną - kolejka na najbliższe 5 lat a lutują to jedna-dwie osoby, dodatkowo w wolnym czasie. Do tego dochodzi fakt, że po jednej-dwóch seriach w ilości 5-6 sztuk autorowi się z reguły nudzi składanie i projekt umiera. Ogólnie - nie nastawiałbym się.
[#3] Re: nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?

@_arti, post #2

No niestety, wiemy jak jest, choć zapotrzebowanie na taki CHIP RAM pewnie by było, a samo dorwanie Agnusa 8375 we własnym zakresie nie jest specjalnie trudne.

Pozostaje mieć nadzieję/matkę

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2016 13:47:46 przez Jacques
[#4] Re: nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?

@Jacques, post #1

Największy problem to te cholerne podstawki, cena około 300zł za kawałek plastiku ze stykami odstrasza, +jeszcze przesyłka.
[#5] Re: nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?

@rj1307, post #4

Ja myślałem że największy problem jest z 2MB Agnusami.
[#6] Re: nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?

@flops, post #5

Pojedyncze sztuki można kupić na ebay'u, mi się udało za 50zł z wysyłką.
[#7] Re: nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?

@rj1307, post #4

Problem podstawki dało by się ogarnąć, tak mi się wydaje, w miarę prosty sposób. Tylko jeśli by ktoś zaimplementował Agnus w jakimś tanim FPGA to by było spoko wtedy i projekt miał by sens.

Może dało by się tam dorzucić jakieś ficzery, tylko cena musiała by być przystępna jeśli by ktoś by to zrobił w ramach hobby rozrywki, czy też taki sposób na spędzanie wolnego czasu. Wtedy oto i wilk był by syty i owce całe.
[#8] Re: nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?

@TechNineWonder, post #7

Wydaje mi się, że jednak dla niekomplikowania projektu można by to z powodzeniem oprzeć na oryginalnym Agnusie 8375 zdobywanym we własnym zakresie
Ale w sumie gdybamy, więc każdy pomysł dobry,
[#9] Re: nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?

@Jacques, post #8

Jestem za, potrzebuje sztukę dla mojej A2000.

Przyjąłbym nawet sama płytkę adaptera pozwalająca wsadzić 8375 w miejsce 8372. Sama płytkę, polutowalbym to we własnym zakresie juz.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2016 16:51:18 przez alt_
[#10] Re: nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?

@TechNineWonder, post #7

Jaki masz pomysł na podstawkę?
Planuję zrobić takie rozszerzenie do swojej CDTV i jedynym sensownym dla mnie rozwiązaniem jest wywalenie oryginalnej podstawki i zastąpienie jej np. goldpinem.
[#11] Re: nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?

@Jacques, post #1

Proponuję śledzić na ibeju tego gościa. Ostatnio sprzedał w dwóch aukcjach 9 nowych MegAChipów. Zgarnąłem jednego:

ebay
[#12] Re: nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?

@rj1307, post #10

Dokładnie tak samo chce zrobic.
[#13] Re: nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?

@Jacques, post #1

Co pozwoliłoby w prosty sposób (z użyciem odpowiedniego Agnusa oczywiście) rozszerzyć CHIP np. w CDTV (w A500 w rev 8 wiadomo, że to prosta sprawa i inna para kaloszy)?

Jak już wysuwamy "żądania" :), to i w A500 prosto i w CDTV prosto... ale jakby ktoś wymyślił jakby tego agnusa podłączyć do A1000, to by było super .

W A1000 (i wczesnych A2000) jest wczesny Agnus w obudowie DIP i z innymi wyprowadzeniami (48 nóżek, nie 84 jak w wersjach PLCC).
[#14] Re: nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?

@APair, post #13

Tutaj link jest dostęp do nowego (NOS) Agnusa 8375 obsługującego 2MB CHIP w cenie około 65zł z przesyłką do domu. Teraz tylko kogoś trzeba kto zaprojektuje (skopiuje?) płytkę. Sprzedają się takie kompletne mody po 100-150€ na Amibay... Producent z dobrą ceną mógłby zarobić myślę. Ciekawe tylko ile on tego ma?

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2016 21:15:07 przez zmiennik
[#15] Re: nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?

@zmiennik, post #14

Wszystko po Angielsku jak by tam zamówić nie znając języka dla mnie to problem może któryś z kolegów będzie składał zamówienie to bym się dopisał.
[#16] Re: nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?

@rj1307, post #10

Bardzo prosty przez co trochę chałupniczy, ale powinien się sprawdzić. Może być kilka rozwiązań ale najprostszym. Jest po prostu zrobienie łącznika. Który osadzimy w podstawce plcc Amigi a na nim osadzimy drugą podstawkę z pcb rozszerzenia.

Oczywiście można wyeliminować drugą podstawkę, i zastosować gold piny które będą trzymać płytki. Tylko gold piny na przemian jak w pamięciach zif.

Czyli ktoś może dalej nie wiedzieć oco chodzi czyli zobrazuje to tak jak by skleić dwa Agnusy razem. I jeden osadzamy w Amidze a na tym wystającym montujemy rozszerzenie.

Czyli lutujemy cztery płytki pcb w kwadracik i nawet możemy to w środku wypełnić jakąś żywicom.

I w takim oto sposób mamy łącznik, który pozwala nam na założenie drugiej podstawki lub też może być od razu przylutowany do pcb rozszerzenia.
[#17] Re: nowe rozszerzenie +1 MB Chip A500/2000/CDTV?

@amigachelm, post #11

Proponuję śledzić na ibeju tego gościa. Ostatnio sprzedał w dwóch aukcjach 9 nowych MegAChipów. Zgarnąłem jednego:

Napisałem, nie ma i nie będzie miał. Tym bardziej jest potrzeba nowego/dostępnego rozwiązania
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem