[#1] [zorro] slot expander
Pytanie do technicznych wyjadaczy - czy jest możliwość podlutowania na krótko czegoś takiego, tylko w wersji Zorro/ISA, tak by można było otrzymać dodatkowy port? Czy to zadziała, czy potrzebna jest jeszcze jakaś dodatkowa elektronika?

[#2] Re: [zorro] slot expander

@_arti, post #1

Świetny pomysł na pełniejsze wykorzystanie slotów, kiedy są dłuższe (zaślepiające) karty zorro.
OK
[#3] Re: [zorro] slot expander

@_arti, post #1

Potrzebna jest elektronika.
[#4] Re: [zorro] slot expander

@Rafał A-3000, post #2

Mnie akurta brakuje w A2000 jednego Zorro i (bardziej) jednego slotu ISA i pomyślałem nad czymś takim właśnie. Ciekawe, czy się da...
[#5] Re: [zorro] slot expander

@stachu100, post #3

To taka przedłużka nie jest 1:1?
Jeśli w slocie karta działa, to przedłużając ją 1:1 powinna działać tak samo jak w slocie.
[#6] Re: [zorro] slot expander

@Rafał A-3000, post #5

Tak, ale Arti chciał otrzymać dodatkowy port. Czyli obrazowo mówiąc obciąć tę część ze złączem krawędziowym i podlutować do płyty czy daughterboarda. Jeżeli chciałby tylko przenieść port istniejący, wtedy OK, bez elektroniki.
[#7] Re: [zorro] slot expander

@Krashan, post #6

To co jest potrzebne jeszcze?
[#8] Re: [zorro] slot expander

@_arti, post #7

W sumie to chyba potrzebujesz tylko bramkę NOR 74LS32, rezystora pull-down i paru kondensatorów.
[#9] Re: [zorro] slot expander

@_arti, post #4

A ile teraz Masz zajętych slotów ISA ? We wszystkich 4 Masz już karty ISA ?
[#10] Re: [zorro] slot expander

@Architect1200, post #8

Do rozbudowy o nowe sloty zorro na pewno tak, ale do samej ISA myślę że wystarczyłaby pasywny adapter bez dodatkowej elektronik, szczególne jeśli chodzi o tylko jeden dodatkowy slot.
http://www.amigawiki.de/dnl/schematics/A2000_R6.pdf
[#11] Re: [zorro] slot expander

@UJP, post #9

Tak. C= 2286, karta graficzna, SCSI i sieciówka. Wrzuciłbym jeszcze jakiś kontroler klawiatury/serial portu lub dźwiękówke do pełnego wypasu
[#12] Re: [zorro] slot expander

@Architect1200, post #8

Chyba trochę więcej, bo spoglądając na schemat, każdy slot ma swoje prywatne linie BR, BG oraz slave, a z tego co widzę BUSTER ma tylko 5 takich linii. Być może karta, która nie korzysta z DMA, zadziała na tej przelotce.
[#13] Re: [zorro] slot expander

@sanjyuubi, post #12

BUSTER nie ma nic do ISA
W Amidze magistrala ISA ( złącza CN700 do CN707 ) nie jest połączona z żadnym układem logicznym Amigi, ostatnie dwa sloty ISA nie pokrywają się nawet z Zorro.
Amiga slotom ISA jedynie dostarcza zasilanie ( linie +5V, +12V, -5V i -12V oraz masę )
Cały ruch na magistrali ISA inicjuje sprzętowy emulator PC, gdy nie jest zainstalowany taki emulator to poza zasilaniem nic na tych gniazdach "się nie dzieje" , Amigowe karty Zorro mogą ISA traktować jedynie jako dodatkowe zasilanie.
Liczba gniazd w magistrali ISA jest dowolna ponieważ wszystkie sygnały w niej połączone są równolegle ( jak w starej S-100 BUS ), więc jedynym ograniczeniem może być wydolność prądowa czy zakłócenia, a jeden dodatkowy slot nie zmieni tu za dużo, no chyba że ktoś przesadzi z długością przewodów czy niechlujnym wykonaniem.
[#14] Re: [zorro] slot expander

@UJP, post #13

Ja pisałem o slotach zorro, a nie ISA, a autor pytał się o jedno i o drugie, ja zaś odpowiadałem na post dotyczący zorro.

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2016 22:19:04 przez sanjyuubi
[#15] Re: [zorro] slot expander

@UJP, post #13

To brzmi dobrze. Teraz, jak najlepiej to wykonać? Do slotu przylutować taśmę i zalać klejem to nie problem. Karta i tak będzie się trzymać przykręcona na śledziu ale co z drugą stroną taśmy i płytą główną Amigi? To będzie cholerny pająk...

Chyba, że wylutować jedno ISA i tak jak na taśemkach od HDD, przed wlutowaniem, nabić taśmę na piny od gniazda.
[#16] Re: [zorro] slot expander

@_arti, post #15

Źródło: vogons.org
[#17] Re: [zorro] slot expander

@zyga64, post #16

Loooool Ale na swój sposób - piękne.

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2016 14:35:03 przez _arti
[#18] Re: [zorro] slot expander

@zyga64, post #16

Funtastic! :D
Komuś się bardzo chciało :)

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2016 17:13:33 przez baderman
[#19] Re: [zorro] slot expander

@zyga64, post #16

Karty ISA nie mają autokonfiguracji (najczęściej). I IRQ dla każdej karty należy ustawić zworkami na karcie oddzielnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem