[#1] Myszka "trumienka" do Amigi
Cześć!

Wszedłem ostatnio w posiadanie myszki do Amigi 500, tak zwana trumienka (obudowa prostokątna). Myszka ma ucięty kabel a ja chciałbym przywrócić jej sprawność. Problemem jest przygotowanie odpowiedniego kabla, bo nie znam wyprowadzeń.

Wewnątrz myszy jest złącze, do którego podłączony jest wspomniany kabelek. W związku z tym mam pytanie do kolegów Amigowców.

Czy mógłby ktoś, kto posiada starą amigową myszkę/trumienkę, rozebrać ja i sprawdzić miernikiem podłączenie pinów jej wtyczki (DB9) w stosunku do złącza wewnątrz? Byłbym bardzo zobowiązany, gdyby ten ktoś podesłał mi na priva, albo opublikował w tym wątku (dla potomności) wyniki pomiarów.

Pozdrawiam
[#2] Re: Myszka "trumienka" do Amigi

@zilog, post #1

Wystarczy zapytać wujka google (amiga mouse pinout) obrazki np. tu. Nie jest to dokładnie to o co prosisz ale można się zorientować które ścieżki w myszce powinny być poprowadzone do odpowiednich wyjść.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2016 10:27:04 przez jimmy
[#3] Re: Myszka "trumienka" do Amigi

@jimmy, post #2

Niestety wujek google niewiele mi tu pomoże, zwłaszcza, żę już googlałem. Skąd mam wiedzieć który pin na wtyku wewnątrz myszki odpowiada danemu pinowi w złączu DB9 Amigi? Z tego powodu właśnie proszę o pomiar miernikiem POSIADACZA takiej właśnie myszy i zamieszczenie wyników na forum, bo mogą się okazać bardzo pomocne dla wielu, przy restauracji starego sprzętu.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2016 11:48:42 przez zilog
[#4] Re: Myszka "trumienka" do Amigi

@zilog, post #3

[#5] Re: Myszka "trumienka" do Amigi

@Norbert, post #4

Przeczytajcie koledzy jeszcze raz mój pierwszy post! Nie mam innej Amigowej myszy do porównania, nie chodzi mi też o kolory kabelków. Chodzi mi o przyporządkowanie kabli na czarnym złączu na płytce myszy/trumienki do wtyczki Amigi. Potrzebny jest pomiar miernikiem bo w google niestety nikt w ten sposób sprawy nie postawił. Nie posiadając wspomnianego kabla a jedynie mysz, nie jestem w stanie go odtworzyć na podstawie tego co koledzy z posta #2 i #3 zamieścili ani na podstawie tego co jest w google (chyba że nie znalazłem, no ale zawsze można się chyba wspomóc forum ppa). Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2016 12:00:49 przez zilog
[#6] Re: Myszka "trumienka" do Amigi

@zilog, post #5

Napisales ze kabel jest uciety, nie calkowicie usuniety, wiec posiadasz jego część.

Drugi raz napisze ze słabo szukales w necie.

Strona jest o Atari, ale wystarczy wczytac się w wątek.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2016 12:29:41 przez Norbert
[#7] Re: Myszka "trumienka" do Amigi

@Norbert, post #6

Też z netu.
Tylko bez rezystora.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2016 12:50:28 przez km-l

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2016 12:52:33 przez km-l
[#8] Re: Myszka "trumienka" do Amigi

@km-l, post #7

Dzięki wielkie. Ostatnie 2 posty rozwiązują problem. Temat do zamknięcia
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem