kategoria: Płyty główne
[#1] A1200 - wytarte ścieżki na płycie
Hej, macie może pomysł jak uratować płytę A1200 przed niedługą śmiercią? Mam ten board od zawsze, przeszedł swoje, ale póki co działa (jeszcze) - niestety zauważyłem niepokojący objaw - karta turbo nie zawsze łapie, muszę kombinować aby dobrze była dociśnięta - nawet 1mm różnicy (na czuja) = zwiecha.

Sprawdziłem płytę i niestety, złote ścieżki na porcie rozszerzeń są w jednym miejscu wytarte o ponad połowę - podejrzewam że tu jest problem :/
[#2] Re: A1200 - wytarte ścieżki na płycie

@voicer, post #1

Pokryć cyną?
[#3] Re: A1200 - wytarte ścieżki na płycie

@_Skiba, post #2

Pokrycie złota cyną to zły pomysł. Cyna się utlenia i fatalnie kontaktuje. Proponowałbym pytającemu wrzucenie zdjęcia tych ścieżek na początek.
[#4] Re: A1200 - wytarte ścieżki na płycie

@Krashan, post #3

ok wrzucę w niedzielę jak będę w domu, dzięki za radę o cynie bo też brałem to pod uwagę
[#5] Re: A1200 - wytarte ścieżki na płycie

@voicer, post #4

Te ścieżki na złączu kart są najprawdopodobniej
pokryte złotem. Gdzie kupić folię (pokrytą złotem),
żeby to naprawić to ja nie wiem. Nie spotkałem
się w naszym kraju z takim towarem.
[#6] Re: A1200 - wytarte ścieżki na płycie

@Andrzej11, post #5

u kamieniarza co nagrobki robi pewnie można by kupić :)
[#7] Re: A1200 - wytarte ścieżki na płycie

@Andrzej11, post #5

Styki złącza karty turbo z pewnością są pokryte złotem. Złota folia... istnieje coś takiego, do pozłacania antyków, czy się da kupić to nie wiem, ale jeśli nawet, to czym to potem przykleić. Tak czy inaczej, poczekajmy na foto.
[#8] Re: A1200 - wytarte ścieżki na płycie

@QUAD, post #6

Myślisz, że te błyszczące literki są pokryte prawdziwym złotem? Szczerze wątpię.
[#9] Re: A1200 - wytarte ścieżki na płycie

@Krashan, post #8

Złoto w płatkach jest bez problemu dostępne i nie jest jakieś drogie ale ono nadaje żeby sobie zegar pozłocić a nie PCB. Do płytek są zestawy do regeneracji - elektrochemiczne, przykład: https://www.amazon.com/PCB-Repair-Kit-Plating-Electroplating/dp/B00T58ZJ5E . Można dużo taniej, chemia jest na ebay, pewnie i w PL da się to kupić jakby chwilę poszukać.
[#10] Re: A1200 - wytarte ścieżki na płycie

@Krashan, post #8

W kamieniarstwie płatki do złocenia liter to złoto prawie 24 karaty.
Dziadek i wujek to kamieniarze, prąd na pewno przewodzi ;)
[#11] Re: A1200 - wytarte ścieżki na płycie

@Raybeez, post #10

Nie mąćcie człowiekowi !!!
Masz klej do regeneracji elektro-grzałek na szybach .
Jest na bazie złota/miedzi i nakładasz go pędzelkiem.kosztuje 25zl
[#12] Re: A1200 - wytarte ścieżki na płycie

@Mikrobi, post #11

Chcesz tym skutecznie zregenerować styk złącza krawędziowego?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem