[#1] Akumulator na płytę
Koledzy,
byłem pewien, że niedawno czytałem na PPA dyskusję dotyczącą możliwości zastosowania starych wylewających akumulatorków NiCd nowymi, z inną chemią, niewylewających, za to wyraźnie droższych. Ktoś dał linki do konkretnych modeli, nijak nie mogę znaleźć tego wątku. Czy to były akumulatorki NiMH? Chodzi o zastąpienie oryginalnego akumulatorka na płycie A4000 czymś bezpieczniejszym dla pcb.
[#2] Re: Akumulator na płytę

@wali7, post #1

Możesz zastosować coś takiego:
link
sprawdzałem to i sprawuje się wyśmienicie w A500+ zamiast oryginalnego aku
[#3] Re: Akumulator na płytę

@Marcin74, post #2

Hmmm, ciekawe, dzięki za link. A coś bardziej przypominającego formą oryginalną baterię? W TME znalazłem sporo akumulatorków Ni-MH różnych kształtów i wielkości, nie mam tylko pewności, czy można zastąpić nim akumulator NiCd.
[#4] Re: Akumulator na płytę

@wali7, post #3

ja mam coś takiego
[#5] Re: Akumulator na płytę

@Dorian3d, post #4

Ogniwko alkaliczne z diodą blokującą ładowanie. Na estetycznej płytce. Ładne.
Ale ja założę coś takiego: http://www.sklep.monster.pl/3-6V-80mAh-Ni-MH-A2H-2-PINY-AKUM(4,104,7044).aspx
Głównie chodziło mi o bezpieczeństwo, co do ogniw NiMH dominuje opinia, że nie wylewają, do tego mają możliwie zbliżoną formę do oryginalnej bateryjki (stąd nie założę li-po z dodatkową elektroniką).

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2016 22:16:27 przez wali7
[#6] Re: Akumulator na płytę

@wali7, post #5

Mam dokładnie taki sam w mojej pluskwie i sprawuje się bardzo dobrze.
[#7] Re: Akumulator na płytę

@Marcin74, post #2

Miałem to w 2 A4000, parę miesięcy i nie działa.
Polecam podstawki do CR2032 z diodą na płycie,w a2000 i A4000 można ładnie diodkę na płytę wlutować i podstawkę obok.
Sprawdzone działa
W rozszerzeniu 0,5 mb do A500 tez mam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem