[#1] Odrdzewiacz do sprężyn (klawiatura)
Pracuję właśnie nad oczyszczeniem z rdzy sprężynek klawiszy w C64. Tak zastanawiam się co byście polecili. Czy warto używać jakiegoś preparatu? Czy lepiej po prostu zedrzeć czymś rdzę, umyć w wodzie i wysuszyć ?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

ps. do moderacji - choć walczę z klawką od C64 to temat równie dobrze może dotyczyć przecież klawiatury w A500
[#2] Re: Odrdzewiacz do sprężyn (klawiatura)

@MarX, post #1

Potrzymaj przez noc w Coca-Coli, a jutro przemyj spirytusem.
[#3] Re: Odrdzewiacz do sprężyn (klawiatura)

@Andrzej Drozd, post #2

Potrzymaj przez noc w Coca-Coli, a jutro przemyj spirytusem.

Jesteś pewny, że z tą coca-colą to nie jest przypadkiem jakaś legenda miejska ? Ponoć zawartość kwasu ortofosforowego w coli jest tak niewielka, że nie nadaje się do odrdzewiania.
[#4] Re: Odrdzewiacz do sprężyn (klawiatura)

@MarX, post #3

Ja robiłem w ten sposób, że wsadzałem sprężynki do małego słoika i spryskałem odrdzewiaczem w sprayu marki "Würth". Po kilkudniowym leżakowaniu oczyściłem sprężynki za pomocą benzyny żeby nie były tłuste. Zaopatrzyłem się w specjalny piasek ścierny, który używa się w piaskarkach do śrutowania, wsypałem niewielką ilość do słoika razem ze sprężynkami, nalałem destylowanej wody, zakręciłem i potrząsałem energicznie przez ok 15 minut aż sprężynki zaczęły błyszczeć :) Podejrzewam że ze zwykłym piaskiem też by dało radę, ale musiał by być wystarczająco "ostry" i czysty.
[#5] Re: Odrdzewiacz do sprężyn (klawiatura)

@MarX, post #3

Jesteś pewny, że z tą coca-colą to nie jest przypadkiem jakaś legenda miejska?

Oczywiście, że tak.

Przy okazji, należy pamiętać, że każde użycie odrdzewiacza (prawdziwego...) to pewien ubytek materiału, a w przypadku takich sprężynek nie bardzo ma już z czego ubywać. Skoro tych sprężynek nie widać, to najlepiej chyba będzie po prostu umyć je wodą z mydłem, wysuszyć i na tym poprzestać. A jeśli koniecznie musisz - polecam klasyka, czyli Fosol. Byle z wyczuciem.

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2016 00:21:36 przez Daclaw
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem