[#1] "regeneracja" gniazda zasilania a600
Mam problem z moją 600-tką - ewidentnie jest "wyrobione" gniazdo zasilania i przy nawet delikatnym poruszeniu kablem amiga sie resetuje.... Nie jest to raczej za "zdrowe" dla niej :( można jakoś "zregenerować" to gniazdo czy trzeba wymienić? (z tego co widze to cyny nie żałowali przy wlutowywaniu tego gniazda i jego demontaż i oczyszczenie padów lutowniczych najłatwiejsze nie będzie....)
[#2] Re: "regeneracja" gniazda zasilania a600

@sunater, post #1

Gniazdo się bez problemu wylutowuje i wymienia na inne - lutownica 60W i dobra odsysarka załatwią sprawę bez problemu.
[#3] Re: "regeneracja" gniazda zasilania a600

@sunater, post #1

Jeśli masz lutownicę to popraw luty gniazda. Miałem kiedyś ten sam efekt i okazało się że piny od gniazda były poluzowane w punkcie lutowniczym na płycie.
[#4] Re: "regeneracja" gniazda zasilania a600

@sunater, post #1

Ja dodam ze swojego doświadczenia właśnie z A600 - na skutek "operowania" kablem, w jednym z otworów w płycie zerwała się metalizacja. Efekt był taki, że pomimo tego, że gniazdo wydawało się dobrze siedzieć, jedna strona płyty nie dostawała zasilania. Trzeba było naprawić dodają bypass kawałkiem przewodu.
[#5] Re: "regeneracja" gniazda zasilania a600

@perinoid, post #4

ODKOP roku XD niestety miałeś racje :( przerwana ścieżka a nie uszkodzone gniazdo okazało sie problemem :( dodatkowo mam uszkodzony jeden z mini-kondensatorów - ale to już chyba moja "zasługa" przy kolejnym nieumiejętnym lutowaniu go uwaliłem... niemniej bez niego działa XD
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem