[#1] Adapter joysticka 15 pin do 9 pin
Witam,
Posiadam kilka joysticków Quickshot (w tym 2 Topstary) z wtykiem 15 pin czyli do PC-ta.
Chciałbym je przerobić na wtyk 9 pin aby działały na amidze.
Znalazłem taki adapter:
http://www.ebay.pl/itm/DB-15-Pin-PC-Joystick-adapter-converter-for-Amiga-Atari-Commodore-9-pin-gameport-/272222183107

Mógłbym go kupić ale wolałbym sobie sam taki złożyć. Może ktoś ma taki schemat, lub wie jak zrobić taką przeróbkę...?
[#2] Re: Adapter joysticka 15 pin do 9 pin

@banan666, post #1

Też mam taki zamiar, ale póki co jest to na końcu kolejki moich projektów.
Tutaj masz pierwsze lepsze, może ktoś co już zrobił taki adapter wypowie się więcej na ten temat.
[#3] Re: Adapter joysticka 15 pin do 9 pin

@banan666, post #1

Możesz taki w bardzo prosty sposób programowo zrobić sobie nawet na Arduino wykorzystując wejścia analogowe dla joya od PC a cyfrowe dla Amigi.
A jeśli wolisz wersje hardwarową to zmontować prosty układ na pcb.

Ja jakiś czas temu zrobiłem malutki konwerter A/D z tego co znalazłem na Aminecie i troszkę przerobiłem po swojemu.

[#4] Re: Adapter joysticka 15 pin do 9 pin

@Architect1200, post #3

Dzięki panowie, popatrzę w weekend. A swoją drogą i tak kopiłem ten adapter z ebaja. Zobaczymy co to będzie..
[#5] Re: Adapter joysticka 15 pin do 9 pin

@superbonio, post #2

Schemat na kilku tranzystorach jest prosty i mam nadzieję skuteczny. Czy ktoś z forumowiczów podejmie się zaprojektować pcb mieszczące w obudowie db15? Sam mam kilka joysticków z pc które dostaną nowe życie.
[#6] Re: Adapter joysticka 15 pin do 9 pin

@Romlen, post #5

Jakby ktoś podał wymiary takiego PCB.
[#7] Re: Adapter joysticka 15 pin do 9 pin

@sanjyuubi, post #6

Zrobiłem wymiar. Może nie jest to arcydzieło ale zawsze... Na dole PCB i u góry wypada zrobić punkty lutownicze na kabelki do wtyku i kabel połączeniowy w dół. Uważam że ciężko będzie zaprojektować taką malutką płytę a co dopiero wsadzić tam elementy, chyba że SMD, ale kto to poradzi z lutem?

[#8] Re: Adapter joysticka 15 pin do 9 pin

@Romlen, post #7

Eee no bez przesady spokojnie się da, nawet moja wersje zmniejszyć, ale ja wole jednostronne. Szybciej się szablonowo robi. szeroki uśmiech
[#9] Re: Adapter joysticka 15 pin do 9 pin

@Architect1200, post #8

Odgrzebuję temat. Chętnie kupię PCB z takim interfejsem. Może być zmontowany.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem