[#1] PCI w Amidze inne podejście
Sprawa czysto teoretyczna od dawna istnieje coś takiego jak QSPAN 2 czyli układ który między innymi jest M68040/M68060 to PCI Bridge .. Wg. mojego rozumienia i pobieżnego przejrzenia tej dokumentacji można zastosować go w Amidze ..
wymagałoby to zbudowania karty 040/060 <> QSpan <> PCI .
Oczywiście zdaje sobie sprawę że żaden z obecnych sterowników do kart PCI nie działałby i trzeba by było napisać nowe ..

Są to rozważania czysto teoretyczne .. Moja wiedza jest zbyt uboga aby przenieść je na wyższy poziom więc może ktoś się wypowie na ten temat ?
[#2] Re: PCI w Amidze inne podejście

@lukzer, post #1

Procesory 040/060 są za wolne , a PCI przestarzałe. Poza tym co chcesz w to pci włożyć ? Kartę graficzną ? Wymaga to przełączania obrazu z AGA na RTG. Już lepiej poczekać aż Vampir będzie dopracowany. Będziesz wtedy miał szybszy procesor, S-AGA, kartę RTG, kartę sieciową i dźwiękową w jednym.
[#3] Re: PCI w Amidze inne podejście

@HanSolo, post #2

ehh piszę przecież że to rozważania czysto teoretyczne ! nie chce nic w nic wkładać ani nic budować .. chcę porozmawiać o teoretycznych możliwościach ... jak elektronik z elektronikiem !
btw .. Vampir nigdy nie dogoni tego co oferuje obecny rynek komputerów i jak dla mnie jest taka samą abstrakcją jak moje rozważania na ww. temat
[#4] Re: PCI w Amidze inne podejście

@lukzer, post #3

Dobrze wiedzieć, że taka opcja istnieje, aż dziwne, że nie została wykorzystana w amigowym światku!?
[#5] Re: PCI w Amidze inne podejście

@BULI, post #4

Właśnie nie wiem czy to na pewno dało by się wykorzystać jako mostek dla kart PCI .. dlatego chciałbym aby jeszcze ktoś się wypowiedział kto zna się na rzeczy ..
[#6] Re: PCI w Amidze inne podejście

@lukzer, post #1

Pytanie jak byś to zapiął na procesor.
[#7] Re: PCI w Amidze inne podejście

@Krashan, post #6

To akurat nie wydaje się trudne .. wystarczyło by zrobić podobnie jak w BPPC które ma swoje złącze dla BVISION ..

Np. A1200 EXP > CPLD > 040/060 > QSPAN > PCI... lub
FPGA (core Mist) > 040/060 > QSPAN ..

A1200 jest w pełni 32Bit wiec wydaje się że było by z nią najmniej problemów.
W drugim przypadku byłby to już klon Amigi ale z praktycznego punktu widzenia wydaje się mieć większy sens.. ktoś może zapytać dlaczego od razu nie zaimplementować wszystkiego w FPGA ?.. otóż FPGA im "wieksze" tym droższe no i po co wymyślać na nowo coś co jest już wymyślone ?
Jeżeli QSPAN mógłby robić za kontroler PCI to najlepiej z niego skorzystać a nie wymyślać coś na nowo..
Główne pytanie czy QSPAN wogole sie nadaje...
[#8] Re: PCI w Amidze inne podejście

@lukzer, post #7

Główne pytanie jest takie czy QSpan w ogóle jest gdziekolwiek do nabycia i za ile. Biorąc pod uwagę to, co obecnie znajduje się na stronie tundra.com, przypuszczam, że może być z tym problem.
[#9] Re: PCI w Amidze inne podejście

@Krashan, post #8

Chodzi o coś takiego?
Nawet za bardzo nie mogę rozkminić o czym mówicie, chodzi o coś wpinanego na procek co będzie robić za PCI ?

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2017 11:37:45 przez Hellena
[#10] Re: PCI w Amidze inne podejście

@lukzer, post #7

Nie dało by się tego tak zrobić aby:) ? np: zrobić to PCI ale po to aby połączyć to z PCI z PC.

Tzn. " Amiga PCI <risere> PCI PeCet.

I to by była Emulacja sprzętowa. Na I7 lub GPU emulowany był by szybki CPU m68k a dane wysalane po PCI trafiały do PCI Amigi.

Tak jak Sonnet tylko trochę bardziej rozbudowanepisze na klawiaturze

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2017 11:48:47 przez TechNineWonder
[#11] Re: PCI w Amidze inne podejście

@Krashan, post #8

Pojedyncze sztuki zdaje się są na eBay. . A większa ilość podobno mają tu

Tak czy inaczej najbardziej męczącym mnie pytaniem jest to czy QSpan nadaje się na kontroler z przykładowych kart zbudowanych w oparciu o ten układ widziałem tylko jakieś modemy czy kontrolery portów posiadające bądź 68k bądź PowerQuicc wpinanne w PCI ..
[#12] Re: PCI w Amidze inne podejście

@Hellena, post #9

Chodzi o ewentualną kartę która byłaby wpinana do Amigi na której byłby procesor 040/060 oraz sloty PCI dla kart graficznych muzycznych itd.
Druga opcja to klon Amigi oparty ma FPGA w którym była by teoretyczna Amiga i karty PCI.Taki Mist z 060 i slotami PCI
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem