[#1] Problem ACA1221ec
Witam,

Posiadam problem z kartą ACA1221ec. Kupiłem niedawno i dziś chciałem zamontować.
Nie mogę jej uruchomić na żadnej z konfiguracji - zworkami.

Dodatkowo zauważyłem, że karta strasznie się grzeje - albo procesor, choć wydaje mi się że jeden z elementów obok procesora. Zaznaczyłem na zdjęciu co podejrzewam, szczególnie ten element oznaczony jako APL1117 CR30Z33 ( ten z 4 nóżkami ) gdyż w tym miejscu od razu robi się gorąco.

Czy te objawy są normalne? Czy może zwracać kartę sprzedawcy? Może da się to naprawić przy wymianie elemetu? Zostaje jeszcze GW.

[#2] Re: Problem ACA1221ec

@B89BER1989, post #1

To jest chyba jakiś regulator napięcia (ale od razu uprzedam, że się nie znam) i jeśli tak, to raczej normalne, że się grzeje.
[#3] Re: Problem ACA1221ec

@_arti, post #2

Ale grzeje się tak że można przysłowiowo jajka smażyć?
[#4] Re: Problem ACA1221ec

@B89BER1989, post #3

Jest to stabilizator 3,3V dla Xylinx'ów i pewnie pamięci też, może być ciepły ale bez przesady. Masz jakiś miernik?
[#5] Re: Problem ACA1221ec

@rj1307, post #4

To pewnie padło.

Nie wiem jednak czy nie spowodowało to uszkodzenia CPU lub RAM.

Chyba trzeba będzie odesłać sprzedawcy lub na GW. Z tym że nie wiadomo jak to się uszkodziło i mogę tylko stracić czas na wysyłanie na GW...

Miernika niestety nie posiadam.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2017 19:33:44 przez B89BER1989
[#6] Re: Problem ACA1221ec

@B89BER1989, post #5

a bez karty amiga działa normalnie?
[#7] Re: Problem ACA1221ec

@sunater, post #6

Tak działa normalnie.
[#8] Re: Problem ACA1221ec

@B89BER1989, post #7

skąd jesteś ? jeśli ze śląska możesz sprawdzić karte na mojej amidze :) Kupowałeś w retroami? Jeśli tak to ITU raczej nie będzie robił problemu ze zwrotem niemniej Jens może marudzić... Dobrze by było ją najpierw sprawdzić by wykluczyć problem z Twoją amigą....

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2017 20:32:19 przez sunater
[#9] Re: Problem ACA1221ec

@sunater, post #8

Sprawdzałem już na dwóch innych i jest to samo.

Dodam że jedna z nich ma modyfikowany ROM.

A ja jestem z Warszawy.

Szczerze to nie chciałbym zwrotu pieniędzy, a posiadać to rozszerzenie. Lepszego raczej nie potrzebuję.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2017 20:33:55 przez B89BER1989
[#10] Re: Problem ACA1221ec

@B89BER1989, post #9

możesz jeszcze potraktować złącze karty "kontaktem" - moją ACA500 to ożywiło :P Niemniej nie wygląda to dobrze - ja bym pisał do sprzedawcy :)
[#11] Re: Problem ACA1221ec

@sunater, post #10

Spróbowałbym to sam naprawić, jednakże pewności nie mam że to na pewno ten element, a GW wówczas stracę.
[#12] Re: Problem ACA1221ec

@B89BER1989, post #11

Grzanie się tego stabilizatora to raczej skutek obciążenia a nie przyczyna, wiec raczej nie radzę ryzykować i tracić gwarancję.
[#13] Re: Problem ACA1221ec

@rj1307, post #12

Tak też zrobię. Choć jestem w gorącej wodzie kompany. Chciałem dziś siąść i grać w niektore tytuły na WHload... a tak będę musiał czekać w niepewności...

Znając mnie to pewnie odeślę i będę szukał czegoś innego lub wymienię swoją A600 z boxem za coś porządniejszego, czego pewnie nie wykorzystam nawet w 1/4 :)
[#14] Re: Problem ACA1221ec

@B89BER1989, post #13

Przy tym stabilizatorze jest złączka zasilania, prawdopodobnie jest to stabilizator z 5 na 3.3V
Zobacz, czy nie masz w kabelku zasilającym zamienionych kabli 5 i 12V.
Tak mi tylko przyszło do głowy...
[#15] Re: Problem ACA1221ec

@xangel, post #14

Karta już spakowana i odsyłam ja sprzedawcy, który sam stwierdził że nie sprawdzał jej dokładnie i możliwe że rzeczywiście ma wadę.

Tak jak pisałem wyżej, trafiła się dziś na alledrogo ACA1233n i niestety lub stety... kupiłem.
[#16] Re: Problem ACA1221ec

@B89BER1989, post #15

Kurczę, niecierpliwiec z Ciebie
[#17] Re: Problem ACA1221ec

@B89BER1989, post #15

ile za niego dałeś? Ja bym dołożył parę stówek na
[#18] Re: Problem ACA1221ec

@snajper, post #17

Nie mam czasu na kalkulowanie. I tak zbierałem się z tym rozszerzeniem długo.
A kupiłem bo przytulilem parę groszy na weekendzie :) Lepiej zainwestować wygranej, nie mogłem.
[#19] Re: Problem ACA1221ec

@B89BER1989, post #18

Cześć.
Nie chcę zakładać nowego tematu więc podłącze się tutaj.
Mam problem z moją ACA1221ec (albo czymś innym) i proszę Was o pomoc bo walczę już 3 dzień.
Problem wygląda następująco:
Ami1200 rev. 2B + ACA 1221ec rom zmapowany 3.1 karta CF Sandisk ultra 4gb 30MB/s , zrobiony timefix

Problem:
Dziwne zachowanie CalssicWB FULL który potrafi się zwiesić i wywalić komunikat taki jak na zdjęciu:

(zdjęcie ze starego WB z dysku 210mb ale to samo na CWB)

Nie wiem już co robić po takiej awarii miga dioda POWER komp się resetuje wywala ramkę z błędem, znów się resetuje i czarny ekran. Pomaga dopiero odpięcie zasilania i ponowne uruchomienie.

Co próbowałem:
Podpiąłem stary dysk 210MB z WB - to samo
Zmiana partycji z PFS na FFS nic nie dała. (DH0 - 500MB ; DH1 - reszta)
Max file transfer ustawiony na 0x1fe00.
Instalacja innej wersji ClassicWB - to samo.

Ami jak złapie po którymś razie to hula do resetu - dema, gierki wszystko odpala elegancko. Po resecie znowu pare razy jej odwala.
Nie wiem czy to jest wina ACA i niezgodności z kontrolerem czy może wersja scsi.device
Taki błąd czasem wywalają też inne programy typu iGame, WHDload, po nim jedynie reset.

Podpowiedzcie co mogę jeszcze zrobić bo jak okażę się, że to wina ACA to do poniedziałku mam jeszcze szansę aby ją zwrócić.
[#20] Re: Problem ACA1221ec

@snajper, post #17

Vampire mnie nie interesuje, bo Vampire powoduje ze nie jest to dodatek do Amigi, a raczej Amiga staje się dodatkiem do Vampire. Aktualnie posiadam ACA1233n i jestem z niej bardzo zadowolony.
[#21] Re: Problem ACA1221ec

@Wasu111, post #19

Co próbowałem:
Podpiąłem stary dysk 210MB z WB - to samo
Zmiana partycji z PFS na FFS nic nie dała. (DH0 - 500MB ; DH1 - reszta)
Max file transfer ustawiony na 0x1fe00.
Instalacja innej wersji ClassicWB - to samo.

Czyli kondensatorów w zasilaczu i na płycie głównej nie wymieniłeś ani nie zmierzyłeś czy zasilacz daje 5V.
Fajny filmik o wymianie kondensatorów: "EVERYONE!":
[#22] Re: Problem ACA1221ec

@Wasu111, post #19

Timingfix zrobiony a czy o kondziory zadbałeś?
[#23] Re: Problem ACA1221ec

@stachu100, post #21

To są podstawy o których nie pisałem (nie zabierałbym się za kupowanie karty rozszerzeń bez pewności, że płyta główna jest ok).
Zasilania stabilne na lini 5v oraz 12v.
Wszystko pomierzone i sprawdzone.

P.S.
Zasilacz przerabiałem z markowego ATX HP (stara stacja robocza) plus dodatkowo zadbałem o sztuczne obciążenie lini 5v i 12v .

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2017 16:07:08 przez Wasu111
[#24] Re: Problem ACA1221ec

@Wasu111, post #23

To są podstawy o których nie pisałem

Mam nadzieję, że zrobione porządnie. Nowe TEŻ bywają złe.

A czy z dyskietki WB31. tez startuje za 3-5 razem?
Miałem kiedyś przypadek, ze pewien programik-pchełka uruchamiał się przy starcie Amigi i śmiecił aż miło.
Dopiero wywalenie tego programiku spowodowało, że wszytko zaczęło stabilnie pracować.
Dlatego nie jestem fanem przeładowywania systemu w bajery.

Jeżeli z dyskietki tez nie startuje za każdym razem, to znaczy że winna jest karta turbo.
[#25] Re: Problem ACA1221ec

@Wasu111, post #23

P.S.
Zasilacz przerabiałem z markowego ATX HP (stara stacja robocza) plus dodatkowo zadbałem o sztuczne obciążenie lini 5v i 12v .

Ale w zasilaczu ATX sztucznie obciąża się linie 3,3V rezystorem 2-3 Ohm 10W, bo najczęściej to napięcie jest używane do kontroli napięć wyjściowych.
No chyba że jesteś na 100% pewien, że Twój zasilacz używa 5V do stabilizowania innych napięć - czyli jest wyjątkowy.
[#26] Re: Problem ACA1221ec

@stachu100, post #24

Generalnie normalnie po włączeniu kompa z karty się ładuje zawsze.

Tylko jak zaczynam działać w WB to tak jakby trafiał na jakiś obszar karty (dysku) i zwiecha. Czasem nawet nie wywala tego komunikatu tylko kursor staje w miejscu i dioda zasilania zaczyna migać. Kilka sekund reset. Wprawdzie kondesatory wymieniałem sam bo lutownicy się nie boję ale sprawdzał po mnie robotę kolega z forum i testował płytę więc odrzucam ich uszkodzenie. Po za tym jak wyjmę ACA wszystko działa ale nie mogę dokładnie stestować bo wiadomo - brak pamięci.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to instalacja od nowa czystego WB i ręczne instalowanie każdego programu. Tyle tylko, że nie mam na to czasu gdyż poniedziałek coraz bliżej...

P.S
Tak pomyliłem się z tymi liniami sorki.... w sensie linia 3.3v jest obciążona nie 5v

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2017 16:18:56 przez Wasu111
[#27] Re: Problem ACA1221ec

@Wasu111, post #26

To pozostaje zainstalowanie "gołego" WB3.1 z dyskietek systemowych i sprawdzenie czy jest ok.
[#28] Re: Problem ACA1221ec

@stachu100, post #27

Dobra to sprawdzę w takim razie z gołym WB (nocka zarwana). Aby zaoszczędzić czas - jakiś program do przetestowania instalowany na gołego WB-ka?
[#29] Re: Problem ACA1221ec

@Wasu111, post #28

Dema wyciskają ze sprzętu siódme poty. I sam testuję demami. Ale czasami mają wymagania aby zadziałały (odpalanie bez S-S, FPU,...).
Od biedy SysSpeed też da radę. Testować wszystko po kolei.
[#30] Re: Problem ACA1221ec

@Wasu111, post #28

Zainstalowanie gołego WB to kilkanaście minut, oczywiście jeśli wie się jak, ma się z czego i czyta się komunikaty wyświetlane na ekranie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem