[#11]
Re: dzwięki z amigi słuchane w mono na kinie domowym...
@WojT_GL,
post #10
Już jestem. Mój gadżet jest w fazie bliskiego ukończenia prototypu i przejścia do fazy produkcji. Dokładnie jest to wzmacniacz słuchawkowy z funkcją płynnego miksowania kanałów: od stereo do mono. Przede wszystkim przyda się osobom, które dużo pracują (czy grają) z Amigą w słuchawkach. Można też go użyć jako przedwzmacniacz, podłączajac dalej aktywne głośniki komputerowe, czy zestaw HiFi.
Przy odsłuchu słuchawkowym pełne mono jest znacznie lepsze niż pełne stereo, ale lekkie odejście od mono, takie powiedzmy na 10% korzystnie wpływa na wrażenia. Przy odsłuchu głośnikowym, w zależności od rozstawienia i odległości od głośników też częściowe stereo brzmi bardzo fajnie.
W porównaniu do podłączenia słuchawek bezpośrednio do Amigi zalety mojego sprzętu są następujące:
- regulacja głośności
- regulacja miksu stereo
- lepszy bas, bynajmniej nie z powodu jakiegoś podbicia, ale kondensatory wyjściowe Amigi mają zaledwie 22 uF i obciążone bezpośrednio słuchawkami tworzą filtr górnoprzepustowy, o częstotliwości granicznej około 150 Hz. Kondensatory wyjściowe mojego wzmacniacza mają 1000 uF.
- większy zapas mocy (mniej więcej cztery razy większa maksymalna moc wyjściowa).
Jeżeli ktoś podłącza Amigę do zestawu HiFi/głośników aktywnych, większość tych ficzerów ma załatwionych, pozostaje miksowanie kanałów.
Ostatnia aktualizacja: 19.06.2017 12:54:57 przez Krashan