[#1] Konwerter S-Video (przy okazji Composite) + audio na HDMI
Czy ktoś ma podobne urządzenie?
np. link lub coś takiego link

Chodzi o podłączenie PS3 w celu grabowania obrazu, ale docelowo ma być także podpinana m.in. Amiga. Na co warto zwrócić uwagę w tego typu konwerterach? Rozpiętość cenowa jest duża... ale 200-250 zł to sensowna cena za konwerter (upscaler?)...

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2017 19:31:26 przez X-Type^HVR
[#2] Re: Konwerter S-Video (przy okazji Composite) + audio na HDMI

@X-Type^HVR, post #1

PS3 ma przecież hdmi.Pewnie chodziło o PS2.Mam tego typu zabawkę i nie polecam jeśli lubisz jakość.Z Amiga jest lipa bo np. scrole się strasznie rozmazują.Jedyne takie sprzęty jakościowo dobre to XRGB Mini Framemeister i podobne tego samego producenta.Ale to już są KOSZTY (400-500$)
[#3] Re: Konwerter S-Video (przy okazji Composite) + audio na HDMI

@Aniol, post #2

PS3 ma przecież hdmi

Wiem chodzi o to, że nie wygrabuję (na Elgato HD60), ponieważ to HDMI z zapezpieczeniem (HDCP)... i potrzebuję analoga... Co do rozmazywania itp - poszukam testów chyba, szkoda mi wydawać kasy w ciemno.
[#4] Re: Konwerter S-Video (przy okazji Composite) + audio na HDMI

@X-Type^HVR, post #1

Nie idź tą drogą... zaopatrz się w grabber HDMI z odpowiednim firmware zdejmującym zabezpieczenia HDCP albo zestaw - dowolny grabber HDMI plus przyzwoity splitter HDMI z własnym zasilaczem (na wyjściach takiego lepszego splittera sygnał jest już "magicznie" bez HDCP). S-Video to może być dobre do nagrania na kasety video ale nie do puszczania w sieć. A do Amigi jakiś konwerter RGB->HDMI.
[#5] Re: Konwerter S-Video (przy okazji Composite) + audio na HDMI

@Jenot, post #4

Dzięki! o to chodziło! spróbuję... kartę/grabber właśnie już mam :)
co do Ami, to konwertera już szukam :)
[#6] Re: Konwerter S-Video (przy okazji Composite) + audio na HDMI

@Jenot, post #4

Udało mi się namierzyć splitter (1x2) i zadziałał... BARDZO ważne u mnie było:
- splitter musi być z zasilaniem
- ważne, żeby wersja była hdmi 1.3 - wtedy rzeczywiście "obcina" HDPC, czyli bez 4k itp itd
- jeżeli coś "przerywa", śnieży itp warto ... zmienić kabel HDMI

To tyle. Na razie wszystko śmiga - dzięki!
[#7] Re: Konwerter S-Video (przy okazji Composite) + audio na HDMI

@X-Type^HVR, post #1

Mam ten pierwszy konwerter, ale SCART, i lepiej kupić na Aliexpress, wychodzi ok. 100zł Tylko czekałem 3-4 tygodnie. Jeśli chodzi o SCART RGB to jakość jest bardzo ok. Poniżej fotki z WB 640x512 i lowres z gry. Natomiast jakość S-Video (tak, ten SCART obsługuje też S-Video) zdjęta z C64 jest słaba, naprawdę słaba. Może to wina zbyt silnej chromy, nie wiem jeszcze, ale słabo to wygląda. Dodatkowo:
konwerter robi deinterlace co na C64 w obrazkach IFLI objawia się jak na zdjęciu. Skleja półobrazy i wyświetla międzyliniowo co daje taki dziwny efekt. Natomiast na Amidze w lowres też robi chyba deinterlace, czego może nie widać gołym okiem (bo lowres przecież nie ma interlace'u) ale 50 FPS z automatu robi się 25, co przy bardzo dynamicznych grach jest minimalnie odczuwalne. Natomiast jego zaletą jest to, że daje na HDMI 50Hz, a nie 60, więc nie ma takiego szarpania na scrollach, jakie widziałem na innych chinskich konwerterach. No i nadaje się do każdego monitora, nie tylko z HDMI, ale też DVI, bo ma różne rozdzielczości na wyjściu 1080p, 720p, (PC 1280x1024; 800x600 - tylko 60Hz), itd. Generalnie do Amigi jest jak najbardziej ok, zwłaszcza jeśli ktoś chce współdzielić monitor z PC. Typowo do retro to jednak wolę swojego Samsunga 932MP.

https://www.dropbox.com/s/6j2h6316ifiqqk4/IMG_20170609_172611.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/oxkrnr6rz8xeibh/IMG_20170609_185331.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/9y7hfq4szeh9kqy/IMG_20170609_185824.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/9g3x6ysrwokaetj/IMG_20170618_220719.jpg?dl=0

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2017 13:02:57 przez infboras
[#8] Re: Konwerter S-Video (przy okazji Composite) + audio na HDMI

@infboras, post #7

też mam taki konwerterek siedzi, pije i chrupki SCART-HDMI
[#9] Re: Konwerter S-Video (przy okazji Composite) + audio na HDMI

@snajper, post #8

To ja sobie nabyłem drogą licytacji w cenie 52,pln Roxio Game Capture, na Component. Teraz tylko A520 HD i mogę rejestrować PAL. Jak zatrybi:)

Ale co ciekawe to Roxio ma "nieaktywne" gniazdo S-Video. Muszę spróbować je aktywować:)

Do tego aby było bardziej wypaśnie 28 gramowy odważnik.

Tam widać brakuje przy tym S-Video jakiś kondensatorów, nie wie ktoś może co by tam mogło być?

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2017 19:28:52 przez TechNineWonder
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem