[#1] [boomerang] Guzik jako skok
Heja,
kupiłem sobie Boomeranga od M.A.T.T. Nie że specjalnie potrzebowałem
ale chciałem zasponsorować rodzimą produkcję. Pad jest spoko tylko jak
konsolowowo-NES-owy gracz nie mogę się przyzwyczaić do jednej rzeczy -
że skok jest pod strzałką w górę a nie na przycisku. Da się to jakoś prosto
przelutować? Który przycisk najlepiej "poświęcić"?
[#2] Re: [boomerang] Guzik jako skok

@_arti, post #1

Wszystko zależy od wersji joypada, którą wersje masz?

Co do skoku, proponuje zainteresować się WHDLoad, jeżeli posiadasz dwa przyciski. Sporo gier jest "połatanych" do obsługu drugiego przycisku. Także wersje gier ze "zwykłej" amigi na CD32 posiadają często skok jako przycisk (np. Superfrog czy Soccer Kid).

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2017 12:39:24 przez Solo Kazuki
[#3] Re: [boomerang] Guzik jako skok

@Solo Kazuki, post #2

Chyba CD32 ale działa normalnie z Amigą 3000. Żadna, którą
próbowałem nie ma skoku pod guzikiem (Ruff'n'Tumble, Shadow
of the Beast, Jim Power, Jo Joe!).
[#4] Re: [boomerang] Guzik jako skok

@_arti, post #3

Akurat Ruff'n'Tumble i Yo! Joe! w wersji WHDLoad mają na pewno obsługę drugiego przycisku, zazwyczaj trzeba aktywować switchem CUSTOM2=x (zazwyczaj x=1).

Co do przeróbki to w tej wersji, jak coś "wytniesz" nie będziesz miał jakiegoś przycisku.

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2017 20:57:56 przez Solo Kazuki
[#5] Re: [boomerang] Guzik jako skok

@Solo Kazuki, post #4

O! To nie wiedziałem. Sprawdzę. Dzięki! OK
[#6] Re: [boomerang] Guzik jako skok

@Solo Kazuki, post #4

Sprawdziłem to CUSTOM=2 i rzeczywiście działa! Teraz pytanie -
to jest cecha samego slave'a? On musi mieć zakodowane to w sobie,
czy da się to jakoś np. wymusić, bardziej od góry na poziomie WHDLoad
na przykład? (Coś co mógłbym zaproponować Bertowi, żeby dorobił).
[#7] Re: [boomerang] Guzik jako skok

@_arti, post #1

Trzeba było zasponsorować rodzimą produkcję u mnie i kupić (S)NESctrl Kupiło już mnóstwo ludzi i są zadowoleni. No i miał byś skok na osobnym przycisku, bo u mnie jest Plus trochę więcej dodatkowych ficzerów

Edit: co do boomeranga, to nie wiem, który przycisk poświęcić, ale przeróbka o jakiej piszesz jest bardzo łatwa. Musisz go otworzyć, przy wybranym przycisku przeciąć ścieżkę i w to miejsce dolutować kawałek kabelka, który z drugiej strony przylutować równolegle do kierunku "w górę" i masz skok na osobnym przycisku. Robota na 15 minut. Jak byś bardzo chciał, to mogę to Ci zrobić, chociaż nie wiem czy ma sens wysyłka w dwie strony pada. Zrób sam lepiej jak umiesz, jak nie to poszukaj elektronika w okolicy, a w ostateczności ja chętnie pomogę, ale tak jak mówię koszty wysyłki trochę bez sensu...
Ewentualnie jeśli chcesz zrobić coś takiego sam, a nie wiesz jak, to rozbierz, zrób dokładne zdjęcie płytki, a ja Ci zaznaczę na zdjęciu gdzie przeciąć ścieżkę i gdzie przylutować kabelek.

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 11:39:52 przez Mq
[#8] Re: [boomerang] Guzik jako skok

@_arti, post #6

Niestety jest to cecha samego slave. Jeżeli masz jakieś propozycje możesz spróbować zaproponować komuś łatkę.
[#9] Re: [boomerang] Guzik jako skok

@Mq, post #7

przy wybranym przycisku przeciąć ścieżkę

Nie znam się za bardzo na elektronice, ale czy przecięcie
ścieżki jest konieczne? W razie chęci cofnięcia modyfikacji,
trzebaby naprawić przerwaną ścieżkę.

Ścieżki nie przecinać i guzik działa i jako guzik i jako góra,
ale guzik i tak nie ma funkcji w grze. Ma to sens?
[#10] Re: [boomerang] Guzik jako skok

@ClarensMartin, post #9

No nie za bardzo. Jeśli zmostkujesz dwa guziki ze sobą (w tym wypadku pewnie górę i fire) to każdy z tych dwóch guzików kiedy zostanie wciśnięty, to wywoła obie funkcje jednocześnie (czyli w przykładzie wciśnięcie któregokolwiek guzika spowoduje ruch joya w górę i fire jednocześnie).
Chodzi o zmianę funkcji przycisku, więc trzeba odłączyć z niego obecny sygnał i w jego miejsce podpiąć nowy. Odłączenie to przecięcie ścieżki, podłączenie to przylutowanie kabelka. Jeśli chcemy później wrócić do stanu pierwotnego, to odlutowujemy kabelek i przylutowujemy go tak, żeby połączyć przeciętą wcześniej ścieżkę. Tylko po co, to raczej mod robiony w jedną stronę i nie bardzo jest sens wracać do oryginału w tym wypadku.
[#11] Re: [boomerang] Guzik jako skok

@Mq, post #10

Pad od cd32 ma 4 przyciski (albo 6) a kolega będzie używał na normalnej amidze, która widzi (rejestruje) tylko dwa przyciski, więc powiedzmy górę amiga widzi a wciśniętego jednocześnie guzika już nie. Ciekawe, jak działa ten pad i na jakiej zasadzie dokłada jeszcze dwa przyciski albo może i więcej guzików.
Sam korzystam z padów sega mega drive. Pady mają 3 guziki a,b i c. Amiga widzi kierunki i guziki b i c tylko. I się właśnie zastanawiałem, czy można guzik a przerobić na górę przez dolutowanie kabelka.

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 23:13:47 przez ClarensMartin

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 23:15:45 przez ClarensMartin

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 23:27:40 przez ClarensMartin
[#12] Re: [boomerang] Guzik jako skok

@ClarensMartin, post #11

No może i tak, ale trzeba by wiedzieć jaka jest konstrukcja, jakiś schemat czy chociaż zdjęcia wnętrza. Jak nie wiadomo, to najpewniej jest przeciąć ścieżki, bo inaczej można coś popsuć... Tak w ciemno tylko tyle można zaproponować.
[#13] Re: [boomerang] Guzik jako skok

@ClarensMartin, post #11

Ciekawe, jak działa ten pad i na jakiej zasadzie dokłada jeszcze dwa przyciski albo może i więcej guzików.
W padzie jest dodatkowa elektronika, dokładniej rejestr szeregowy przechowujący stan dodatkowych przycisków. Amiga odczytuje dane z tego rejestru poprzez piny 5 i 9 portu joysticka.
[#14] Re: [boomerang] Guzik jako skok

@Krashan, post #13

Aha, czyli rejestr przesuwny jak w padach NES/SNES, tyle że z użyciem zwykłego portu joya. Czyli pewnie jakaś część gier umie obsłużyć te dodatkowe przyciski na Amidze. Wobec tego gdybym miał robić taką przeróbkę dla siebie, to wstawił bym w pada w jakimś nieprzeszkadzającym miejscu mały przełącznik, którym przełączało by się jeden z przycisków między funkcją standardową a ruchem w górę. To wymaga przeróbki jaką opisałem wcześniej, czyli przecięcia ścieżki, tudzież odlutowania jakiegoś elementu, który taką przerwę nam zrealizuje zamiast przecięcia ścieżki. Przełącznik ON-ON musiał by być. Do środkowego pinu przełącznika podłączamy przycisk, a do bocznych z jednej strony kierunek w górę, a z drugiej strony elektronikę, którą odcięliśmy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem