[#1] Rozbieranie monitora
Hehe, cos ostatnimi dniami czessto tu sie udzielam.

Dalem to do dzialu elektronika - chyba najbardziej pasuje - choc cel mojego dzialania nie ma nic z tym wspolnego.

Chce pomalowac ten monitor na bialo (kolor zblizony do nowej obudowy amigi) a skoro obudowa samego monitora jest cala z metalu wiec powinno byc latwo.

Pytanie jednak do tych co maja jakies doswiadczenie z ... czyms takim:

tam nie ma ZADNYCH srubek!! - jedyne (4) to byly od przykrecania podstawki.
Sama blacha ma chyba 1.5mm grubosci i nawet nie drgnie (nie ugnie sie, nie ma luzu) w zadnym miejscu na tym monitorze.
Czy to da sie rozebrac bez uszkodzenia? Czy zostaaje zakryc wrazliwe miejsca :) i pomalowaac w calosci?

Dzieki.

dodano:
jedyne dziwne miejsce to ta blaszka naklejona (?) na gorze monitora - widac na ostatniej focie - moze pod nia sie kryje jakas "master sruba" szeroki uśmiech ? jest ona solidnie "doczepiona".

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2017 14:08:48 przez peceha
[#2] Re: Rozbieranie monitora

@peceha, post #1

Z reguły monitory mają na obudowach zatrzaski. Do ich otwierania warto uszyć jakiejś karty np płatniczej czy czegoś w tym stylu. Trzeba kartę włożyć w szczelinę między przodem i tyłem obudowy i powoli, delikatnie otwierać poszczególne zatrzaski.
[#3] Re: Rozbieranie monitora

@nostrum666, post #2

Dzieki za info.

Zadnej karty nie mam zbednej wiec znalazlem inny plastik - niestety jest to zadanie dosc trudne bo obudowa jest z metalu i to grubego wiec za wiele nie zdzialam tym plastikiem
Natrafiam na jakies "przeszkody" gdy przesuwam nim miedzy sciankami - pewnie to sa te zatrzaski - ale jeszce nawet jednego nie udalo mi sie otworzyc
[#4] Re: Rozbieranie monitora

@peceha, post #3

Zatrzaski są w obudowach plastikowych. Tu pewnie jest gdzieś ukryta jedna śruba, którą trzeba odkręcić i potem przesunąć cały tył do góry, albo do dołu. Może wystarczy odkręcić śrubki od gniazd.
[#5] Re: Rozbieranie monitora

@Krashan, post #4

Sprawdź czy pod którąś z naklejek nie masz zamaskowanej śruby.
[#6] Re: Rozbieranie monitora

@Krashan, post #4

Pomysl dobry, niestety nie zadzialal - ta tyna czasc (szara) jest jakby "opatulona" przednia czyli tyl wchodzi w przod na jakis centymetr. Jest tak PRAWIE na calym obwodzie - jedyna czesc ktora jest "na styk" to ta kieszen z tylu gdzie sa wlasnie porty (pierwsza fota) a sciana tuz obok juz jest "na zakladke" i tak dookola (fota 2 i 3)

[#7] Re: Rozbieranie monitora

@Malanow, post #5

2ie naklejki zdjalem - tam nic nie ma pod nimi
3cia - czyli tabliczka znamionowa - tej zdejmowac nie chce ale macajac palcem nic nie wyczulem - tak samo jadac po niej srubokretem tez na nic nie trafilem
[#8] Re: Rozbieranie monitora

@peceha, post #7

:( i na tym zakończyły się moje pomysły.
PS: Kup sobie ze dwa komplety takich otwieraków, trudniej nimi plastik pokaleczyć

Ta jaśniejsza cześć jest też z metalu?

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2017 20:49:23 przez Malanow
[#9] Re: Rozbieranie monitora

@Malanow, post #8

Wlasciwie to chyba jedyny monitor jaki zamerzam otworzyc wiec nie bardzo mi potrzebne takie "otwieraczki" - chociaz nigdy nic nie wiadomo.
A co do monitora to jutro zabiore go do lokalnego serwisu komputerow , moze dadza rade.
[#10] Re: Rozbieranie monitora

@peceha, post #9

Wygląda to tak jak powiedział Krashan...

...że tył tego monitora ma się zsunąć w dół.
[#11] Re: Rozbieranie monitora

@peceha, post #9

Tutaj ktoś rozbierał taki monitor ale nie wiem czy to będzie pomocne link.

[#12] Re: Rozbieranie monitora

@jarob, post #10

Nie da rady.
W poscie #6 zamiescilem 3 zdjecia - tylko ta krawedz ze zdjecia #1 jest "na styk" - to co jest na zdjeciu #2 juz jest "na zakladke" znaczy szare wchodzi w biale na okolo 1cm - tak samo jest po przeciwnej stronie - wiec zsunac w dol sie nie da
[#13] Re: Rozbieranie monitora

@TechNineWonder, post #11

No faktycznie to jest monitor o wersje nizej - moj, z literka S ma tylko zmiejszona obudowe - niestety , patrze na to "rozebrane" zdjecie ale nie widze podobienstw - te 4 otwory na boczynch listwach nic mi nie mowia - buc moze one sa do przykrecenia maskownicy bo przez otwory wentylacyjne widze ze takowa tam jest - wiecej nie moge z tego wyciagnac.
Dzieki jednak za ten link - sam szukalem i nie dalem rady.
[#14] Re: Rozbieranie monitora

@peceha, post #13

Te cztery otwory są do przykręcenia matrycy ten jest trochę inny nie ma USB i gniazdo AC inaczej umiejscowione.

Wydaje mi się ze front powinien zjechać w dół. Ogólnie to mogą tam być zatrzaski takie jak w MiniMac przy tylnym panelu czyli wtedy trzeba próbować nie przesuwać a rozdzielać. Takie pozaginane blaszki i raczej tak będzie. Chociaż gdzieś może jest śrubka.
[#15] Re: Rozbieranie monitora

@peceha, post #12

a zdejmowałeś tą blaszkę na górze monitora... może tam kryje się magiczna śrubka?
[#16] Re: Rozbieranie monitora

@jarob, post #15

Tak, ta blaszka byla przyklejona dosc mocno ale tylko klej byl na krawedziach.
Pod blaszka byla natomiast ... czerwona naklejka z jakas nazwa i numerem telefonu - nic poza tym :)
[#17] Re: Rozbieranie monitora

@peceha, post #16

Może tak jak w iMac przyssawką ściągasz szybę z ekranu?
[#18] Re: Rozbieranie monitora

@TechNineWonder, post #14

Front trzeba zdejmowac poprzez wyciagniecie - czyli nie dol/gora/boki - tylko prostopadle do matrycy. Idzie to jednak bardzo ciezko bo sa tam 4 blaszki ktore dosc mocno dociskaja gdy monitor jest zlozony (2ie z nich widac na zdjeciu).

[#19] Re: Rozbieranie monitora

@peceha, post #1

Ja myślę, że powinieneś zgasić światło żeby był nastrój, nawilżyć palce, być bardzo delikatnym i czekać na ten moment kiedy między wami zaiskrzy. Wtedy będziesz wiedział, że to był właściwy wybór.

Sorki za głupawe poczucie humoru.
[#20] Re: Rozbieranie monitora

@peceha, post #1

Ja bym zostawił tak jak jest, ma odpowiedni kolor, sam proces przygotowania kosztuje wiele zachodu a ryzyko uszkodzenia duże. Zapewne model pomógłby ale wiele się nie spodziewam. Jak są zatrzaski to uszkodzenie powierzchni jest murowane zwłaszcza, jak chcesz mocować się jakimiś ostrymi przypadkowo wziętymi narzędziami.
Ja bym żałował, jest super jaki jest. ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem