[#1] Zasilacz Amacrox Warrior AX450-PNF
Postanowiłem przerobić sobie rzeczony zasilacz do Amigi. Przed rozpoczęciem sprawdziłem zasilacz i wszystko było ok, napięcia były dobre i wszystko działało. rozebrałem delikwenta i zacząłem odlutowywać niepotrzebne kable, zostawiłem tylko to co potrzeba w Amidze, +5v, +12v, -12v i masę (2 przewody). No i oczywiście zwarłem na stałe PS ON do masy. No i włączam i d..a. Wiatrak zakręci ze dwa razy i tyle. Nie zrobiłem żadnego zwarcia ani nic w tym stylu, sprawdziłem parokrotnie i już sam nie wiem. Może ktoś poradzi co może być nie halo?? Będę wdzięczny za każdą pomoc.
[#2] Re: Zasilacz Amacrox Warrior AX450-PNF

@nostrum666, post #1

A miałes jakiekolwiek obciązenie na zailaczu ? dysk , płyta głowna lub choćdzby wiatraczek. Jak nie ma obciązenia to to sie wyłaczy bo zadziała zabezpieczenie. Pozdro
[#3] Re: Zasilacz Amacrox Warrior AX450-PNF

@viger, post #2

Miałem podłączony napęd cd-rom. Ale wcześniej jak go sprawdzałem to i z obciążeniem i bez obciążenia się włączał a teraz już nie.
[#4] Re: Zasilacz Amacrox Warrior AX450-PNF

@nostrum666, post #1

W niektórych zasilaczach jest tak (nie pamiętam jak to jest opisane na płycie) że od płyty zasilacza idzie cieniutki kabelek, zazwyczaj brązowy i on łączy się dopiero we wtyku ATX z kablem pomarańczowym 3.3V, więc jeżeli usunąłeś cały zwitek ATX 24pin to sprawdź w nim czy tak jest jak napisałem, jeżeli tak to na płycie musisz zewrzeć to z 3.3V kabelkiem tak z 10-15cm.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2017 21:20:33 przez superbonio
[#5] Re: Zasilacz Amacrox Warrior AX450-PNF

@superbonio, post #4

Faktycznie w złączu tak jest tylko teraz co to jest ten brązowy kabelek?? Pomarańczowy to
na pewno 3,3v a ten drugi???

Czy próbować zewrzeć na chybił trafił aż się uda?? Tylko czy coś się wtedy nie spali...

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2017 21:31:59 przez nostrum666
[#6] Re: Zasilacz Amacrox Warrior AX450-PNF

@nostrum666, post #5

Nie nic nie zwieraj na chybił trafił, zrób fotę płyty zasilacza z góry i od dołu i się coś wymyśli, tam raczej powinien być opis tego kabla, akurat nie jestem u siebie w domu i nie mogę sprawdzić na moich zasilaczach. Sprawdź wszystkie miejsca które wylutowywałeś, na pewno są opisane -12V,+12V, +5V, PS_ON, STB, itd. na pewno zostanie jeden otwór w płytce na ten brązowy kabel.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2017 22:27:56 przez superbonio
[#7] Re: Zasilacz Amacrox Warrior AX450-PNF

@superbonio, post #6

Z tym że tam jest tak ciasno tych kondensatorów że fotka nic nie da. Sam muszę się nieźle gimnastykować żeby tam coś zobaczyć do tego przy odpowiednim oświetleniu. Sprawdzałem na innym zasilaczu z tym samym rozwiązaniem i tam jest to wlutowane do 3,3v VS ale ja tego tam nie widzę...

Poczytałem trochę w sieci i myślę że może chodzić o Sense Line dla 3,3v ale co z tego skoro to nie jest tak oznaczone na płytce.

Obok złączy 3,3v jest miejsce lutownicze oznaczone "S". Może to to??

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2017 22:29:02 przez nostrum666
[#8] Re: Zasilacz Amacrox Warrior AX450-PNF

@nostrum666, post #7

Sprawdź to na płycie od strony lutów nie elementów, wyeliminuj na początek masą i podstawowe napięcia i dalej jakoś sobie poradzisz.
[#9] Re: Zasilacz Amacrox Warrior AX450-PNF

@superbonio, post #8

Zwarłem to z "S" i działa... Dzięki wielkie za pomoc. Zrobię zdjęcia jak już będzie zasilacz gotowy do działania z AMIGĄ.
[#10] Re: Zasilacz Amacrox Warrior AX450-PNF

@nostrum666, post #9

No i fajnie.... :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem