[#1] Kabel Amiga RGB Video - Scart TV
Postanowiłem wykonać rzeczony w temacie kabelek według
poniższego schematu:

Na schemacie są zaznaczone 3 linie video ground, ale w moim kablu
zabrakło żył, wobec czego mam tylko jedną linię video ground.
Nie podłączyłem również złącz audio, ponieważ mam kabelek audio lewy
i prawy chinch, czyli dwa kabelki a na schemacie jest jeszcze trzeci
kabelek ground.

Podłączyłem kabel i obraz jest chyba prawidłowy, dźwięku oczywiście nie mam.

Trzy pytania:
1. Czy brak dwóch linii video ground (jedna jest podłączona w kabelku) stwarza
jakieś problemy, skoro obraz jest jednak wyświetlany?
2. Czy mogę podłączyc audio lewy i audio prawy kabelek, ale bez uziemienia?
Czyli tylko dwoma kabelkami, skoro mam kabel audio chinch, z którego
"wychodzą" tylko dwa kabelki?
3. Czy na powyższym schemacie jest przedstawiona strona lutowania we wtyczce ,którą się
wpina do komputera, czy jest to port w komputerze? Pytam, ponieważ w moim kablu pin
23 jest na górze wg numeracji na wtyczce. Rozumiem, że numeracja złącza amigi
odpowiada numeracji we wtyczce.
w takiej orientacji jak na schemacie, to u mnie pin 23 jest na górze wtyczki
[#2] Re: Kabel Amiga RGB Video - Scart TV

@ClarensMartin, post #1

Jeżeli chcesz mieć dobrą jakość powinieneś użyć kabla do SCART, który ma tory RGB i sygnał synchronizacji wykonane jako małe kable koncentryczne, a przewody audio idą w dodatkowym oddzielnym ekranie. Wtedy każdy z trzech przewodów masy video jest po prostu ekranem odpowiedniego wewnętrznego kabla.

Jeśli zaś wystacza Ci, że coś jest wyświetlane, a jakość jest nieważna, można użyć jednego przewodu masy i prawdopodobnie również wykorzystać go jako masę audio, bo wątpię, żeby w jakimś telewizorze masy video i audio były rozdzielone.

Wtyczka na rysunku jest pokazana w widoku „od strony dziurek patrząc”.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem