[#1] problem z bvision ppc
Cześć wszystkim. Ostatnio zainstalowalem karte bvision do blizzarda ppc. Po zainstalowaniu cybergraphx v3 na systemie wb 3.1. Obraz przez zlocze vga na monitorze zwiesza sie na logu startowy "cybergraphx loading" na drugim monitorze system laduje sie prawidlowo lecz po wejsciu w prefs/cgxmode I wybraniu rozdzielczosci ekran na monitorze vga robi sie czarny lub wyskakuja hieroglify a amiga sie zwiesza I botuje. Podejrzewam że to znowu problem z zasilaniem lub cos innego. Za wszelka pomoc dziekuje.
Dodam że pod shiwcgxconfig karte wygrywa prawidlowo.
[#2] Re: problem z bvision ppc

@loveamilove , post #1

Trzeba podłączyć dodatkowo zasilanie do FDD, powinno pomóc. Ja też tak miałem.
[#3] Re: problem z bvision ppc

@loveamilove , post #1

Odpal Amigę na AGA.
Potem ze screenmode wybierz rozdzielczość karty graficznej i daj USE
Napisz o efektach
[#4] Re: problem z bvision ppc

@Amigo-A1200-040, post #2

Juz to zrobił.
Pisał o tym w innym wątku
[#5] Re: problem z bvision ppc

@Norbert, post #3

Zasilanie mam na dwoch zasilaczach bo na jednym atx pc z podpietym fdd botuje sie wczytuje ale nie ma w ogole obrazu. W prefs po wybraniu rozdzielczosci jest zwiecha I atomatyczny reset. Albo bialy obraz na aga a vga bez zmian.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2017 18:34:04 przez loveamilove
[#6] Re: problem z bvision ppc

@loveamilove , post #1

Po zainstalowaniu cybergraphx v3

Zainstaluj CGX4.0 ze wszystkimi uaktualnieniami.
[#7] Re: problem z bvision ppc

@stachu100, post #6

To dobry pomysł, bo v3 jest dość dziurawa
[#8] Re: problem z bvision ppc

@BULI, post #7

Udalo sie odpalic karte z cybergraphx v3. Problem byl z boing bag 2 updatem w os3.9. Cgx v3 gryzie sie z tym updatem. Jest kolejny problem ze stabilboscia I dziwnymi komunikatami od niektórych programów gier czy dem typu: not enough video ram lub np planet potion demo czarny ekran a gra sama muzyka. Gierki 3 d jak doom quake itp dzialaja z innymi jak wipeout 2097 wychodzi komunikat not enough memory ram a ram chip jest full. Jakas pomoc w tej kwestii?
[#9] Re: problem z bvision ppc

@loveamilove , post #8

Jaką rozdziałkę ustawiłeś dla BVision?
[#10] Re: problem z bvision ppc

@waldiamiga, post #9

Probowalem na roznych. Teraz mam ustawiona na 8 bit 800x600.
[wyróżniony] [#11] Re: problem z bvision ppc

@loveamilove , post #8

Jakas pomoc w tej kwestii?

CGX4.0 + wszystkie update.
[#12] Re: problem z bvision ppc

@loveamilove , post #1

Witam Wszystkich

Jest gdzieś w necie dostępny schemat BVision i jakiś soft diagnostyczny do tej karty ?
od godziny szukam i nic nie znalazłem :(

Potrzebuję programu który by przetestował pamięć video karty i podał adresy błędów,
siedzę nad BVision z uwaloną pamięcią, robi pionowe pasy na wszystkich trybach wykorzystujących pełny bajt ( 8, 16, 24 bity), prawidłowy obraz ( przynajmniej na początku ) wyświetla tylko przy 15-o bitowej palecie, wiec problem leży pewnie na linii DQ15 lub DQ31 którejś kostki pamięci, a nie chcę wymieniać w ciemno na chybił-trafił po kolei wszystkich kostek.
[#13] Re: problem z bvision ppc

@UJP, post #12

Schematu nie ma na 100%. Pytałem kiedyś cymfa i nie miał. A soft diagnostyczny no to musisz wykryc adres startowy i leciec po kolei bajtami. Z drugiej strony nie wiadomo jakie jest mapowanie adresu na kostke. Czy pojedynczy bajt lezy w jednej kostce czy bity są porozdzielane.
[#14] Re: problem z bvision ppc

@UJP, post #12

Program do testowania pamięci i pamięci kart graficznych jest razem z MorphOS 1.4.5 dla Amigi klasycznej link
[#15] Re: problem z bvision ppc

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

Dzięki
Chodzi pod Amiga OS3 ? czy trzeba postawić MorphOS żeby go odpalić ?
Pamiętasz może jego nazwę ?

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2019 22:37:02 przez UJP
[#16] Re: problem z bvision ppc

@michal_zukowski, post #13

to kiepsko z tym schematem, dużo by pomógł :(
co do softu to właśnie o to mi chodziło, jest jakieś gotowe narzędzie na Amigę ? Pamiętasz nazwę ?
na PC mam gdzieś taki prosty programik który wpisywała pod kolejne adres pamięci video 3 wartości binarne 11111111, 00000000, 01010101 i zaraz po zapisie odczytywał, jak zapisało się co innego wywalał adres błędnego zapisu, wartość zapisywaną i zapisaną.
To jak są rozłożone poszczególne bity po kostkach można łatwo wykminić odlutowując pojedyncze linie danych i obserwując gdzie się pojawiają nowe błędy, nawet obserwacja artefaktów pod pulpitem pozwoli się zorientować mniej-więcej rozkładu bitów.
Raczej kolejne 32 bity będą w jednej kostce, ale pewnie nie pokrywają się z kolejnością w/g opisu na chipie, projektant najczęściej tak je układa jak mu najkorzystniej poprowadzić ścieżkę.
[#17] Re: problem z bvision ppc

@UJP, post #16

na a1k.org był kiedyś taki programik "memtest98", ja go używałem do diagnozowanie PicassoII++ jak składałem. Możesz go tam poszukać w wątku właśnie o GBAPII++.
Bardzo łatwo było zobaczyć np uszkodzone bloki, bo tak jak mówisz na ekranie zdarzały się artefakty a ekran linia po linii wypełniał się kolorem.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2019 15:35:02 przez MariuszK
[#18] Re: problem z bvision ppc

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

Postawiłem MOSa 1.4.5 na tej karcie, ale nie znalazłem żadnego programu testującego pamięć video, Pamiętasz jak on się nazywał ? w jakim katalogu jest ?

Próbowałem też programu MemTest98i i kilku podobnych, ale większość "gada" tylko z pamięcią publiczną, nawet jak któryś da się "przekonać" do próby zapisu na innych adresach, to na $e0000000 ( adresem od którego mapuje swoją pamieć karta ) wywala komunikat że ta przestrzeń jest "Reserved" i ch...

Próba dodania jakiegoś obszaru pod tym adresem przez AddMeme też kończy się podobnym komunikatem.

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2019 18:33:06 przez UJP
[#19] Re: problem z bvision ppc

@UJP, post #18

[#20] Re: problem z bvision ppc

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

Dzięki, szukałem ikonki

Trochę dziwnie działa ten test pamięci, testuje jakiś obszar 2MB ( karta ma 8MB ) pod adresem powyżej zakresu pod jakim widziana jest karta pod AOS3.x ( $e7xxxxxx, a początkowy adres karty to $e0000000 ), na pewno nie jest to aktualnie używany bufor ramki, ponieważ w czasie testu nie zmienia się nic na ekranie.
Przechodzi bez błędu mimo że na ekranie są artefakty, nie wiem jaką on pamięć testuje ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem