[#1] Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5
Cześć potrzebuję więcej informacji na temat tego Blizzarda, ile to ma ramu (4mb?), po czym to się poznaje, jestem zielony w temacie, a mam coś takiego do podkupienia i może mi się przyda, dodatkowo czy można to podpiąć do A600 ? jest to niby do A1200 i tylko do tego sprzętu można podpiąć?
Proszę o wyrozumiałość za moją wiedzę.
cena 63euro

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2017 10:23:35 przez magnatt
[#2] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@magnatt, post #1

MC680EC20/28MHz + FPU, 4MB, RAM + RTC, mozliowść rozszerzenia do 8MB RAM.
Nadaje sie tylko do A1200.

wystarczy użyć google. Cena IMO dobra.
[#3] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@magnatt, post #1

Te karty mają standardowo 4MB na płytce (stąd nazwa 1220/4). Rozszerzana jest przez dodatkową płytkę nakładaną na widoczne piny z prawej strony (bardzo trudno ją dostać). Jeśli to ta karta ze zdjęcia, to masz tam dodatkowo koprocesor. Sam posiadam taką sztukę i uważam, że to fajny akceleratorek, zdecydowanie lepszy od zwykłego Fastu. Cena 63 euro, to bardzo dobra cena.
Aha, do A600 absolutnie tego nie podłączysz (w sensie nie będzie działać )
[#4] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@Umpal, post #3

Widziałem na google 64MB dlatego pytałem po czym poznać, czyli zawsze po /// to ilość MB
Dziękuje za bardzo za odpowiedzi bez "zjedzenia" mnie za moją niewidzę.
Tak więc kupuję, będzie do mojej Ami, którą mam zamiar podłączyć w miejscu mojej pracy. (na zimne, chłodne i nudne dni)
[#5] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@magnatt, post #4

A dodatkowo zapytam, reanimuje Amigę 1200 do której właśnie chcę wsadzić tą karte, mam problem z zielonym ekranem, czyli Ami straciła kolory, to może być wina z jednego z kondensatorów? i tak jedzie na serwis do Marcin74 z innymi sprzetami, ale mówię, zapytam przy okazji.
[#6] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@magnatt, post #1

Informacje o karcie.

Jeśli chodzi o wydajność - dodanie do Amigi 1200 samego fastu (typu Elbox, Elsat, Omega 1200, itp) przyśpiesza ją o ok 2.1x - 2.3x w stosunku do gołej Amigi. Dodanie tego Blizzarda przyśpiesza ją niemal 4x (screenshot, nie przejmuj się inną częstotliwością CPU - to znany problem SysInfo).

4 MB Fastu może być czasem za mało, ale nie demonizowałbym - długi okres czasu tak używałem mojej A1200 i nie było źle. No i na pewno lepiej mieć tę kartę w Amidze niż mieć Amigę gołą :). Dodatkowo odpada potencjalny problem z używaniem kart PCMCIA.
Dodatkowo jak już koledzy napisali wyżej - cena jest dobra.
[#7] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@magnatt, post #1

bierz za 69 EUR bez pytania! Teraz można od ręki kupić upgrade do 8 MB.
[#8] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@charliefrown, post #7

biore biore, już zarezerwowana 68.5e. cena wyższa ale trudno. przyda się , jeszcze raz dziękuje za info.
[#9] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@baderman, post #6

De facto dodanie fastu nie przyspiesza A1200, tylko powoduje że działa z prawidłową prędkością.
[#10] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@madman15, post #9

Dokładnie- 100% racji !
Niestety marketingowcy z Commodore mieli inne zdanie
[#11] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@BULI, post #10

Musisz pamiętać że sposób działania Amigi znacząco odbiega od wszystkich innych rozwiązań na świecie. Jay Miner podkreślał ze zegar Amigi był synchronizowany do reszty chipów aby wszystkie gry działały jednakowo. Oczywiście chodzi o 2D.
[#12] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@madman15, post #9

Dlatego IMO A1200 powinna fabrycznie mieć gniazdo na pamięć SIMM.
[#13] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@madman15, post #9

Zgadzam się w pełni!
@waldiamiga: Też tak myślę, choć pewnie byłby problem z jego rozszerzaniem bo wiązało by się to z rozkręcaniem Amigi (gdyby oczywiście A1200 była w obecnej formie skonstruowana). Takie działanie ograniczyło by ilość firm trzecich robiących tanie rozszerzenia, ale spowodowałoby że sama Amiga dysponowała by od razu większą mocą dostępną za niewielkie pieniądze i być może, gdyby, itp. Cóż, było - minęło.
ps. przepraszam za OT, juz nie będę :)

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2017 13:45:43 przez baderman
[#14] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@Voyox, post #11

Dokładnie, właśnie chodzi o specyfikę Amigi, a nie o pamięć samą w sobie.
Dzięki pamięci FAST CPU może mieć do niej dostęp bez oglądania się na chipsety!

Nie wiem, czy nie rozsądniejszym rozwiązaniem było by wstawieni 1MB CHIP i 1MB FAST.
Tylko nie wiem czy wtedy dało by radę rozszerzyć pamięć CHIP przez złącze pod klapką?
[#15] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@BULI, post #14

Sensowniej by było aby klapka pod Amiga była większa a tam 2x simm gniazdeczko.
Rozszerzalne do 128 MB. I byłoby git. Commodore prawie by nie dopłacał do tego. A my mielibyśmy banana na gębę. ..ok, racja
[#16] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@Voyox, post #15

Amiga A1200 miała mieć 1MB Chip i 1MB Fast. Stąd zresztą tzw szerokie złącze zegara RTC, miał być tam podłączany dodatkowy 1MB Chip.

128MB było niemożliwe ze względu na 24 bitową szyne procesora EC020.

Mogli dać gniazdo SIMM PS/2 na 4MB RAM, lub podstawki DIP aby można było sobie dołożyć to 4MB. W tamtych czasach to była normalna ilość RAMu, a nie jakiś szał. Mogli też dorzucić procesor taktowany 28MHz bo 14MHz w 1993 roku trochę już trąciło powolnością. Ale wtedy taka A1200 była by szybsza od A3000 i A4000/030, a do tego Commodore nie mogło dopuścić.

Zresztą najlepiej było by gdyby Commodore nigdy nie wykupiło Amigi. Oni kompletnie nie rozumieli tego biznesu.
[#17] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@magnatt, post #1

To uzupełnij wiedzę :)
link
[#18] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@Umpal, post #3

Ktoś zaczął produkować te ramu do tych blizzardów - jest ich dużo na ebay'u. Cena też do przeżycia...
[#19] Re: Amiga Blizzard 1220/4 Phase 5

@tom256, post #2

Tak, ale jest krótsza, niż stadardowe karty. Jak ma się płytę A1200 z odłączonym portem myszki, to teoretycznie istnieje możliwość upchnięcia jej w obudowie A600 wraz z tą kartą.

A sama karta porządna jest. Osiągi na poziomie słabszej 030.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem