[#1] Amiga 1200 - podstawka PLCC w miejsce CIA
Mam podejrzenie że padł mi CIA na płycie Amigi 1200 - chyba nie generuje przerwań z timera (tak twierdzi ROM diagnostyczny Logica i pod analizatorem stanów widzę VSync'i ale na wyjściu INT CIA cisza), więc będę próbował zmienić CIA. Gdzieś na YouTubie widziałem patent w którym w Amidze 600 gościu zamiast podmieniać samą kostkę wrzucił w jej miejsce podstawkę PLCC. Trochę mnie to zainspirowało i wydaje mi się lepszą opcją - nie będę katował PCB w przypadku gdy padnie znowu albo trafi się lewa kostka z jakiegoś powodu.

Zastanawiam się tylko czy są jakieś minusy tego rozwiązania. Są jakieś oczywiste mody/adaptery zakładane na CIA w Amidze 1200? Widziałem że część adapterów klawiatury nakładają na CIA, ale w sumie chyba można też na Keyboard MPU (U13) się zasadzić.
[#2] Re: Amiga 1200 - podstawka PLCC w miejsce CIA

@mINA87, post #1

Aktualnie serwisuję płytę A1200 podobny przypadek - to samo info w DiagROM, nie działą FDD. Wylutowałem CIAB, wlutowałem podstawkę PLCC44 ale na 2 innych CIA to samo, zrobiłem "przelotkę" PLCC44->DIL40 żeby sprawdzić CIA w płycie A500 - działają ok. HSYNC wygląda ok, ale FDD wciąż nie działa.

Reasumując, podstawkę PLCC na pewno możesz wlutować, ale możliwe, że również i w Twoim przypadku powodem nie jest walnięte CIA.
[#3] Re: Amiga 1200 - podstawka PLCC w miejsce CIA

@RaNGuN, post #2

Dzięki!
A jakie masz objawy na gołej Amidze i na ROMie Logica?
U mnie goła Amiga z Kickiem 3.0 kompletnie nie wstaje - szary ekran.
Na ROMie Logica przechodzi test Chip RAMu (skośnie latające kolory) po czym zawisa na białym ekranie tuż przed odpaleniem menu kickstartu (tego z bitmapowym logo).
[#4] Re: Amiga 1200 - podstawka PLCC w miejsce CIA

@mINA87, post #3

Płytę dostałem w stanie kompletnego braku życia - nie wstawała ani na 3.0 ani na DiagROM (czarny ekran), ale okazało się, że to wina uszkodzenia mechanicznego, po naprawie i wymianie kondensatorów wstaje ale nie działa FDD. DiagROM pokazuje info CIA tick signal too fast (HSYNC), ale na oscyloskopie wygląda ok.

Tyle, że u Ciebie to problem z CIAA, u mnie CIAB. Na pewno lepiej przynajmniej do czasu naprawy wlutować podstawkę PLCC44, jeśli będziesz potrzebował przywróćić do stanu oryginalnego to 15 minut I zrobione, a jak się okaże, że winą nie jest CIA I jeszcze wymienisz na jakąś trefną szukę to troche lipa.
[#5] Re: Amiga 1200 - podstawka PLCC w miejsce CIA

@RaNGuN, post #4

Pochwalę się diagnozą ku przestrodze i dla potomności. CIA być może nawet generował przerwania, ale albo linia była trzymana albo i tak by zginęło po drodze. Zacząłem szukać w okolicach Pauli i de facto przypadkiem zauwazyłem że ktoś dłubał przy R309. Okazało się że przy recapie ktoś go wymienił, ale się pomylił i zamiast rezystora 1Ohm wlutował 1kOhm (płytę kupiłem za grosze jako niesprawną z komentarzem że padła po recapie). Napięcie na Pauli spadło praktycznie do zera.

Po wymianie rezystora Amiga wstała do menu ROMu Logica i w miarę sensownie działa, ale raportuje problem z CIA B, który muszę sprawdzić - może podstawkę źle wlutowałem albo muszę go docisnąć. W każdym razie trzymajcie kciuki, bo przyjaciółkę czeka dziś wstawanie z kickstartu.

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2017 14:29:31 przez mINA87
[#6] Re: Amiga 1200 - podstawka PLCC w miejsce CIA

@mINA87, post #5

OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem