[#1] tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.
Potrzebuje na wyjściu Amigi przez chwile osiągnąć tryb interlace, aby monitor przełączyć się na właściwy tryb.
Mogę to zrobić pod workbenchem poprzez włączenie trybu Laced i spowrotem na nolaced, ale to działa tylko pod systemem.

Czy wystarczy prosta modyfikacja sygnałów ze złącza RGB czy wymagana jest jakaś większą ingerencja.?

Czy jest ktoś na forum, kto wie jak to rozwiązać technicznie?
[#2] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@Norbert, post #1

Wlasnie się zarejestrowałem na EAB I zadalem tam to samo pytanie 😀
[#3] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@Norbert, post #1

dostalem taka odpowiedz:
Interlace mode (temporarily or always on) at Amiga power up requires KS ROM patches, there is no way to force interlace without complex hardware modifications. (Intercept and modify custom register accesses)

One possible option is a boot disk that does temporary interlace switch, then resets the system or waits for mouse button.

wiec tak to wyglada...
[#4] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@peceha, post #3

Zakładając, że ma to generować Amiga.

Co stoi na przeszkodzie by w przelotce rgb-vga był układ, który generuje przez moment od włączenia jakiś lipny obraz w interlace
[wyróżniony] [#5] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@tbone, post #4

Już miałem napisać "a czy to wrogóle możliwe" ale w porę zorientowałem się że to nie rok 1992 szeroki uśmiech

Na EAB, ktoś zaproponował na (nie) poważnie:
Not really a serious suggestion, but you could get a CD32, they output their boot screen in interlace
[#6] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@peceha, post #5

Na aminecie jest schemat prostego scandoublera, który zmienia 15khz na 30khz.
Dzięki temu obraz pal wyświetla się na vga lecz widoczne jest tylko pół obrazu.
Zeby zobaczyc drugą połowę należy potencjometrem przesunąć obraz w poziomie.

Jeśli powstało coś takiego to myślę że układzik włączający Interlace jest też do wykonania.

Co teoretycznie musiałby robić taki układzik ?
Przepuszczac tylko co drugi sygnał?

PS.
Musze wypróbować program Laced (dołączony do WB) podany na forum eab.
Ma włączać interlace przy współpracy z genlockiem.
[#7] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@Norbert, post #1

Postać takiego ewentualnego układu zależy od tego w jaki sposób Twój monitor wykrywa tryb z przeplotem.
[#8] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@Krashan, post #7

A żebym to ja wiedział szeroki uśmiech

Jeśli jest kilka metod, to może zaczniemy od pierwszej najczęściej używanej.
Może komuś wpadnie sposób jak to sprzętowo zasymulowac.
[#9] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@Norbert, post #8

Podejrzewałbym, że monitor sprawdza czasy pojawienia się pierwszego impulsu synchronizacji poziomej po zakończeniu się impulsu synchronizacji pionowej. Przy sygnale bez przeplotu to opóźnienie jest stałe. Przy przeplocie, co drugą ramkę impuls poziomy zaczyna się później.
[#10] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@Norbert, post #8

Wydaje mi się, że najprościej będzie spaczować boot menu, żeby otwierał ekran w interlejsie.
Inna opcja to sprawdzenie, czy programowy reset nie kasuje efektu w monitorze. Jeśli nie, to wystarczy przygotować odpowiednią dyskietkę.
[#11] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@Krashan, post #9

O coś więcej wiem/wiemy.

Czy zasymulowanie takiego zdarzenie jest trudne do realizacji?
[#12] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@Norbert, post #11

Można użyć jakiegoś małego mikroprocesorka. Ja bym to pewnie zrobił tak, że impulsy odchylania pionowego bym zostawił oryginalne z Amigi, a po resecie przez określoną ilość ramek puszczał impulsy odchylania poziomego z procesorka zamiast z Amigi, a potem procesorek by się "wyłączał", przepuszczając odchylanie poziome z Amigi. Dzięki temu prawdopodobnie uniknęłoby się resynca monitora w momencie zmiany źródła tych impulsów.
[#13] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@cholok, post #10

Tak .
Kasuje ustawienia monitora.
Juz to sprawdziłem na kilka sposobów.

Sygnał Interlace jest potrzebny tylko kilka sekund, tylko żeby monitor się przestawił.
[#14] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@Krashan, post #12

O fajny pomysł.

Poszperalem w sieci i znalazłem kilka schematów generatorów vga czy pal na PIC, Atmel.

A że mam pic16f84 to spróbuję na tym scalaka zrobić taki generator.
Jeśli on wymusiłby właściwy tryb monitora, to włączałbym go w razie potrzeby.
[#15] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@Norbert, post #14

Poszperalem w sieci i znalazłem kilka schematów generatorów vga czy pal na PIC, Atmel.

Pod koniec tekstu jest wyjasnione jak wygladaja impulsy synchronizacjyjne dla trybow z przeplotem.

http://martin.hinner.info/vga/pal.html
[#16] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@Norbert, post #6

Program nazywa się Lacer i po dodaniu parametru 1 , monitor przełącza się we właściwy tryb.
Właczany jest bit LACE w polu gb_system_bplcon0 GfxBase

Jeśli sprzętowa emulacja okaże się za trudna, to może udałoby się napisać moduł do LOADMODULE, który przetrwa reset ?

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2017 21:54:10 przez Norbert
[wyróżniony] [#17] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@Norbert, post #16

Istnieje możliwość napisania własnej procedury ColdCapture, czyli wykonywanej po resecie. Przykładem, raczej hakiem, ale zawsze, jest program kill2090, który rozwiązuje problem PAL/NTSC. Dotyczy czasów, gdy 1.3 nie miał możliwości przełączania w grach ndos. Ważny jest jednak fakt, że posiada źródła.
[#18] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@cholok, post #17

No tak. Sam tego nie napisze.
Sprzętowe rozwiązanie zawsze jest lepsze, ale jeśli powstały taki programik, byłoby na pewno wygodniej niż teraz.
[#19] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@Norbert, post #18

Czy cos sie ruszylo w temacie (sprzetowym lub/i programowym) ?

Lacer dziala bo np. po wystartowaniu bez SS wystarczy wpisac "dh0:tools/lacer 1" i mam na monitorze nie uciete 640x256 - ale to nie do konca to...
[#20] Re: tryb interlace. "emulacja" sprzętowa.

@peceha, post #19

Nic się nie ruszyło

Wystarczy tylko na chwilę włączyć LACED 1, aby obraz poprawił się.
Wpisanie 0 (zero) wyłącza Laced , ale obraz pozostaje poprawny.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem