[#1] Marek Pampuch i c-64 dla dzieci
Kawał historii dla fanów Marka.
[#2] Re: Marek Pampuch i c-64 dla dzieci

@michalmarek77, post #1

He, he - dobre OK
[#3] Re: Marek Pampuch i c-64 dla dzieci

@michalmarek77, post #1

Super OK
[#4] Re: Marek Pampuch i c-64 dla dzieci

@michalmarek77, post #1

Ciekawe ile osób w tamtych czasach miało pióro świetlne, czy chociaż myszkę do c64. Szczytem marzeń był joystick, a najlepiej dwaszeroki uśmiech. Fajna instrukcja- Ja dałem podobną synowi odnośnie grania na PC, ale i tak od czasu do czasu słyszę dochodzące z sąsiedniego pokoju katowanie klawiatury, lub myszy....
[#5] Re: Marek Pampuch i c-64 dla dzieci

@AD99, post #4

Ciekawe ile osób w tamtych czasach miało pióro świetlne, czy chociaż myszkę do c64

Pióro świetlne do 8-bitowców się wtedy robiło, było to bardzo proste urządzonko na fotodiodzie. Zrobiłem do Commodorka ale z precyzją szału nie było i programów do obsługi nie bardzo miałem więc coś tam POKEami i PEEKami kombinowałem, jeśli dobrze pamiętam.

Co do myszki, odbiegała jakością działania od późniejszych np. amigowych. Musiała udawać joystick, miała do dyspozycji 8 kierunków, więc też szału nie było. Ale w Geosie lepiej działać taką myszką niż dżojstikiem.
.
[#6] Re: Marek Pampuch i c-64 dla dzieci

@michalmarek77, post #1

O kurde, dwie godziny!
[#7] Re: Marek Pampuch i c-64 dla dzieci

@rePeter, post #5

To trzeba oceniać na miarę czasów. Gdy za komuny pożyczyłem raz myszkę od sąsiada marynarza (o własnej mogłem pomarzyć...), to różnica w działaniu w Art Studio na C64 była kolosalna w por. z dżojem.

Swoją drogą - ciekawe miało się marzenia. ;)
[#8] Re: Marek Pampuch i c-64 dla dzieci

@michalmarek77, post #1

Świetny materiał tylko coś poszło mocno nie tak przy cyfryzacji z VHS. Ilość zgubionych klatek przeraża.
Ktoś z PPA to cyfryzował? Jeśli tak to zapraszam na PRIV, trzeba by to zrobić raz a porządnie dla potomnych
[#9] Re: Marek Pampuch i c-64 dla dzieci

@Daclaw, post #7

Bo pewnie pożyczyłeś 1351, o której istnieniu rePeter najwyraźniej nie wie(dział). A to mysz proporcjonalna, gdzie ruch idzie po liniach od wiosełek (czyli SID odczytuje położenie) a nie "po dżojstiku" jak w tanich myszach.

Ile się nasiedziałem przy rozgryzaniu geosowych driverów od dżoja - udało mi się w końcu zrobić driver do amigowej (kwadraturowej) myszy, ale działać to nie miało prawa zbyt dobrze (chyba że się proca chciało zarżnąć przerwaniami).
[#10] Re: Marek Pampuch i c-64 dla dzieci

@michalmarek77, post #1

Pod koniec filmu wspominają o podobnej kasecie o Amidze.
Czy jest to gdzieś w sieci?
[#11] Re: Marek Pampuch i c-64 dla dzieci

@konrad_0x42, post #9

Bo pewnie pożyczyłeś 1351, o której istnieniu rePeter najwyraźniej nie wie(dział). A to mysz proporcjonalna, gdzie ruch idzie po liniach od wiosełek

Może i wiedział ale już na pewno nie pamięta, okres Commodorka skończył się dla mnie po połowie lat 80tych. A faktycznie było coś takiego jak wiosełka (trochę debilne polskie tłumaczenie, jak dwumlask myszy), w sumie proste do wykonania a równie rzadka rzecz jak i mysz, widocznie mało softu na to było.
.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem