kategoria: Karty procesorowe
[#1] Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus
Hej!

Jak w temacie. Pacjętką jest Amiga 500 Plus. Ostatnio dołożyłem do niej kartę Proteine 500 z 8MB RAM i procesorem 68010 taktowanym 14MHz. Problem jest taki, że pod płytką karty, obok ROM znajduje się układ Super Fatter Agnus, który sam z siebie grzeje się a dodatkowo przykryty grzejącą się również kartą Proteine, po kilku minutach od włączenia nie wyrabia i obraz Amigi znika. Miał ktoś tak? Jakieś rady? Może wyższy riser?
[#2] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@zilog, post #1

Może taki riser, co przesuwa kartę lekko w prawo i do góry

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2018 12:42:04 przez SuperBuster
[#3] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@zilog, post #1

Takie Riser powinien rozwiązać Twój problem.

[#4] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@waldiamiga, post #3

A gdzie to mogę kupić i za ile?
[#5] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@zilog, post #4

Pytaj na forum. Daj ogłoszenie do działu giełda.
[#6] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@zilog, post #4

Chyba dobrze pamiętam, że Panti jakiś czas temu sprzedawał risery.
[#7] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@zilog, post #1

Podnieś kartę do góry na dwóch podstawkach precyzyjnych DIP64, albo odpal jakiś wentylator po prostu i najpierw sprawdź swoją teorię. Wiele różnych kart siedzi bezpośrednio nad Agnusem i takie rzeczy się nie dzieją. Protein przy 14MHz nie jest zbyt stabilną kartą, sprawdź czy to samo masz na 7MHz.
Mało prawdopodobne żeby przegrzewał Ci się Agnus, może pod wpływem temperatury gdzieś traci kontakt w podstawce, albo nie jest do końca sprawny.
[#8] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@zilog, post #4

Jak jesteś zainteresowany to powinienem mieć gdzieś jeszcze sztuke czy dwie. Musiałbym przekopać szuflady :)
[#9] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@panti1801, post #8

Dzięki chłopaki. Zamówiłem na Alledrogo 2 podstawki DIL64 i 2x taśmę FDD. Najpierw spróbuję umieścić kartę na dwóch dodatkowych podstawkach DIL a jeśli to nie pomoże, karta będzie na taśmach FDD leżeć sobie w dowolnym miejscu na płycie.

Agnus na pewno się przegrzewa i nie jest to kwestia kontaktu w podstawce. Na 14 MHz grzeje się cała karta, zwłaszcza procesor i skrajnie od niego położony scalak a ponieważ karta dotyka praktycznie bezpośrednio Agnusa, grzeje się i on. Komputer pracuje stabilnie dopóki się nie nagrzeje, potem nie wstaje po resecie a na ekranie pojawiają się artefakty.

Zmierzyłem temp Agniego - 84 stopnie!

Bez karty nie ma problemu. W trybie 7 MHZ nie sprawdzałem, bo nie interesuje mnie ta karta jako 7 MHz (ma być 14).

Wiatrak na zamontuję jak tylko przyjdą zamówione przeze mnie elementy.
[#10] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@zilog, post #9

Też obstawiam na to że ciepło jest problemem, u siebie miałem kiedyś Turbo Mteca, zrobiła się ciasnota i to samo działo się co u Ciebie, musiałem dać dystans i mini wiatrak - problem załatwiony.
[#11] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@zilog, post #9

A proc 68010 jakie ma oznaczenia? Może nie wyrabia przy 14MHz?
Inna inszość że 84 stopnie Agnusa to "zdeka" za dużo, schłodził bym go czymś (nawet suszarką z chłodnym powietrzem, jeśli nie masz wiatraka) i testował dalej.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2018 12:51:58 przez waldiamiga
[#12] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@waldiamiga, post #11

Procek MC68010P12. Problem na 100% z ciepłem. Dodałem wiatraczek i poprawiło się aczkolwiek problem nadal występuje przy 14MHz. Kurde zapodajcie jakiś opis jumperów na płytce proteiny co? Co tam jest do czego. Niemam do ustrojstwa żadnej instrukcji a pinów mnogo.

Widzę, że nie tylko ja mam problem z grzejącym się proteinem, oto fotka z ppa:

https://www.ppa.pl/images/graffiti/sprzt/jarokuczi/5971a5949a794.jpg

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2018 20:30:57 przez zilog
[#13] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@zilog, post #12

Kolego procesor Ci nie wyrabia... chyba, że jest to jakaś wyjątkowa wersja 010P12. Przerzuciłem z 10 tych procesorów z różnymi maskami i z różnych roczników. Żaden nie nadaje się do pracy na 14Mhz.
Lepiej kręcą się nawet niektóre MC68000P8 niż te 010.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2018 20:47:47 przez Kilos
[#14] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@Kilos, post #13

OK. Wracam do 68000P12 i zobaczymy co teraz się stanie. Myślałem, że P12, to P12 i dotyczy też MC68010.

Czy może ktoś wrzucić rozpiskę pinów i w ogóle jakąś instrukcję do Proteiny 500? Nie mam i nie mogę znaleść żadnej dokumentacji. Jak to przełączyć na 7MHz?

Ciekawa spraw jest też z Chipem. W A500Plus mam 2MB Chipu i 8MB na Proteinie. Karta raz widzi 2MB Chipu a raz 1.5MB Domyślam się, że przekraczam limit 68000 i jak jest 2MB Chip to odpowiednio mniej Fastu i na odwrót, niemniej efekt ciekawy.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2018 21:46:46 przez zilog
[#15] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@Kilos, post #13

Potwierdzam diagnozę kolegi Kilos. Problemem było MC68010P12. 68000P12 jak narazie hula bez problemu.

Ponawiam apel o instrukcję do Proteiny.
[#16] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@zilog, post #14

Z MC68000P12 nie koniecznie będzie miodnie, jedyny procesor z którym nie miałem problemu to MC68HC000P16 i ten został w mojej Proteinie, dodatkowo jest to cpu w technologii HCMOS więc w ogóle się nie grzeje.
Taktowanie przełączasz JP2, to tyle co pamiętam ze zworkologii.
Z tym CHIPem to żaden tam limit, coś masz skopane.
[#17] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@Kilos, post #16

Jednak nie ma szału. 68000P12 tez się przegrzewa. Chyba jedyne wyjście to zjechac do 7MHz.

JP2 zamknięte 13,5MHz. Otwarte, też 13,5MHz. Idę spać. Wkurzyłem się.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2018 22:18:44 przez zilog
[#18] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@zilog, post #17

Akurat pospisz, bedziesz myslec cala noc co jest nie halo ;)
[#19] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@zilog, post #17

Sprawdź miernikiem na JP2, czy masz zwarcie bez zworki
[#20] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@teh_KaiN, post #19

Nie ma zwarcia
[#21] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@zilog, post #20

Ok udalo mi sie ustabilizowac Amiske z Proteina. Pytanko: Czy Kontroler hdd proteiny powinien byc widoczny spod kicka 1.3?
[#22] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@zilog, post #21

Nie hdd na 1.3 nie startuje ale to chyba oczywiste. Najlepiej załóż 3.1
Amiga500 z 1.3 nie miała hdd

A moze ja sie mylę to niech mnie ktos skoryguje.

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2018 22:00:52 przez JacK_Swidnik
[#23] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@JacK_Swidnik, post #22

A500 z 1.3 miała HDD jako osobny moduł wpinany z boku z własnym bootromem do jego obsługi (Lukzer zdaje się poszedł tą drogą projektując swoją kartę), był chyba też jakiś wynalazek wpinany w złącze rozszerzenia pamięci.
[#24] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@JacK_Swidnik, post #22

Nie no Proteina mi dziala pod Kickstartem 2.04 i 3.0/3.1. Wszystko jest ok. Zastanawiałem się jednak czy odpowiednio spreparowana karta CF ruszyłaby na Proteinie pod Kickiem 1.3. Innymi słowy czy proteinka ma zaszyty sterownik obsługi Hdd w sobie, czy jest on zaszyty w zmodyfikowanym romie powyzej 2.04. Napewno nie jest to standardowy ster znany z Amig z kontrolerem wbudowanym fabrycznie. Stockowy kick z A600 wsadzony do Amigi z Proteiną nie widzi dysku proteiny.
[#25] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@zilog, post #24

KS z A600 musi być w wersji co najmniej 37.300, ROM 37.299 nie posiada scsi.device.
Tak jak koledzy wyżej napisali, Proteina nie ma własnego ROMu ze sterownikiem. W połączeniu z KS 1.3, który także nie jest wyposażony w sterownik nie będzie to działać.
[#26] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@Kilos, post #25

Udalo mi sie okielznac MC68010, ktory zamontowalem w Proteince i zmusic do w miare stabilnego dzialania na 14MHZ (wersja P12) Amiga dziala stabilnie i zauwazalnie szybciej niz na 7Mhz. Zwiechy zdazaja sie przy odczycie dyskietek, acz nie zawsze, ale zawsze mozna przelaczyc na 7Mhz. Konieczne bylo dolozenie coolera i radiatorka na 68010.
[#27] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@Kilos, post #25

Udalo mi sie okielznac MC68010, ktory zamontowalem w Proteince i zmusic do w miare stabilnego dzialania na 14MHZ (wersja P12) Amiga dziala stabilnie i zauwazalnie szybciej niz na 7Mhz. Zwiechy zdazaja sie przy odczycie dyskietek, acz nie zawsze, ale zawsze mozna przelaczyc na 7Mhz. Konieczne bylo dolozenie coolera i radiatorka na 68010.
[#28] Re: Proteine 500 i grzejący się Super Fat Agnus

@zilog, post #27

Jak będę miał więcej czasu to muszę do moich Protein zasiąść i zdiagnozować problem z tym, że działają mi MC68000 wyłącznie na 14MHz, na 7MHz nie startują. Problem w tym, że 3-4 sztuki robią ten sam problem, bez RAM też nie startują mimo wyjętej zworki, nie wiem czy to jest normalne czy SIMM zawsze musi być założony.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem