[#1] Dziwne wyświetlanie obrazu Pal w A3000.
Od jakiegoś czasu mam dziwne zjawisko z obrazem w A3000D.
Po powrocie z wczasów i włączeniu Amigi cały obraz mocno drżał - jakby fale drgających równolegle poziomych linii. Teraz zjawisko to jest ledwie widoczne. Co ciekawe po wyjęciu CV64 drganie się zmniejsza, a po ponownym włożeniu grafiki znów nasila - obraz w tym przypadku cały czas jest wyświetlany z portu Amigi. :) Byłem pewien, że to CV64 ale teraz już nie wiem. Ktoś miał może podobny przypadek? Na dwóch różnych monitorach jest to samo więc to nie monitor.
[#2] Re: Dziwne wyświetlanie obrazu Pal w A3000.

@Rafał A-3000, post #1

To monitor CRT? Nie ma przypadkiem generatora krótkich fal elektromagnetycznych w pobliżu monitora (np. telefonu komórkowego), który powodowałby zaburzenia?

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2018 16:29:55 przez Hexmage960
[#3] Re: Dziwne wyświetlanie obrazu Pal w A3000.

@Rafał A-3000, post #1

Video mogłoby pomóc w próbie diagnozy.
[#4] Re: Dziwne wyświetlanie obrazu Pal w A3000.

@Krashan, post #3

Monitory mają kilka lat, żadne kineskopy. Komórki nie podejrzewam bo czasem leżała i nigdy tego nie było.
Co do wideo to myślisz o puszczeniu obrazu Video przez Euro na TV? Ciężko będzie to logistycznie zrobić ale może warto spróbować. Będzie kolejny klocek tej układanki. OK
[#5] Re: Dziwne wyświetlanie obrazu Pal w A3000.

@Rafał A-3000, post #4

Myślę że bardziej chodziło o film z objawami problemu.
[#6] Re: Dziwne wyświetlanie obrazu Pal w A3000.

@nostrum666, post #5

Myślę że bardziej chodziło o film z objawami problemu.
Tak, właśnie o to mi chodziło.
[#7] Re: Dziwne wyświetlanie obrazu Pal w A3000.

@Rafał A-3000, post #1

Może masz jakiś zasilacz w okolicy, który tak sieje?

u mnie zasilacz od zew. napędu dvd tak działa na monitor.
[#8] Re: Dziwne wyświetlanie obrazu Pal w A3000.

@Rafał A-3000, post #1

Pal w Palu czy Pal na VGA poprzez FF ?
[#9] Re: Dziwne wyświetlanie obrazu Pal w A3000.

@Norbert, post #8

Pal na VGA przez FF. :)
Co do obcych urządzeń to nic nie dostawiałem ostatnio, a sabotażu żony raczej nie podejrzewam. Hehe.
[#10] Re: Dziwne wyświetlanie obrazu Pal w A3000.

@Rafał A-3000, post #9

To FF na płycie A3000. Jest on bardzo wrażliwy na temperaturę, o czym miałem się okazję przekonać przy okazji napraw. I następuje drżenie impulsu synchronizacji poziomej.
Co objawia się tym, że niektóre linie poziome (w każdej ramce losowo) wyświetlane są z niewielkim opóźnieniem w stosunku do pozostałych.
Są dwie możliwości wyeliminowania problemu:
1) Kręcisz potencjometrem z tyłu A3000 obok wyjścia VGA - może pomoże
2) Na płycie A3000 obok Denise jest niebieski trymerek 2-7pF. Nie wdając się w szczegóły działania PLL nawet niewielki rozregulowanie tego trymerka (a nawet montaż karty w slocie ZORRO!!!!) porafi zmienić pojemność tego trymerka o 0,02 pF. Czyli praktcznie nic.
Ale niestety to wystarczy aby scandoubler na płycie A3000 zaczął źle działać.
Kręcenie tego trymerka to proszenie się o kłopoty -bardzo łatwo go rezregulować a bardzo trudno zestroić.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2018 19:55:03 przez stachu100
[#11] Re: Dziwne wyświetlanie obrazu Pal w A3000.

@stachu100, post #10

B I N G O !
Ostatnio kręciłem przy tym włączniku 15kHz chyba z kilka lat temu ale też dawno takich upałów nie było. Zawsze miałem w domu do 20 stopni, a nie jak obecnie do 30.
Obraz znów brzytewka!

Wielkie dzięki! A już się bałem, że cała płyta do renowacji.
[#12] Re: Dziwne wyświetlanie obrazu Pal w A3000.

@Rafał A-3000, post #11

Dobre pytanie, wiec szybka odpowiedz.
[#13] Re: Dziwne wyświetlanie obrazu Pal w A3000.

@Rafał A-3000, post #11

U mnie ten sam problem trymer i kondensatorek bodajże 7,5 pF w układzie PLL do wymiany był. Po wymianie na nowe mniej wrażliwe na temperaturę mniej się rozjeżdża, praktycznie wcale. Kiedyś tez miałem podobny objaw po wymianie elektrolitów w układzie FF na takie LOW ESR i trzeba było poregulować (A3000 to chyba w oryginale miała same zwykłe eletrolity a nie nisko impedancyjne).
[#14] Re: Dziwne wyświetlanie obrazu Pal w A3000.

@markus0321, post #13

Ja ich nigdy nie wymieniałem. Chyba że może poprzedni właściciel/e. To drugi taki przypadek w mojej historii. Mam grube ściany więc rzadko mi się temperatury tak zmieniają w mieszkaniu jak tego lata. :)
[#15] Re: Dziwne wyświetlanie obrazu Pal w A3000.

@Rafał A-3000, post #14

No. U mnie temperatura nocno skacze latem ale te objawy co opisałeś może kilka razy wystąpiły u mnie. Generalnie bym się tym nie martwił zwłaszcza, że to raczej jest spowodowane dryftem termicznym wartości elementów w okładzie. Można poregulować jak już ktoś wcześniej pisał tym trymerkiem tylko byle delikatnie bo faktycznie ciężko go ustawić.
P.S. Odpisz mi na wiadomość PW.
[#16] Re: Dziwne wyświetlanie obrazu Pal w A3000.

@markus0321, post #15

Sorki sieć mi padła i myślałem, że nie czytasz wiadomości PW (jakiś problem z odświeżaniem miałem)
Z góry przepraszam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem