[#1] RGB/Scart i buczenie dźwięku
Zrobiłem sobie kabelek RGB według tego schematu:
link
Obraz jest super, w porównaniu do tego co miałem do tej pory.

Mam jednak problem z dźwiękiem, gdy nic nie jest odtwarzane to po prostu słychać buczenie w głośnikach, ten sam problem mam na przewodzie scart do Atari ST, oba przewody lutowałem ze zwykłej skrętki 8 żyłowej więc tutaj zapewne leży problem, bo na tor audio przenoszą się zakłócenia.

Czy możecie poradzić jaki przewód kupić, aby odizolować tor audio od wideo (ewentualnie podać typ przewodu)? Już nawet myślałem aby audio puścić osobnym przewodem, ale jakoś mało praktyczne mi się to wydaje.
[#2] Re: RGB/Scart i buczenie dźwięku

@lopezpb, post #1

Ja kupuje na elektronicznym szrocie kabel SCART za 5zł gruby albo 3 zł cienki i uwalam wtyczke z 1 strony.
[#3] Re: RGB/Scart i buczenie dźwięku

@michal_zukowski, post #2

Tylko, że taki przewód niczym się nie różni od tego co użyłem poza ilością żył, przynajmniej ten z którego "pożyczyłem" wtyczkę EURO, wszystkie przewody idą w jednym ekranie. Chyba, że lepsze kable są robione inaczej?
[#4] Re: RGB/Scart i buczenie dźwięku

@lopezpb, post #1

Może coś z masą nie tak.
[#5] Re: RGB/Scart i buczenie dźwięku

@lopezpb, post #3

Są lepsze. Robiłem kiedyś dużą partię kabli SCART/RGB i wyglądąło to tak: ekran obejmujący całość, w środku 6 przewodów koncentrycznych (RGB, sync, composite i pixel switch) oraz 4 żyły audio w oddzielnym swoim ekranie.
[#6] Re: RGB/Scart i buczenie dźwięku

@lopezpb, post #3

Ja tak zrobiłem kilka przewodów, z kabli scart-scart. Możesz użyć też kabla lpt drukarkowego, ma 25 żył plus ekran. Miałem co prawda problem z buczącym audio przy konsoli Nintendo GameCube. Tam temat odpuściłem, bo okazyjnie kupiłem gotowy kabel do Snesa RGB i troszke go zmieniłem.
Ogólnie do Amig zazwyczaj podpinam zewnętrzne głośniki więc dźwięk idzie osobnym kablem.
Ale tak jak inni radzą, zdobądź kabel 2xscart i 1 koniec utnij OK
[#7] Re: RGB/Scart i buczenie dźwięku

@lopezpb, post #3

Przeważnie te grube kable SCART są lepsze (mniej wiecej tak zrobione jak pisze Krashan). Ja nieraz rozbieram wtyczki na szrocie i sprawdzam jak to w srodku wygląda.
[#8] Re: RGB/Scart i buczenie dźwięku

@Krashan, post #5

No właśnie takiego poszukuje :) a w sklepie czy na allegro ciężko rozebrać kabel scart i sprawdzić jak wygląda w środku ;)

Może znacie oznaczenie przewodu lub sklep gdzie można nabyć sam przewód skonstruowany tak jak Krashan opisał?
[#9] Re: RGB/Scart i buczenie dźwięku

@Bartek2075, post #6

Buczenie najczęściej pochodzi z przebiegu 50 Hz w sygnale VSync - na całej długości kabla idzie sobie równolegle wewnątrz wspólnego ekranu razem z kablami od audio, stąd pięknie się indukuje :)
Rozwiązanie - jak pisał krashan - kabel z osobnym ekranowaniem dla sygnałów audio.

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2018 11:01:35 przez wali7
[#10] Re: RGB/Scart i buczenie dźwięku

@lopezpb, post #8

Może znacie oznaczenie przewodu lub sklep gdzie można nabyć sam przewód skonstruowany tak jak Krashan opisał?

Kabel gruby - duża szansa że jest ekranowany jak trzeba.
Kabel cienki jak ołówek - tylko ekran zewnętrzny
[#11] Re: RGB/Scart i buczenie dźwięku

@lopezpb, post #8

Poszukaj kabli Hermann 8c+1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem